• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.2°C / 28.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 24.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.0°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.7°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.2°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.4°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.1°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 21.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  69%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεθοδεύσεις της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

 • A-
 • A+

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της μητρικής εταιρείας του ομίλου (ATHEX) για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» εις βάρος τους. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στον Ομιλο Επιχειρήσεων της Εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. η διοίκηση της ATHEX «ανατρέπει πρακτικές δεκαετιών και παραβιάζει νόμους και κανονισμούς για να εξυπηρετήσει συμφέροντα μεγαλοστελεχών - golden boys» και επιχειρεί να αλλάξει από την πίσω πόρτα τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων, θέτοντάς τους σε μια ιδιότυπη ομηρία.

Οπως υποστηρίζουν, η νέα πολιτική αποδοχών που πρόκειται να ψηφιστεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων (2 Ιουνίου), εκτός από τις αμοιβές του Δ.Σ. και του διευθύνοντα συμβούλου εισάγει για πρώτη φορά εργασιακά θέματα που αφορούν το σύνολο του προσωπικού, το οποίο αριθμεί 230 άτομα.

Εκπρόσωπος του σωματείου μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εξηγεί ότι η πρακτική αυτή παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του νόμου 4548/2018 περί Ανωνύμων Εταιρειών (άρθρα 110, 111) και εισάγει μέσω λαθροχειρίας ρυθμίσεις που δεν αφορούν το εταιρικό αλλά το εργατικό δίκαιο.

Νέος κανονισμός

Μεταξύ άλλων ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους μισθούς, τις απολύσεις, προγράμματα εθελούσιας, αξιολόγηση εργαζομένων κ.λπ. Παράλληλα προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου ανάμεσα στην εταιρεία και μέλη του Δ.Σ. και του CEO (αντί για τριετή θητεία) και πλουσιοπάροχα πακέτα αποχώρησης, αποκλειστικά για διευθυντικά στελέχη, που περιλαμβάνουν αμοιβές 24 μηνών, σε αντίθεση με τους απλούς εργαζόμενους που περιορίζονται στα «νόμιμα».

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο των εργαζομένων, οι αποζημιώσεις των διευθυντικών στελεχών μπορεί να φτάσουν ώς τις 500.000 ευρώ και του διευθύνοντα συμβούλου από 750.000 ώς ένα εκατομμύριο ευρώ. Το σωματείο κάνει λόγο για «πρωτοφανή παραβίαση του εταιρικού δικαίου», που γίνεται αφενός «για να βολευτούν διευθυντικά στελέχη, ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά στην πόρτα της εξόδου εν όψει πιθανής πώλησης της εταιρείας», και για να ρυθμιστούν από το παράθυρο θέματα που αφορούν τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων. Οπως σημειώνεται, οι μισθοί των υπαλλήλων του ΧΑΑ «έχουν υποστεί δύο απανωτές μειώσεις από το μακρινό 2012 των μνημονίων και έκτοτε παραμένουν καθηλωμένοι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα», ενώ οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις και σύναψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που η διοίκηση πεισματικά αρνείται.

Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων έχουν κοινοποιηθεί στο Δ.Σ. της ATHEX, έχει γίνει ενημέρωση-καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ το επόμενο βήμα είναι νομικές ενέργειες, ενημέρωση Αρχών και υπουργείων και προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

Καταγγελία

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην «Εφ.Συν.», η διοίκηση απεργάζεται απολύσεις και μειώσεις μισθών, με σκοπό «να ξεφορτωθεί τους παλιούς», ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι για κατασπατάληση των αποθεματικών του Χρηματιστηρίου και ενδεχόμενη πώλησή του ή «αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του ομίλου» όπως αναφέρεται ρητά στο υπό ψήφιση κείμενο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελία εργαζομένων για ατζέντα πώλησης της ΑΤΗΕΧ
Συνεχίζουν με ακόμα πιο έντονο τρόπο τις διαμαρτυρίες τους οι εργαζόμενοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΕΧΑΕ), στον απόηχο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της μητρικής εταιρείας ΑΤΗΕΧ που αποφάσισε διπλασιασμό...
Καταγγελία εργαζομένων για ατζέντα πώλησης της ΑΤΗΕΧ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διετής σύμβαση στην εστίαση
Καλύπτει προς το παρόν τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις-μέλη των εργοδοτικών φορέων, ενώ εκκρεμεί η κήρυξή της ως υποχρεωτικής για το σύνολο του κλάδου.
Διετής σύμβαση στην εστίαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εκκρεμότητα η Συλλογική Σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων
Εξευτελιστικά μεροκάματα, με 10ωρη επταήμερη απασχόληση ζητάνε ξενοδόχοι ● Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού ζητά να κηρυχθεί άμεσα γενικώς υποχρεωτική η νέα ΣΣΕ για το 2021.
Σε εκκρεμότητα η Συλλογική Σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό
Υποχρεωτική και με την υπογραφή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, κηρύχτηκε η κλαδική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στον επισιτισμό, μετά και τη σχετική εισήγηση του Ανώτατου...
Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρό μήνυμα στις τράπεζες
Υψηλή συμμετοχή στην απεργία σε Πειραιώς και Εθνική • Αύριο νέα συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της πρώτης, αναμένεται ραντεβού και με τη δεύτερη για νέες συμβάσεις • Πιέσεις για να μπει φρένο στη...
Ηχηρό μήνυμα στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανέπαφα» σουπερμάρκετ έρχονται και στην Ελλάδα
Εφτά χρόνια μετά το ηχηρό κανόνι της Carrefour-Μαρινόπουλος, η γαλλική πολυεθνική επιστρέφει με αυτοματοποιημένα καταστήματα ● «Η λογική του ταμείου χωρίς υπαλλήλους έχει δοκιμαστεί και αποτύχει στην πράξη»...
«Ανέπαφα» σουπερμάρκετ έρχονται και στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας