• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.6°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 24.6°C / 29.1°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.9°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 27.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.5°C / 29.0°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 29.0°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις αγορές η επιτήρηση του χρέους

 • A-
 • A+
Σοβαρό «κούρεμα» στις τιμές των ελληνικών ομολόγων με διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας-ένδειξη αμφιβολιών για τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ● «Κίτρινη κάρτα» για δημοσιονομική «χαλάρωση» και φόβοι για το «δίπολο του θανάτου»: υψηλός πληθωρισμός και ύφεση.

Η προδιαγραφόμενη έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη συνθήκη της ενισχυμένης εποπτείας, που η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν αμιγώς θετική εξέλιξη, κρύβει ένα σημαντικό ρίσκο: την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας αναλαμβάνουν πλέον εξ ολοκλήρου οι αγορές. Οι οποίες δίνουν την ετυμηγορία χωρίς «επιχειρήματα» και διαπραγματεύσεις, αλλά με την ωμή «αλήθεια» των τιμών αγοράς για τα θεμελιώδη ελληνικά assets: τιμές ομολόγων και μετοχών. Από αυτή την άποψη, έχουν σημασία μεγαλύτερη από αυτήν που τους αποδίδεται οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, στις οποίες οι αγορές έχουν επιβάλει γενναίο «κούρεμα»!

Οι τιμές των ομολόγων, που η ονομαστική τους αξία κατά την έκδοση είναι 100, κρύβονται καλά πίσω από τις αποδόσεις. Στην πραγματικότητα όμως, τιμή και απόδοση είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος: όταν η απόδοση των ομολόγων ανεβαίνει, η τιμή τους μειώνεται ανάλογα. Αν η άνοδος των αποδόσεων μας λέει πόσο αυξάνεται το κόστος δανεισμού του Δημοσίου (αφού συνεπάγεται ευθέως την άνοδο του επιτοκίου δανεισμού), η πτώση των τιμών μάς λέει πόσο «αξιόπιστα» και εμπορεύσιμα είναι τα ομόλογα στην αγορά. Προκειμένου για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η αθέατη πλευρά των τιμών κρύβει μια δυσάρεστη έκπληξη: ένα γενναίο «κούρεμα» στις μεγάλες διάρκειες, που καθιστά αυτά τα ομόλογα «αναξιόπιστα» και μη εμπορεύσιμα με όρους αγοράς.

Οπως δείχνει ο πίνακας, στις διάρκειες από 10 χρόνια και πάνω το «κούρεμα» που έχει επιβάλει η αγορά στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι εντυπωσιακό: «κούρεμα» 16,78% στην τιμή του δεκαετούς, 19,95% στην τιμή του δεκαετούς και 39,91% στην τιμή του τριακονταετούς! Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός αγοράς για ομόλογα με τέτοιες διάρκειες, εκτός αν αποφασίσει να πληρώσει πολύ ακριβά επιτόκια. Διότι ποιος αγοραστής διακινδυνεύει να αγοράσει ένα ομόλογο που ξέρει ότι την επόμενη κιόλας μέρα θα έχει χάσει σημαντικό μέρος της αξίας του;

Αυτός είναι ο λόγος που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου χρέους αποφεύγει να κάνει νέες εκδόσεις ομολόγων και αντλεί κεφάλαια μόνο με επανέκδοση παλιών εκδόσεων (όπου το επιτόκιο είναι στάνταρ και χαμηλό). Ορθώς πράττει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι αγορές δεν έχουν πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει: η Ελληνική Δημοκρατία έχει πρακτικά αποκλειστεί απ’ αυτές στις μεγάλες διάρκειες!

«Κουρεύοντας» τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις μεγάλες διάρκειες, οι αγορές «λένε» επίσης ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το ελληνικό κρατικό χρέος τείνει να γίνει μη βιώσιμο μεσομακροπρόθεσμα. «Υπό τις παρούσες συνθήκες» σημαίνει αν δεν αναστραφούν αρνητικές δυναμικές ή δεν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις. Οι αρνητικές δυναμικές έχουν όνομα: λέγονται δημοσιονομική… απειθαρχία και κίνδυνος ύφεσης σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού.

Μπορεί η Κομισιόν να κήρυξε και το 2023 έτος δημοσιονομικής ευελιξίας, με την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής, αλλά οι αγορές δεν συμφωνούν απαραίτητα με αυτό, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, που έχει κακό δημοσιονομικό «βιογραφικό», συνεχόμενα και υψηλά ελλείμματα από το 2020 και ύστερα και το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι αγορές στην ουσία βγάζουν «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για τη νέα δημοσιονομική χαλάρωση που, σε συνάρτηση με τον διπλό φόβο για ύφεση-υψηλό πληθωρισμό, επαναφέρει για τα καλά τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Οπως έλεγε εύγλωττα στέλεχος της αγοράς, η ελληνική δημοσιονομική πολιτική μετά το 2020 θυμίζει το ανέκδοτο «ευτυχώς που ξεμεθύσαμε, για να ξανακάνουμε ένα καλό μεθύσι». Θυμίζει επίσης το «λεφτά υπάρχουν» -κατά κανόνα για τους «ημετέρους»- όταν πρόκειται μια κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επανεκλογή της.

Υπ’ αυτούς τους όρους, η ασύγγνωστη αισιοδοξία της κυβέρνησης και οι πανηγυρισμοί για τη διαγραφόμενη έξοδο από τη συνθήκη της ενισχυμένης εποπτείας φαίνεται να μην παίρνουν υπόψη τους τον «ξενοδόχο» που λέγεται αγορές. Οι οποίες «θα περιμένουν στη γωνία» το Ελληνικό Δημόσιο τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές…

Θα αποτελέσει ξανά σανίδα σωτηρίας η ΕΚΤ; Θα το δούμε στην πράξη, αλλά ό,τι κι αν αποφασίσει, δεν θα είναι αρκετό για να γιατρέψει πάσαν ελληνικήν νόσον…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση και πληθωρισμός… έσονται εις σάρκα μίαν!
Καταιγισμός εκθέσεων από τους αναλυτές επενδυτικών τραπεζών που προεξοφλούν τη συρρίκνωση της οικονομίας της νομισματικής ένωσης, ενώ «έσκασε» και η πρώτη ανάλυση που προβλέπει ύφεση και στην Ελλάδα.
Υφεση και πληθωρισμός… έσονται εις σάρκα μίαν!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόκκινος συναγερμός για ομόλογα-επιτόκια
Με τρόμο παρατηρεί η υπερχρεωμένη Ευρώπη τη διαρκή άνοδο των αποδόσεων-μείωση των τιμών των κρατικών ομολόγων. Με… σεισμικό επίκεντρο την Ιταλία, οι υπερχρεωμένες χώρες βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να...
Κόκκινος συναγερμός για ομόλογα-επιτόκια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας