• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 14.7°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 13.3°C
  1 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.8°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.5°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.8°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 15.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 12.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  49%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διακριτική ανησυχία Ε.Ε. για νέα «κόκκινα»

 • A-
 • A+
Η ακτινογραφία των τραπεζών και των πλειστηριασμών από την Κομισιόν ● Το 20% από τους 13.700 πλειστηριασμούς από τον περασμένο Οκτώβριο κατέληξε σε μεταβίβαση ακινήτου ● Δέσμευση για εκδίκαση του 95% των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη μέχρι τον επόμενο Απρίλιο ● Το αργότερο σε 15 μήνες ο Φορέας Πώλησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Αναγνώριση –για ακόμα μια φορά– της μεγάλης προόδου των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων (για την ακρίβεια της απομάκρυνσης από τους ισολογισμούς τους) κάνοντας χρήση του προγράμματος «Ηρακλής» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 12,8% σε ατομική βάση τον Δεκέμβριο του 2021, έχοντας υποχωρήσει από το 30,1% στο τέλος του 2020.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώνεται ότι η περιορισμένη καθαρή εισροή νέων «κόκκινων» συνεχίστηκε και το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και «θα χρειαστεί να παρακολουθείται στενά, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών». Η Επιτροπή διατηρεί τις ανησυχίες για την κεφαλαιακή τους θέση που είναι μια από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και θέτει και πάλι το ζήτημα της ποιότητας των κεφαλαίων λόγω του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου (περίπου 64% του εποπτικού κεφαλαίου στο τέλος του 2021 σε ενοποιημένο επίπεδο).

Πλειστηριασμοί

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, παρά τις καθυστερήσεις, η διαδικασία έχει ξεκινήσει και γίνεται πιο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές αφού αυξάνεται ο αριθμός των ακινήτων. Ειδικότερα, από 1η Οκτωβρίου 2021 ώς 18 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκε πάνω από το 70% των 13.695 προγραμματισμένων πλειστηριασμών, εκ των οποίων το 20% οδήγησε στη μεταβίβαση του ακινήτου. Περισσότερα από τα μισά ακίνητα αποκτήθηκαν από τρίτους, σε αντίθεση με το παρελθόν όταν η πλειονότητα των δημοπρατήσεων κατέληγε στις ίδιες τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης (servicers).

Για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη (στις 24/3/2022 ενεργές ήταν οι 48.305) η έκδοση οριστικών δικαστικών αποφάσεων αναμένεται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, με το 95% όλων των υποθέσεων να έχει εκδικαστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Με τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη στελέχωση των δικαστηρίων, ώστε να αυξήσουν την ικανότητα διεκπεραίωσης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το 95% των υποθέσεων θα λάβει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Από αυτές, το 70% των υποθέσεων αναμένεται να εκδικαστεί ώς το τέλος του 2022, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για το 25% των υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σημειώνεται εξάλλου ότι στις περιορισμένες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σημαντικός είναι ο αριθμός απόρριψης (1.127 στις 2.519 αποφάσεις), που συνεπάγεται λήξη της προστασίας.

Στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού υπάρχει σταθερή ροή πλήρους υποβολής αιτήσεων που έφτασαν τις 3.074 (στις 24/3/2022), ενώ για 1.708 με συνολική οφειλή 373 εκατ. ευρώ οι 967 αναφέρονται σε πολυμερή αναδιάρθρωση και οι 666 αφορούν μόνο διμερείς διακανονισμούς μεταξύ του οφειλέτη και των κρατικών φορέων.

Στην πλατφόρμα δεύτερης ευκαιρίας σημειώθηκε σημαντική αύξηση (60%) στον αριθμό των ενεργών αιτήσεων, ενώ οι αιτήσεις που επικυρώθηκαν από τα δικαστήρια σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Οσον αφορά την έναρξη του Φορέα Πώλησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, η λειτουργία του θα ξεκινήσει το αργότερο σε 15 μήνες, ενώ άμεσα τοποθετείται η διαδικασία παραχώρησής του σε ιδιώτες.

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΕΠΟΧΗΣ

20 δεσμεύσεις μέχρι τον Οκτώβριο

Η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ και σειρά ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης μέτρων ελάφρυνσης χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ, που θα γίνει μέχρι τον Οκτώβριο, παρά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο. Με τη φόρμουλα αυτή διευθετείται η εκκρεμότητα της διπλής εκταμίευσης, καθώς παραλείφθηκε μια τελευταία, 15η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης μέχρι το φθινόπωρο δεν είναι αμελητέες, έστω κι αν Ευρωπαίος αξιωματούχος τις χαρακτήρισε «περιορισμένες». Από τα 20 προαπαιτούμενα που απαριθμεί η Κομισιόν ξεχωρίζουν:

● Η παρουσίαση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2023, στις αρχές Οκτωβρίου.

● Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων μέχρι τον Αύγουστο.

● Η είσπραξη των εκκρεμών φαρμακευτικών εκπτώσεων (clawback).

● Ανταγωνιστικός διάλογος με τους προεπιλεγμένους επενδυτές για τον Φορέα Πώλησης και Επανεκμίσθωσης Ακινήτων.

● Εξάλειψη εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας νοικοκυριών (εκκρεμείς υποθέσεις Νόμου Κατσέλη).

● Ολοκλήρωση δασικών χαρτών.

● Ιδιωτικοποιήσεις: οικονομικό κλείσιμο της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, συνέχιση ή ολοκλήρωση διαγωνισμών για Αττική Οδό, λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, παραχώρηση υπόγειας αποθήκευσης αερίου Νότιας Καβάλας.

● Κωδικοποίηση και έγκριση της εργατικής νομοθεσίας.

Ενδιαφέρουσα υποσημείωση είναι ότι ειδικά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα παρακολουθείται μέσω των παρατηρητών του EuroWorkingGroup στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και των κοινών παρατηρητών ESM-Κομισιόν στο υπερταμείο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδίζουν χρόνο με τους πλειστηριασμούς
Υπέρ της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης να τους διενεργούν, η εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ● Ανοιχτή η απειλή μαζικών πλειστηριασμών, ακόμη και με μια απόφαση κατά των servicers.
Κερδίζουν χρόνο με τους πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναστολή πλειστηριασμών για ευάλωτους δανειολήπτες
Ενεργοποιήθηκε το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών η πρώτη κατοικία των οποίων οδεύει προς πλειστηριασμό, μέχρι να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Αναστολή πλειστηριασμών για ευάλωτους δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
Με την επισήμανση ότι οι τιτλοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει την ελάφρυνση των τραπεζών, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων εκτός ισολογισμών δεν σηματοδοτεί και τη διαγραφή τους.
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα...
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων
Σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιρρήσεις των θεσμών για την ανάγκη να υπάρξει ένα καθεστώς προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες που οι οφειλές τους έχουν...
Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θερμό φθινόπωρο για τους πλειστηριασμούς
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με δεδομένο ότι ο νέος πτωχευτικός και η δεύτερη ευκαιρία θα ανεβάσουν ταχύτητες και οι… καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλο φόρτο στα δικαστήρια
Θερμό φθινόπωρο για τους πλειστηριασμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας