• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 27.4°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 25.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.8°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.8°C
  2 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.8°C / 27.2°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.7°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 24.5°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόβα «δελτίου» στο ηλεκτρικό ρεύμα

 • A-
 • A+
Μέτρα εξοικονόμησης στο Δημόσιο ⫸ Συστήματα παρακολούθησης στα 212.000 ρολόγια της ΔΕΗ σε κτίρια του Δημοσίου, ενεργειακή αναβάθμιση σε κτίσματα 2,5 εκατ. τετραγωνικών, κίνητρα και αντικίνητρα για μείωση της κατανάλωσης. Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για «όψιμο ενδιαφέρον» της κυβέρνησης, αλλά και για την απειλή διακοπών σε δήμους και σχολεία.

Υπό τον φόβο μιας ενεργειακής κρίσης που θα οδηγήσει σε υποχρεωτικές διακοπές ηλεκτροδότησης και «δελτίου στο ρεύμα», η κυβέρνηση ήρθε χθες να εξαγγείλει σχέδιο εξοικονόμησης στο Δημόσιο με πλατφόρμες παρακολούθησης της κατανάλωσης και υποσχέσεις για έργα αναβάθμισης στα κτίρια μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια.

Με τη μέθοδο που συνηθίζεται, δηλαδή την αναγγελία μέτρων στις κάμερες χωρίς δημοσιογράφους και «ενοχλητικές ερωτήσεις», τρεις συναρμόδιοι υπουργοί (Σκρέκας, Βορίδης, Σκυλακάκης) είπαν όσα εκείνοι είχαν προαποφασίσει για τα αίτια της κρίσης και τα μέτρα που θα ληφθούν. Αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας επανέλαβε το ευφυολόγημα ότι η πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται, ξεκίνησε η περιγραφή των μέτρων που περιλαμβάνουν:

 Σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στα 212.000 ρολόγια της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένα σε κτίρια του Δημοσίου. Στόχος είναι η μείωση κατανάλωσης κατά 10%, ενώ θα οριστούν «διοικητικοί και τεχνικοί υπεύθυνοι» που θα υλοποιούν τις δράσεις και θα ενημερώνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Με άλλα λόγια, εάν σε έναν δήμο η κατανάλωση ανεβαίνει, ο δήμαρχος θα πρέπει να απολογηθεί ή αν πέφτει να επιβραβευθεί (σ.σ.: χωρίς να διευκρινίζεται τι θα συμβεί εάν οι δημότες διαμαρτύρονται που περπατούν σε σκοτεινούς δρόμους).

 Ενεργοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα», προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα αναβαθμιστούν ενεργειακά κτίρια συνολικού εμβαδού 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Το πρόγραμμα αυτό είχε εξαγγελθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το άφησε στον πάγο και τώρα υπόσχεται ότι θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα μέσα στον Ιούλιο με απώτερο στόχο να επέλθει μείωση της απαιτούμενης ενέργειας κατά 30%.

 Στα «θετικά» της παρουσίασης, η παραδοχή της τρομερής αύξησης του ενεργειακού κόστους που σημειώθηκε μέσα στο 2021. Οπως είπε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, το κόστος ενέργειας για τα δημόσια κτίρια έφτασε το 2021 τα 956 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 60,4% σε σχέση με τα 596 εκατ. του 2020. Και αυτό συνέβη ενώ αυξήθηκε και η κατανάλωση αλλά σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό, 20% (5.346 γιγαβατώρες από 4.450 το 2020).

Οι ομιλητές περιέγραψαν με γενικότητες ένα σύστημα με κίνητρα και αντικίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης στα δημόσια κτίρια «που επιβαρύνει τους φορολογούμενους», υποσχέθηκαν για χιλιοστή φορά το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που αλληλοκαλύπτονται και διαδικασίες στις οποίες «κάθε φορέας, στο τέλος της περιόδου, θα εξηγεί την προσπάθεια που κατέβαλε -εμείς θα την έχουμε, ήδη, καταγράψει-, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και θα βάλουμε ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, πριν καταλήξουμε στο ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί».

Ανέφεραν επίσης απλές ενέργειες που αφορούν την καθημερινότητα και μειώνουν την κατανάλωση, όπως η απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, το κλείσιμο λειτουργίας προσωπικών υπολογιστών, φώτων, συσκευών σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται και ειδικά για το καλοκαίρι, την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (στόρια-κουρτίνες) και τον φυσικό αερισμό των κτιρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Πάρτι αισχροκέρδειας»

Για όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια μιλούν σε κοινή τους δήλωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, θυμίζοντας ότι εδώ και μήνες φτάνουν στους δήμους υπέρογκοι λογαριασμοί, «με δημοτικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σχολεία, να απειλούνται με ρευματοκοπές και με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης στα όρια της κατάρρευσης».

Θυμίζουν επίσης ότι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» είχε εξαγγελθεί το 2019, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασχολήθηκε με το ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων και επέτρεψε «να στηθεί το μεγάλο πάρτι αισχροκέρδειας», τρέχοντας τώρα «να μαζέψει ό,τι μπορεί, ενδεχομένως και για να ρίξει το φταίξιμο αλλού για πιθανές ρευματοκοπές σε κρίσιμες δημόσιες λειτουργίες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση διαλαλεί μεν την κατάργηση της ρήτρας όμως, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις καθυστερούν και οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν ορατές από...
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούν... μουτζούρη για το ρεύμα
Mε λογικές «Αττικής Οδού», αλλά χωρίς να κατονομάζονται πρόσωπα και πράγματα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ρίξει τις ευθύνες για τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας στις εταιρείες που τους...
Αναζητούν... μουτζούρη για το ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κ. Σκρέκας ως «δάσκαλος που δίδασκε...»
Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε την 1η Ιουλίου να οριστούν ενεργειακοί υπεύθυνοι στις δημόσιες υπηρεσίες, ζήτησε αυτοί να τοποθετηθούν παντού εντός 7 ημερών και επέλεξε τους δικούς του 77 ημέρες...
Ο κ. Σκρέκας ως «δάσκαλος που δίδασκε...»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη «ρήτρα»… εξοικονόμησης
Σε αλλαγή του μοντέλου επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση με σκοπό τον... περιορισμό της κατανάλωσης.
Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη «ρήτρα»… εξοικονόμησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακοινώνουν την κρατική επιδότηση μετά το ηλεκτροσόκ των χρεώσεων
Η κυβέρνηση –που βρίσκεται υπό έντονη πίεση– καλείται πλέον να ανακοινώσει αυξημένη κρατική επιδότηση τον Σεπτέμβριο για τα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να μην προκύψει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια. 
Ανακοινώνουν την κρατική επιδότηση μετά το ηλεκτροσόκ των χρεώσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτεραιότητα σε... φιλικές ΑΠΕ
Bαριά οσμή ρουσφετιών και φωτογραφικών εξυπηρετήσεων εκπέμπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αλλάζει τις προτεραιότητες για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στο...
Προτεραιότητα σε... φιλικές ΑΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας