Για τέταρτη φορά μεταθέτει ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, την έναρξη ισχύος απόφασης με την οποία στερεί από ανασφάλιστους, άρα από τους ιδιαίτερα ευάλωτους πολίτες, τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς.
Αρχικώς, η έναρξη ισχύος της ρύθμισης είχε τεθεί για την 1η Ιανουαρίου, στη συνέχεια μετατέθηκε για την 1η Φεβρουαρίου, για να τεθεί και πάλι με νέα υπουργική απόφαση στις 15 Μαρτίου. Ακολούθως, η έναρξη ισχύος ορίστηκε για την 1η Ιουνίου του 2022 και μόλις προχθές, με νέα απόφαση, η έναρξη της ρύθμισης προσδιορίστηκε για την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για την οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα ακολουθήσει και νέα αναβολή (ανάλογα και με τα γκάλοπ δημοφιλίας των υπουργών), από την υποχρέωση της συνταγογράφησης μόνο σε δημόσια νοσοκομεία και γιατρούς του Δημοσίου εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών ή/και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων:
- α. Οι ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών.
- β. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.
- γ. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με παθήσεις, περιλαμβανόμενες στον Κατάλογο Β της υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. 104747/26-10-2012 (Β’ 2883) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περί τροποποίησης και επαναδιατύπωσης της υπ΄ αριθ.Φ.42000/οικ.2555/353/28-2-2012 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 497/Β/2012) «Κατάλογος παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. Φ.42000/οικ. 12485/1481/6-6-2012 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1814/Β/2012)», όπως τροποποιήθηκε και εκάστοτε ισχύει, καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).
Επίσης εξαιρείται η συνταγογράφηση όλων, ανεξαιρέτως, των εμβολίων σε όλους, ανεξαιρέτως, τους ανασφάλιστους πολίτες.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις που εξαιρούνται από την υπουργική απόφαση, η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων θα γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) ιατρούς.
«Για τους ανασφάλιστους ασθενείς που δεν ανήκουν στις εξαιρούμενες κατηγορίες, η συνταγογράφηση των υποχρεωτικά ηλεκτρονικώς συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, εφόσον γίνει από τους ιδιώτες ιατρούς και όχι στις δημόσιες δομές, πραγματοποιείται με ένδειξη συμμετοχής ασθενούς 100%», αναφέρει η Απόφαση Πλεύρη. Φυσικά, δεν πρόκειται για «συμμετοχή», αλλά για καταβολή όλης της απαιτούμενης δαπάνης από τους ανασφάλιστους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας