• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 27.9°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.6°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.2°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.8°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.5°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 27.1°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σκονάκι» στη ΡΑΕ και «κούφιες» υποσχέσεις στους καταναλωτές

 • A-
 • A+
Οι εταιρείες διαμαρτύρονται ήδη για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσής τους όπως αναμένεται να ισχύσει μετά τον Ιούλιο καθώς, όπως λένε, μειώνονται τα έσοδα που τους επέτρεπαν να προσφέρουν εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια.

Πετώντας το μπαλάκι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τον τελικό υπολογισμό των υπερκερδών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δίνοντας τον μαθηματικό τύπο που εμφανώς οδηγεί στη συρρίκνωσή τους, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Η τροπολογία κατατέθηκε διά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο κλιματικό νομοσχέδιο, αφήνοντας δεκάδες θέματα ανοικτά και ερωτήματα αναπάντητα για το τι ακριβώς θα συμβεί με τους λογαριασμούς ρεύματος που παραμένουν στα ύψη καθώς οι επικείμενοι καύσωνες εκτοξεύουν και πάλι την κατανάλωση.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το κλιματικό νομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναγκάστηκαν πολλές φορές να υπερασπιστούν τα μέτρα που λαμβάνονται. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα που υποσχέθηκε ότι με τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, το αυξημένο κόστος για τους καταναλωτές θα μειωθεί κατά 85%-100%. Οσοι άκουσαν, όμως, θυμήθηκαν ότι τα ίδια λέγονταν και πέρυσι τον Σεπτέμβριο μέχρι που διαψεύστηκαν δραματικά. Ομως, η τροπολογία δεν αφορά το ακανθώδες θέμα του νέου μηχανισμού αποζημίωσης, που υποτίθεται ότι θα ισχύσει από τον ερχόμενο Ιούλιο, αλλά δύο άλλα που σχετίζονται άμεσα:

1. Το πώς θα επιστραφεί το 60% από τις υπερβολικές ρήτρες αναπροσαρμογής που κατέβαλαν ήδη εκατομμύρια καταναλωτές, μόνο οικιακοί, όχι επαγγελματίες, με κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος στο διάστημα μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022. Το ποσό υπολογίζεται με βάση τις ρήτρες που πληρώθηκαν στο διάστημα αυτό, μείον τις εκπτώσεις-επιδοτήσεις, επί 60%. Ανώτατο όριο είναι τα 600 ευρώ (κατώτατο τα 18) αλλά είναι άγνωστο πόσοι ακριβώς θα καταφέρουν να πάρουν τέτοια επιστροφή καθώς το συνολικό ποσό που υπολογίζεται είναι 280 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με βάση τα αρχικά σχέδια, τα ποσά αυτά θα έπρεπε να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 30 Ιουνίου. Ομως, για να συμβεί αυτό θα έπρεπε εκτός της τροπολογίας να έχουν βγει ώς το τέλος Μαΐου και οι υπουργικές αποφάσεις. Επίσης, να ανοίξει εγκαίρως η ειδική πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώσουν τα τραπεζικά ΙΒΑΝ και η οποία, μάλιστα, θα κλείσει πριν ξεκινήσει η καταβολή των ποσών. Την ετοιμασία της πλατφόρμας ανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της εταιρείας «Κοινωνία της Πληροφορίας», η οποία θα διατηρήσει για δύο έτη το πλήθος των προσωπικών δεδομένων που θα συλλεχθούν και θα αναλάβει και τη μεταφορά των χρημάτων.

2. Η τροπολογία υποτίθεται πως ρυθμίζει την έκτακτη εισφορά 90% στους ηλεκτροπαραγωγούς που προκαλεί εδώ και καιρό αντιδράσεις, καθώς η ΡΑΕ υπολόγισε τα υπερκέρδη τους στα 927 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 και μετέφερε την ευθύνη στην κυβέρνηση για να αποφασίσει εάν από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που παρείχαν και οι «έμμεσες» επιδοτήσεις των σταθερών τιμολογίων. Με τη διάταξη, η κυβέρνηση επιστρέφει την ευθύνη υπολογισμού στην ανεξάρτητη αρχή αφού της πει ότι πρέπει να αφαιρέσει και ποσοστό από τις σταθερές συμβάσεις και τις εκπτώσεις και τις επιστροφές από διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας που αφορούν επιχειρήσεις. Το ποσόν που θα καταλήξει να φορολογηθεί αναμένεται συρρικνωμένο, καθώς και οι εταιρείες διαμαρτύρονται για τις απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, οι εταιρείες διαμαρτύρονται ήδη και για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσής τους όπως αναμένεται να ισχύσει μετά τον Ιούλιο καθώς, όπως λένε, μειώνονται τα έσοδα που τους επέτρεπαν να προσφέρουν εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια.

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε χθες ότι η «ρήτρα αναπροσαρμογής» θα καταργηθεί από τον Ιούλιο αλλά ο επικεφαλής της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, είχε πει πως θα ενσωματωθεί στην κυρίως χρέωση. Με δεδομένο ότι ούτε η έως τώρα μορφή των λογαριασμών ήταν κατανοητή από την πλειονότητα των καταναλωτών, αλλά επικράτησε η δυσαρέσκεια από την τελική χρέωση, ίσως κάποιοι σκέφτονται πως θα αρκεί ένα παραπάνω ανακάτεμα για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος κάποιων μηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φάμελλος: «Στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας οι “επιτυχίες” της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο»
Την πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για το πώς διογκώθηκαν οι λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ, φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ .
Φάμελλος: «Στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας οι “επιτυχίες” της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταναλωτές στον... πόλεμο της ρήτρας
«Της... ρήτρας το κάγκελο» στην αγορά ηλεκτρισμού. Αλαλιασμένοι ενώπιον λογαριασμών με πολλαπλάσιες και κρυμμένες χρεώσεις πίσω από περίπλοκες ονομασίες, χιλιάδες καταναλωτές ρεύματος προσπαθούν να βγάλουν...
Καταναλωτές στον... πόλεμο της ρήτρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ρόλο «τροχονόμου» παραπόνων η ΡΑΕ
Ξυπόλητοι στα αγκάθια της ενεργειακής κρίσης βαδίζουν εκατομμύρια καταναλωτές. Την ώρα που λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου καταφτάνουν με πολλαπλάσιες χρεώσεις, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν...
Σε ρόλο «τροχονόμου» παραπόνων η ΡΑΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πινγκ πονγκ ευθυνών για τον εκτροχιασμό στην ενέργεια
Ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης υπόσχεται «παρέμβαση», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θυμίζει ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπει να θέτει όρια ● Κάμψη στις τιμές χονδρικής μετά τον σάλο ● Σταθερά τιμολόγια το 2021 ανακοίνωσε η...
Πινγκ πονγκ ευθυνών για τον εκτροχιασμό στην ενέργεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας