• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν ο σύμβουλος «τρίζει τα δόντια» στις τράπεζες...

 • A-
 • A+
Ερωτήματα για την ενόχληση του Αλέξη Πατέλη από το αίτημα των πιστωτικών ιδρυμάτων στο ΤΧΣ για bonus στα στελέχη τους «πίσω από τις πλάτες της κυβέρνησης», η οποία δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία για τις έξτρα αμοιβές στα golden boys της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Το «ιερό δισκοπότηρο» του Ταμείου Ανάκαμψης, «στολισμένο» με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα, περιέφερε χθες η κυβέρνηση, μία μέρα μετά το νέο ρεκόρ πληθωρισμού, που όμως είναι σχεδόν ο μισός από αυτόν της Εσθονίας. «Είχαμε δύσκολα στοιχεία χθες στον πληθωρισμό, ανέβηκε πάλι πάνω από το 10% στην Ελλάδα, στην Εσθονία έχει φτάσει στο 20%, σήμερα έχουμε μια μικρή ανάσα για τον κόσμο, ξεκινά η εφαρμογή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα», είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real fm.

Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι, παρ’ όλα αυτά, «το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζεται. Ο πληθωρισμός δεν έχει εύκολες λύσεις, κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα συνεχίζουμε να κάνουμε». Και κάλεσε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τον νόμο 4935, που προβλέπει φοροαπαλλαγή μέχρι 500.000 ευρώ σε 9 χρόνια, σε περίπτωση που συνενωθούν και συγχωνευθούν με μια παρόμοια επιχείρηση, κάνοντας ειδική αναφορά στους αγρότες, για τους οποίους «έχουμε μια μείωση 50% στον φόρο εισοδήματος, η οποία θα είναι μόνιμη, αν προβούν σε κάποια μορφή συνεργασίας».

Yπενθύμισε ότι οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες είναι ένα από τα κριτήρια, για να πάρουν οι επιχειρήσεις δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Eχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό δεν ισχύει», τόνισε ο κ. Πατέλης. Και, για να γίνει πιο φιλολαϊκό το κυβερνητικό αφήγημα, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, «έτριξε τα δόντια» (τόσο - όσο) σε δυο τράπεζες, χωρίς όμως να τις κατονομάσει, που επιχείρησαν να δώσουν μπόνους.

«Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει bonus φέτος για τις χρήσεις του 2020 - 2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος. Εμείς λέμε, λοιπόν, “όχι” και τροποποιούμε τη διάταξη, ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος, ο κόσμος υποφέρει, όπως είπαμε πριν, και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί», ανέφερε ο Αλ. Πατέλης.

Με άλλα λόγια, δυο τράπεζες κατέθεσαν αίτημα (ή έστω άνοιξαν μια συζήτηση) στο ΤΧΣ που είναι, εκτός από μέτοχος στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, και θεματοφύλακας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για να δώσουν bonus στα στελέχη τους. Το να ασκεί κριτική –και μάλιστα αυστηρή– ο οικονομικός σύμβουλος είναι θεμιτό, υπό τον όρο βέβαια ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιλεκτική… ευαισθησία (για τα bonus και τα stocκ options ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ).

Mε βάση τα όσα είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, προκύπτουν δύο ερωτήματα:

Πρώτον, και επί της... διαδικασίας. Τι σημαίνει «πίσω από την πλάτη μας»; Οι τράπεζες θα έπρεπε να ενημερώσουν το Μέγαρο Μαξίμου, πριν υποβάλουν αίτημα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Εχουν θεσμική υποχρέωση να το πράξουν; Πότε υπέβαλαν το αίτημα οι τράπεζες και πότε το αντιλήφθηκε το οικονομικό επιτελείο; Ποια είναι η άποψη του ΤΧΣ;

Δεύτερον, σε ποιες τράπεζες αναφέρεται ο κ. Πατέλης; Διότι είναι διαφορετικό να έχει καταθέσει αίτημα η Εθνική Τράπεζα, στην οποία το ποσοστό του ΤΧΣ (του Δημοσίου δηλαδή) ανέρχεται σε 40,39% ή η Πειραιώς όπου το Ταμείο κατέχει 27% (να θυμίσουμε ότι υπήρξε μια μετατροπή CoCos και μια ΑΜΚ με μεγάλη ζημιά για το ΤΧΣ και «αρχιτέκτονας» όλων ήταν ο Αλεξ Πατέλης). Σημειώνεται ότι το ποσοστό του Ταμείου στη Εurobank είναι μόλις 1,4% και στην Αlpha Bank 9%.

Σχετικά με το σχέδιο νόμου αναμένεται –κάποια στιγμή, πιθανότατα μέχρι το τέλος του μήνα– να κατατεθεί στη Βουλή και αφορά την αναμόρφωση του ΤΧΣ για το θέμα των bonus -προβλέπεται ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο Δ.Σ. της τράπεζας έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε απόφαση σχετική με τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών και πρόσθετων απολαβών (bonus) προς τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου κ.ά., για τα πιστωτικά ιδρύματα των οποίων ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και χρεωστικών τίτλων, όπως αυτός υπολογίζεται, υπερβαίνει το 10%.

Χθες, ο Αλεξ Πατέλης προανήγγειλε ότι θα τροποποιήσει την εν λόγω διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση εν μέσω κρίσης (29/4), ώστε να μη δοθεί φέτος bonus στις τράπεζες, οι οποίες για ευνόητους λόγους τηρούν σιγήν ιχθύος περί bonus.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία Στουρνάρα για υψηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη
Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη επί τα βελτίω ετοιμάζεται να προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στην παγκόσμια οικονομία πνέουν άνεμοι στασιμοπληθωρισμού.
Αισιοδοξία Στουρνάρα για υψηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
Πώς θα αξιολογούνται τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ● Στις τράπεζες ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για την έγκριση, με τη διαμεσολάβηση ανεξάρτητου αξιολογητή ● Στο τέλος Απριλίου αναμένεται η...
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Εθνική και Εurobank είναι έτοιμες να υποδεχτούν τα πρώτα αιτήματα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων. Θέμα ωρών η δημοσιοποίηση προσκλήσεων από Πειραιώς, Alpha Bank, Optima και Παγκρήτια.
Εκκίνηση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
Εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκονται η αγορά αλλά και οι τράπεζες, που έχουν ήδη κάνει σημαντική προεργασία ώστε να εντοπίσουν τις ανάγκες αλλά και τις προθέσεις των πελατών τους να επενδύσουν και...
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλές προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για τη διοχέτευση δανείων που θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια ● Προβληματισμός για τη διάχυση των πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Υψηλές προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Τελευταίες πινελιές στην επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογράψουν με το Ταμείο Ανάκαμψης ● Ετοιμα προς ένταξη επενδυτικά έργα ● Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η εποπτεία του Επενδυτικού Συμβουλίου.
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας