• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 33.1°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 31.5°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.3°C
  5 BF
  32%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 29.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 31.0°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  1 BF
  27%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσωρινή προστασία σε 1,3 εκατ. ευάλωτους

 • A-
 • A+
Πρώτη ήττα της ρήτρας η απόφαση του Πρωτοδικείου να αποδεχτεί το αίτημα των καταναλωτικών ενώσεων για απαγόρευση των ρευματοκοπών μέχρι 6 Ιουλίου. Η προσωρινή δικαστική προστασία αφορά οικονομικά ασθενείς πολίτες, πολίτες που η υγεία των ίδιων ή προσώπων που εξαρτώνται από αυτούς απαιτεί συνεχή και αδιάλειπτη παροχή ενέργειας, όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο νεότερο πρόσωπο, πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών κ.λπ.

Τουλάχιστον 1,3 εκατ. νοικοκυριά, σχεδόν το 30% των πελατών της ΔΕΗ, εκτιμάται ότι καλύπτει η πρώτη σημαντική νίκη των καταναλωτικών οργανώσεων ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ, των οποίων το αίτημα προσωρινής απαγόρευσης των διακοπών ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής της διαβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής έγινε μερικώς δεκτό από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας. Το δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει προσωρινά τις αποκοπές ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά με οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν, όπως προβλέπει το άρθρο του νόμου 52 ν. 4001/2011 που αφορά τους οικονομικά ασθενείς καταναλωτές, όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 6 Ιουλίου, ημερομηνία για την οποία έχει αναβληθεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και των συλλογικών αγωγών που έχουν καταθέσει ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται νέα παράτασή της, αν στο μεταξύ η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου, που συνεδριάζει στις 14 Ιουνίου, κάνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης που θα κρίνει τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Στην περίπτωση αυτή η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο σε έξι μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί το πάγωμα των αποκοπών ρεύματος μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους. Εφόσον συμβεί αυτό, οι δικηγόροι των καταναλωτικών ενώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξουν να διευρυνθεί η περίμετρος των καταναλωτών που θα προστατεύονται από την απαγόρευση σε όλα τα επόμενα στάδια της δικαστικής αναμέτρησης.

Το κρίσιμο, σύμφωνα με τις καταναλωτικές ενώσεις, ότι το δικαστήριο δεν δέχτηκε το καταστροφολογικό αφήγημα της ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι της οποίας υπερασπίστηκαν το «δικαίωμα» της εταιρείας να κόβει το ρεύμα ακόμη στους ευάλωτους, με το επιχείρημα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χρεοκοπήσει η ίδια και... θα καταρρεύσει και η κυβέρνηση. Την απόφαση του Πρωτοδικείου αποτίμησαν θετικά και όσοι φορείς έκαναν πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη (η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, η ΓΣΕΒΕΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών {ΠΟΜΕΝΣ}, ο Σύλλογος Εστιατορίων Πάτρας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία).

Σε κοινή δήλωσή τους ο ΔΣΑ, η ολομέλεια των προέδρων δικηγορικών συλλόγων και η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνουν ότι «το δικαστήριο πιθανολόγησε τη βασιμότητα της συλλογικής αγωγής και ότι η Ρήτρα είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία». Διευκρινίζουν ότι η προσωρινή δικαστική προστασία αφορά οικονομικά ασθενείς πολίτες που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, πολίτες που η υγεία των ίδιων ή προσώπων που εξαρτώνται από αυτούς απαιτεί συνεχή και αδιάλειπτη παροχή ενέργειας, όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το όριο αυτό, πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και ιδιαίτερα των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

«Η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την προστασία των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα, τροπολογία που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Πέτη Πέρκα. Αναφερόμενοι δε στα επιχειρήματα των εκπροσώπων της ΔΕΗ περί κινδύνου κατάρρευσης της ίδιας και της κυβέρνησης τονίζουν: «Είναι προτιμότερο να καταρρεύσει η κυβέρνηση παρά να χρεοκοπήσει για ακόμη μία φορά επί Ν.Δ. η ελληνική κοινωνία».

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στον αντίκτυπο που προκαλεί η απόφαση είναι η εκκωφαντική σιωπή της ΔΕΗ και φυσικά της κυβέρνησης.

«Η αρχή του τέλους για τη ρήτρα αναπροσαρμογής»

Πώς σχολιάζει το ΙΝΚΑ την απόφαση του Πρωτοδικείου. «Η διαταγή όχι μόνο προστατεύει τους πλέον ευάλωτους, αλλά ανοίγει διάπλατα τον δρόμο και για την επιστροφή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των χρημάτων που αδίκως έχουν καταβάλει»

«Το πρώτο βήμα για την κατάργηση της παράνομης ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε με την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας που απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόπτει την ηλεκτροδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν έχουν καταβάλει και δεν καταβάλλουν τα ποσά της ρήτρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ, που έχει καταθέσει τη μία από τις δύο συλλογικές αγωγές κατά της ΔΕΗ.

Το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι το δικαστήριο έκρινε πως η συλλογική αγωγή είναι βάσιμη και έχει εύλογες πιθανότητες να γίνει δεκτή. «Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά που γίνονται δεκτά ασφαλιστικά μέτρα συνδεόμενα με συλλογική αγωγή», αναφέρει τονίζοντας: «Η διαταγή όχι μόνο προστατεύει τους πλέον ευάλωτους καταναλωτές από την αυθαιρεσία των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ανοίγει διάπλατα τον δικαστικό δρόμο για την οριστική κατάργηση της αυθαίρετης, αδιαφανούς και καταχρηστικής ρήτρας, που δεν αντιστοιχεί σε κατανάλωση ρεύματος αλλά απλώς φουσκώνει τα κέρδη των παρόχων, και για την επιστροφή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των χρημάτων που αδίκως έχουν καταβάλει. Μετά την πρώτη νίκη, η νομική ομάδα που εκπροσωπεί χιλιάδες καταναλωτές-μέλη της ΓΟΚΕ-ΙΝΚΑ συνεχίζει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της παρελκυστικής τακτικής της ΔΕΗ, που επιχειρεί εις μάτην να κωλυσιεργήσει προσφεύγοντας στον Αρειο Πάγο, για την εκδίκαση της κύριας αγωγής κατά της ΔΕΗ και για την υποβολή συλλογικών αγωγών κατά και των άλλων παρόχων.

»Η απόφαση επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ελληνική Δικαιοσύνη και την πίστη ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ελεγχθούν, η παρανομία τους θα αποδειχτεί, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα καταργηθεί και η ζημιά που υπέστησαν εκατομμύρια πολίτες καθώς και η εθνική οικονομία θα αντιστραφεί. Τιμούμε και ευχαριστούμε την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τον πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τον πρόεδρό του Ηλία Κλάπα, καθώς και όλα τα σωματεία και ομοσπονδίες που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των καταναλωτών σε αυτή την τόσο δύσκολη μάχη. Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τους εκπροσώπους της που τίμησαν τον θεσμικό τους ρόλο και στάθηκαν δίπλα στον λαό και τους καταναλωτές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις!
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό επανεξέταση οι νέες χρεώσεις ρεύματος
Σήμερα οι εταιρείες στέλνουν στη ΡΑΕ τις αιτιολογήσεις τους για τα κυμαινόμενα τιμολόγια και τα τρικ με τα φουσκωμένα πάγια, ενώ το ΥΠΕΝ υπόσχεται τροπολογία που θα εμποδίζει πάγια από το πουθενά.
Υπό επανεξέταση οι νέες χρεώσεις ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από Δευτέρα η απόφαση για πιλοτική δίκη
Μέχρι Παρασκευή τα υπομνήματα καταναλωτικών ενώσεων και ΔΕΗ στην αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου. Δεν υπάρχει λόγος πιλοτικής δίκης, ο Α.Π. ξεκαθαρίζει ότι τα δικαστήρια είναι αρμόδια να κρίνουν την...
Από Δευτέρα η απόφαση για πιλοτική δίκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση του Αρείου Πάγου για την πιλοτική δίκη της ρήτρας αναπροσαρμογής
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Αρείου Πάγου για το αίτημα της ΔΕΗ να διεξαχθεί πιλοτική δίκη για τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.
Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση του Αρείου Πάγου για την πιλοτική δίκη της ρήτρας αναπροσαρμογής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Της... ρήτρας και στην αγορά φυσικού αερίου με μονομερείς αυξήσεις ώς 400%
Καταγγελίες καταναλωτών για μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις προμήθειας με αιφνιδιαστικές μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια, που φτάνουν μέχρι και τον τετραπλασιασμό, από την κυρίαρχη...
Της... ρήτρας και στην αγορά φυσικού αερίου με μονομερείς αυξήσεις ώς 400%

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας