• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.3°C / 36.8°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.8°C / 37.8°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 35.4°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 32.9°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.6°C / 39.4°C
  2 BF
  15%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.4°C / 31.4°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.2°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.8°C / 33.4°C
  4 BF
  31%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 32.7°C
  2 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.5°C / 35.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 32.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 36.0°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 32.3°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.7°C / 35.3°C
  3 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 34.0°C
  2 BF
  18%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μεγάλος αδελφός» για το λαθρεμπόριο

 • A-
 • A+
Νέο ολοκληρωμένο σύστημα από την ΑΑΔΕ για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών και κινήσεων επαγγελματικών οχημάτων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, ιδιαίτερα των καυσίμων, ποτών και καπνού.

Με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία από την ΑΑΔΕ προσπαθούν στο υπουργείο Οικονομικών να χτυπήσουν το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, ποτά και καπνό που οργιάζει, καθώς οι ετήσιες απώλειες εσόδων υπερβαίνουν τα 850 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Αιχμή του δόρατος για τον έλεγχο και τη δίωξη του λαθρεμπορίου θα αποτελέσουν η ενεργοποίηση ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος που θα παρακολουθεί τις τελωνειακές συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, συστήματα καταγραφής της κίνησης φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, ηλεκτρονική παρακολούθηση των επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια και επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων. Με το νέο πλαίσιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των τελωνείων, με βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης, των διαδικασιών ελέγχου και του εξοπλισμού τους για αξιόπιστους ελέγχους σχετικά με τα φορτία.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ειδικά για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ, περιλαμβάνει έξι παρεμβάσεις:

 Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μεθόδων ανάλυσης κινδύνου με στοχευμένα εργαλεία ελέγχου και δίωξης και σε συνεχή χρήση από την Τελωνειακή Υπηρεσία. Τα λειτουργικά συστήματα πληροφοριών ICISNET και ELENXIS της ΑΑΔΕ πρέπει να επανασχεδιαστούν με στόχο την αποτελεσματική ιεράρχηση των κινδύνων μη συμμόρφωσης και τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προφίλ ελέγχου, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εθνικές βάσεις ανάλυσης δεδομένων. Ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς συμμετέχουν στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες για να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια.

 Εγκατάσταση ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος που θα υποστηρίζει τη διαδικασία ελέγχου παρακολουθώντας τις τελωνειακές συναλλαγές και διαδικασίες σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη στόχευση των διωκτικών τελωνειακών υπηρεσιών με κεντρική εποπτεία και στα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος, όπως α) σημεία εισόδου-εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε., β) τοποθεσίες σε περιφερειακό επίπεδο.

 Αναβάθμιση των διωκτικών εργαλείων του λαθρεμπορίου (τεχνικά μέσα για τελωνειακούς ελέγχους). Θα παρέχονται πρόσθετα συστήματα ελέγχου X-RAY για φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των διωκτικών διαδικασιών με το αναπτυσσόμενο κεντρικό σύστημα του τελωνείου.

 Ενίσχυση της διαδικασίας επιτόπιων ελέγχου των Κινητών Ομάδων Ελέγχου με σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης, οχήματα, σύγχρονο εξοπλισμό παρακολούθησης και εφαρμογές υποστήριξης για κινητές συσκευές.

 Ηλεκτρονική παρακολούθηση της διακίνησης προϊόντων, που θα επικεντρωθεί στην κίνηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στην ελληνική επικράτεια. Με την είσοδό τους και την κυκλοφορία τους στη χώρα, θα εφαρμόζεται η αξιοποίηση του Μητρώου Αλκοολούχων Ποτών και του Συστήματος Αναγνώρισης Αλκοολούχων Ποτών από τις ελεγκτικές αρχές του τελωνείου.

 Ολοκλήρωση του συστήματος εισροών-εκροών για όλη την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων, που θα ενισχύσει τη διαδικασία προσαρμοσμένου ελέγχου και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων μεταφοράς καυσίμων. Το σύστημα θα μπορεί να παρακολουθεί το φορτίο από την είσοδό του και την τελωνειακή διαδικασία που εφαρμόζεται για την ελεύθερη κυκλοφορία ή την έξοδό του από το τελωνειακό έδαφος της Ενωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο στόχαστρο του ΥΠ.ΟΙΚ. η διακίνηση αλκοολούχων ποτών
Ηλεκτρονικό «μάτι» στη διακίνηση αλκοολούχων ποτών επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών, για να περιορίσει τη λαθραία διακίνησή τους αυστηροποιώντας παράλληλα τις ποινές για λαθρεμπόριο.
Στο στόχαστρο του ΥΠ.ΟΙΚ. η διακίνηση αλκοολούχων ποτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φτωχή η... ψαριά των κινήτρων «non dom»
Σε ρηχά νερά κινείται ο θεσμός του «non dom» στην Ελλάδα όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη γειτονική Ιταλία που μας εμφύσησε το μοντέλο του «διαμένοντος μη κατοίκου», συνεχίζει να κάνει πάταγο.
Φτωχή η... ψαριά των κινήτρων «non dom»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φούσκωσαν τα χρέη στο Δημόσιο
Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν και τον Απρίλιο τα «κόκκινα» χρέη στην Εφορία καθώς ανήλθαν στα 112,5 δισ. ευρώ ενώ από τον Μάιο ξεκινά η ανηφόρα του ΕΝΦΙΑ, που θα είναι το πρώτο κρας τεστ για τις ροές των εσόδων...
Φούσκωσαν τα χρέη στο Δημόσιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ακρίβεια σαρώνει τρόφιμα και καύσιμα
«Επί χάρτου» παραμένουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη ● Παράγοντες του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για νέους καυτούς τιμοκαταλόγους ● Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στις αυξήσεις των τιμών...
H ακρίβεια σαρώνει τρόφιμα και καύσιμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας