• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.3°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 29.3°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 25.5°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 28.4°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 28.8°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 25.0°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  60%

Ελπίζουμε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, να έδειξε στην επίτροπο τις υποδομές αποθήκευσης του φυσικού αερίου και όχι μόνο την... εκλογική του περιφέρεια

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασαφές «σχέδιο Β» για το ρεύμα

 • A-
 • A+
Ενώ η κυβέρνηση υποσχόταν στις αρχές του μήνα ένα μοντέλο που θα οδηγούσε σε χαμηλότερη χρηματιστηριακή χονδρική τιμή, στις Βρυξέλλες παρουσίασε διαφορετική πρόταση που καταλήγει σε συνέχιση των επιδοτήσεων ● Στη χρηματιστηριακή τιμή θα συνεχίσουν να αγοράζουν οι προμηθευτές ρεύματος ● Αγνωστη η τελική επιβάρυνση του συστήματος στον προϋπολογισμό.

Μέσω επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που θα έχουν ως βασική πηγή τον κρατικό προϋπολογισμό θα επιδιωχθεί από τον ερχόμενο Ιούλιο η ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, καθώς η Κομισιόν απέρριψε την αρχική πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον πολυδιαφημισμένο «νέο μηχανισμό» αποζημίωσης των παραγωγών ενέργειας με πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή.

Το πώς τελικά θα λειτουργήσει ολόκληρο το σύστημα στο β’ εξάμηνο του 2022 παραμένει εντελώς ασαφές, καθώς εκκρεμούν πλήθος εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η νομοθέτηση των απαραίτητων διατάξεων. Οσα ισχύουν επισήμως έως τώρα προκύπτουν από τις ανακοινώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με την αρμόδια επίτροπο Κάντρι Σίμσον και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 και 6 Μαΐου 2022, όταν ανακοινώθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναδρομική επιδότηση (18-600 ευρώ) και τον νέο μηχανισμό αποζημιώσεων, οι συναρμόδιοι υπουργοί έδωσαν, υποτίθεται, διευκρινίσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία όμως επιτράπηκαν ελάχιστες ερωτήσεις. Απαντώντας σε μία από αυτές, ο κ. Σκρέκας είχε πει: «Αν, λοιπόν, έχουμε μια οριακή τιμή συστήματος 250 ευρώ (σ.σ. προκύπτει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας) κι έχουμε ένα πραγματικό κόστος λειτουργίας μιας λιγνιτικής μονάδας 150 ευρώ, τότε η λιγνιτική μονάδα, ο παραγωγός, θα αμειφθεί με τα 150 ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι παραγωγοί είναι οι τέσσερις εταιρείες που διαθέτουν δικές τους μονάδες (ΔΕΗ, Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ) ενώ προμηθευτές είναι εκείνες που συμβάλλονται με τους καταναλωτές.

Οπως ανέφερε τότε ο κ. Σκρέκας, ο προμηθευτής θα αγοράζει στην τιμή-παράδειγμα των 150 ευρώ «για να πουλήσει την ενέργεια στον τελικό καταναλωτή» και με αυτόν τον τρόπο «ανακτούμε στη βάση τα υπερέσοδα όλων των μονάδων που έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από την οριακή τιμή συστήματος που είχαμε μέχρι τώρα».

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα όμως, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και η οριακή τιμή θα συνεχίσει να προκύπτει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Θα τεθεί πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής αλλά ο προμηθευτής θα συνεχίσει να αγοράζει στη χρηματιστηριακή. Ομως, «η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης».

Χρηματοδότηση

Ποιες όμως θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης του ΤΕΜ; Και πώς θα αποτυπώνεται η λειτουργία αυτού του νέου μηχανισμού στον λογαριασμό που θα φτάνει στα χέρια του έντρομου καταναλωτή; Καμία από τις δύο ερωτήσεις δεν μπορεί να έχει σαφή απάντηση, πριν τουλάχιστον συμφωνηθεί το τελικό περιεχόμενο των ρυθμίσεων με την Επιτροπή.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) υπολογίζουν ότι για τη χρηματοδότηση της στήριξης θα απαιτηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενα μέρος τους θα προκύπτει από τα δικαιώματα ρύπων (όπως συνέβαινε ώς τώρα), ενώ το τμήμα που προέκυπτε από τη διαφορά ανάμεσα στις ταρίφες των ΑΠΕ και την οριακή τιμή θα ελαχιστοποιηθεί. Τι απομένει;

 • α. Τα περίφημα υπερκέρδη μεταξύ Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022, για τα οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί φορολόγηση 90%. Υπενθυμίζεται ότι αυτά είχαν υπολογιστεί σε 927 εκατ. ευρώ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία όμως δεχόταν ότι έπρεπε να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που πρόσφερε η ΔΕΗ (335 εκατ.) και οι απώλειες όλων των εταιρειών από τα σταθερά τιμολόγια. Το όλο θέμα αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαμάχης μεταξύ ΡΑΕ και ΥΠΕΝ, καθώς η μία πλευρά καλεί την άλλη να λάβει τις τελικές αποφάσεις, ενώ οι θιγόμενες εταιρείες πιέζουν με προσφυγές και υπομνήματα.
 • β. Η άλλη πηγή χρηματοδότησης είναι ο κρατικός προϋπολογισμός που αναμένεται να δώσει και τη λύση με αξιοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης τα οποία φαίνεται ότι θα παραταθούν και για το 2023, καθώς όλα δείχνουν ότι οι τιμές ρεύματος θα συνεχίσουν τις πτήσεις τους. Θα ελαφρύνει, άραγε, ο λογαριασμός ρεύματος για να βαρύνει εκείνος της φορολογίας;

Ε.Ε.: «Περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το ελληνικό σχέδιο»

«Γενικά εναπόκειται στα κράτη-μέλη να εκτιμήσουν εάν ένα συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνει κρατική ενίσχυση που πρέπει να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή για αξιολόγηση». Αυτό απάντησε σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος της Κομισιόν για την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και της γενικής γραμματέα Αλεξάνδρας Σδούκου με την επίτροπο Κάντρι Σίμσον και την αρμόδια γενική διευθύντρια της Επιτροπής, Ντίτε Γιόργκενσεν, στις Βρυξέλλες.

Αν και το περιεχόμενο της συνάντησης το πληροφορηθήκαμε μέσω… Αθήνας, από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ενέργειας, είναι αξιοσημείωτη η έμμεση παρατήρηση της Κομισιόν ότι η κυβέρνηση επέλεξε τι θα υπέβαλλε ως πρόταση για έγκριση στην Επιτροπή. Αρα δεν είναι σαφές αν πράγματι τη Δευτέρα στο τραπέζι της κ. Σίμσον, από το οποίο το ΥΠΕΝ έστειλε και εντυπωσιακές φωτογραφίες, έπεσαν δύο εναλλακτικές προτάσεις για τον νέο μηχανισμό για τη χονδρική ρεύματος ή μόνο αυτή που ανακοίνωσε τελικά το υπουργείο και για την οποία δόθηκε κατ’ αρχήν το πράσινο φως των Βρυξελλών. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να βοηθήσει την οικονομία της σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενων υψηλών τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ε.Ε. Θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων σε τεχνικό επίπεδο και αναμένουμε να λάβουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ελληνικά σχέδια. Είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε επειγόντως τη συμβατότητα των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που κοινοποιούνται από τα κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις διατάξεις των Συνθηκών και τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε.» αναφέρει η απάντηση της Κομισιόν προς την «Εφ.Συν.». Από τα συμφραζόμενα αντιλαμβανόμαστε ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν να δουν το κυβερνητικό μέτρο και στην τελική εκδοχή του.

Μαρία Ψαρά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόβα «δελτίου» στο ηλεκτρικό ρεύμα
Υπό τον φόβο μιας ενεργειακής κρίσης που θα οδηγήσει σε υποχρεωτικές διακοπές ηλεκτροδότησης και «δελτίου στο ρεύμα», η κυβέρνηση ήρθε χθες να εξαγγείλει σχέδιο εξοικονόμησης στο Δημόσιο.
Πρόβα «δελτίου» στο ηλεκτρικό ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση ρεύματος
Μετά τις 14 του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων. Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνουν οι αιτήσεις.
Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος και οι ανενεργές «μπαταρίες» της ΔΕΗ
Μέρα-υπόδειγμα για το πώς θα μπορούσαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να μηδενίζουν πραγματικά τον λογαριασμό του ρεύματος ήταν η χθεσινή Κυριακή.
Οι ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος και οι ανενεργές «μπαταρίες» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρηνική... οφσόρ στη Βουλγαρία
Μεγάλος κερδισμένος του πρώτου μήνα της ουκρανικής κρίσης ήταν εμφανέστατα όσοι παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή εκείνοι στα ταμεία των οποίων αναζητούνται τα «ουρανοκατέβατα»...
Πυρηνική... οφσόρ στη Βουλγαρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας