• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.7°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.3°C / 31.3°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.5°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  1 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.5°C / 30.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 30.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.9°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  51%

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και πάνω, η γενική γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ελένη Γιώτη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταμείο Ανάκαμψης με «υπενοικίαση» εργαζομένων;

 • A-
 • A+
Καταγγελία εργαζομένων της ΜΟΔ για υποχρεωτικές «μεταγωγές» από το ΕΣΠΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με «επισπεύδοντα» τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τη γ.γ. Εργασίας κ. Γιώτη ● Σπασμωδικές κινήσεις ενόψει αργών ρυθμών υλοποίησης του ΤΑΑ; Ερωτήματα και για την «επάρκεια» της Grant Thornton στον συντονισμό του όλου μηχανισμού.

Καμιά φορά αυτό που μοιάζει επιμέρους έχει μεγάλη αποκαλυπτική δύναμη και αφορά πολύ περισσότερα απ’ ό,τι αυτό καθεαυτό το γεγονός, αφορά το «όλον». Αυτή είναι η περίπτωση της παρέμβασης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και της γενικής γραμματέως του υπουργείου του, κ. Γιώτη, με τη γνωστή… ηπίων τόνων ωμότητα που τον χαρακτηρίζει, στη ΜΟΔ (Μονάδα Υποστήριξης της Διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων).

Στόχος της παρέμβασης, η εσπευσμένη, μη συναινετική και παράτυπη «μετάθεση» προσωπικού της ΜΟΔ στον ΟΑΕΔ για να υλοποιηθούν προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το όλο εγχείρημα αποκαλύπτει όχι μόνο την ακατανίκητη τάση της κυβέρνησης στο «τσαλάκωμα» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους αλλά και την ανεπάρκεια στη στελέχωση και το «στήσιμο» του όλου μηχανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Προσπαθώντας να «μπαλώσει» τις ανεπάρκειες, η κυβέρνηση κατέφυγε πανικόβλητη στη ΜΟΔ, με το γνωστό… τακτ που χαρακτηρίζει τον κ. Χατζηδάκη.

Δημόσιο-υπηρέτης του ιδιωτικού τομέα…

Η ΜΟΔ φιγουράριζε δεύτερη στην περιβόητη «λίστα Πάγκαλου», με πρώτη την ΕΡΤ, μεταξύ των φορέων του δημόσιου τομέα που ήταν υποψήφιοι για «ξαφνικό θάνατο» το 2013 – στο πλαίσιο της μνημονιακής δημοσιονομικής «εξυγίανσης». Τελικά επέζησε το 2013, αλλά το 2014, με τον τότε νόμο για το ΕΣΠΑ, επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίησή της με την παραχώρηση του 51% στον ιδιωτικό τομέα (ΣΕΒ, τράπεζες κ.λπ.), αλλά η αντίσταση των εργαζομένων το απέτρεψε. Ετσι, η ΜΟΔ παραμένει 100% στον δημόσιο τομέα, αποτελώντας τον στελεχικό κορμό για την υποστήριξη και υλοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Οι προσπάθειες υπονόμευσής της συνεχίστηκαν με άξονα τις μεγάλες μειώσεις μισθών τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων με ρυθμίσεις του 2013 που παραβίαζαν τη σύμβαση του 2006 και δημιουργούσαν το φαινόμενο εργαζόμενοι με το ίδιο εργασιακό στάτους να αμείβονται με μισθούς που διέφεραν έως και κατά 500 ευρώ.

Ωστόσο, ο όλος μηχανισμός του ΤΑΑ δεν περιλάμβανε τη ΜΟΔ σε καμία από τις ρυθμίσεις του, με μόνη εξαίρεση την Επιτελική Δομή. Και σε αυτή όμως την περίπτωση, τα θέματα προσωπικού τα ρυθμίζει η ίδια η ΜΟΔ, βάσει του άρθρου 33 του ν. 4914/2022 και των άρθρων 34 έως και 40 του 4314/2017. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στο ΤΑΑ έχουν τοποθετηθεί με απόσπαση έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση, αξιολόγηση και εισήγηση από τον διοικητή προς τον υπουργό κ. Σκυλακάκη και κυρίως με τη θέλησή τους και όχι αναγκαστικά.

Ετσι, όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι, η προσπάθεια του κ. Χατζηδάκη να προχωρήσει σε διαδικασία «διάθεσης» προσωπικού της ΜΟΔ στον ΟΑΕΔ για να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων του ΤΑΑ είναι παράτυπη και προσομοιάζει με «υπενοικίαση» εργαζομένων. Εκτός αυτού, επιχειρείται να επιβληθεί με πράξεις ωμού εκβιασμού: σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο υπουργός φέρεται να απάντησε σε εργαζόμενη που αρνήθηκε να «διατεθεί» με αυτόν τον τρόπο ότι αν δεν συμφωνεί, μπορεί είτε να παραιτηθεί είτε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών!

Τι συμβαίνει με το ΤΑΑ;

Η ΜΟΔ διαθέτει 150 άτομα προσωπικό στην κεντρική της υπηρεσία, άλλα 1.036 άτομα με σύμβαση εργασίας, ενώ την προσπάθεια υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων (κυρίως του ΕΣΠΑ) συντρέχουν επιπλέον 800 δημόσιοι υπάλληλοι αποσπασμένοι γι’ αυτόν τον σκοπό για 3+3 χρόνια και με σοβαρές διαδικασίες επιλογής. Ο αντίστοιχος μηχανισμός του ΤΑΑ διαθέτει 40 υπαλλήλους στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), που συντονίζει μέσω υπουργείων και συμβούλων (με κεντρικό τον ρόλο της Grant Thornton) την υλοποίηση των έργων. Με πρόσφατη τροποποίηση προστέθηκαν στην ΕΥΣΤΑ 60 επιπλέον θέσεις εργασίας και θα ακολουθήσουν άλλες 100 θέσεις με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το μοντέλο οργάνωσης με τη λογική της task force και με κεντρικό τον ρόλο των εταιρειών συμβούλων αποκαλύπτεται τώρα ανεπαρκές και οδηγεί σε εσπευσμένη καταφυγή στους υποτιμημένους υπαλλήλους του Δημοσίου, που όμως καλούνται «στα όπλα» με παράτυπο και εκβιαστικό τρόπο…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παλιές προτάσεις σε νέο περιτύλιγμα
Το θέμα δεν είναι η αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ, αλλά το περιεχόμενο των προγραμμάτων απασχόλησης. Το εάν μπορεί να κάνει την περιβόητη σύζευξη των ανέργων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Παλιές προτάσεις σε νέο περιτύλιγμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Απολογία» Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την «παροχολογία»
Δεν κρύβεται η πικρή αλήθεια: τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οι αγορές, συνεχίζουν να έχουν πολλούς και ουσιαστικούς μοχλούς πίεσης.
«Απολογία» Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την «παροχολογία»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eλπίδα αναζητούν 80.000 άνεργοι
Τις μισές θέσεις καλύπτουν ήδη οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι ● Το ύψος του επιδόματος μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ το τρίμηνο για τα προγράμματα, ενώ η επιμόρφωση θα ξεκινήσει μετά το...
Eλπίδα αναζητούν 80.000 άνεργοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φύλλα πορείας» στη ΜΟΔ
Τελικά οι απειλές κατά εργαζομένων της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), στις οποίες είχαμε αναφερθεί στο άρθρο μας «Εξαναγκαστικός δανεισμός εργαζομένων από το υπουργείο...
«Φύλλα πορείας» στη ΜΟΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση ΑΕΠ κατά 4,3% με πολλούς αστερίσκους προβλέπει το ΚΕΠΕ
«Σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας» ανάγονται οι εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών για τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Μεταξύ των καθοριστικών παραγόντων, η πορεία του...
Αύξηση ΑΕΠ κατά 4,3% με πολλούς αστερίσκους προβλέπει το ΚΕΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα τέλη του 2023 το «χρώμα του χρήματος»
Αύριο και μεθαύριο 16 και 17 Ιουνίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Καλαμάτας έχει προγραμματιστεί «εορταστική» εκδήλωση με τίτλο «Τι νέο φέρνει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», η οποία θα εκκινήσει με...
Από τα τέλη του 2023 το «χρώμα του χρήματος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας