• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.7°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 29.4°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.7°C
  0 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 27.7°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.3°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 29.3°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.3°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.3°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  67%

Η Eurostat δείχνει να μην συμφωνεί με τα βάρη που καλείται να σηκώσει ο «Ηρακλής» και θέτει το ερώτημα αν θα ήταν σωστό, με βάση τα διεθνή στάνταρ όσον αφορά τα ποσοστά ανάκτησης (ως 40%), να θεωρηθεί το ποσοστό που δεν θα ανακτηθεί εξαρχής σαν ποσοστό της εγγύησης που θα καταπέσει και άρα να γραφτεί εξαρχής στο χρέος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Νάρκη» 10 δισ. ευρώ από τον «Ηρακλή»!

 • A-
 • A+
H Eurostat έχει ανοίξει διαδικασία διαβούλευσης με τις κεντρικές τράπεζες και τις στατιστικές αρχές των χωρών-μελών για τον τρόπο καταγραφής των κρατικών εγγυήσεων τύπου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια ● Βασικό ερώτημα στη διαβούλευση αν ποσοστό των εγγυήσεων πρέπει να γράφεται στο δημόσιο χρέος εξαρχής και όχι στο τέλος της διαδικασίας ● Στα 18,6 δισ. ευρώ οι έως τώρα τιτλοποιήσεις.

Η δημοσιονομική «βόμβα» με τις κρατικές εγγυήσεις των προγραμμάτων «Ηρακλής» Ι και ΙΙ για την άρση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών δεν έχει απενεργοποιηθεί, παρά τους -πρόωρους και παραπλανητικούς όπως αποδεικνύεται- πανηγυρισμούς της κυβέρνησης στα τέλη του 2021 ότι το ζήτημα έληξε.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έχει ανοίξει διαδικασία διαβούλευσης με τις εθνικές στατιστικές αρχές και τις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών με αντικείμενο τον τρόπο καταγραφής των κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις τραπεζικών «κόκκινων» δανείων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έχει αποστείλει ερωτηματολόγιο που μεταξύ άλλων θέτει και το κρίσιμο ερώτημα: αν ένα ποσοστό αυτής της κατηγορίας κρατικών εγγυήσεων πρέπει να εγγράφεται στο χρέος εξαρχής και όχι στο τέλος της διαδικασίας!

Το άνοιγμα μιας τέτοιας διαδικασίας αποδεικνύει δυο πράγματα:

Πρώτον, ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και οι διαβεβαιώσεις της ότι το όλο ζήτημα έληξε ήταν παραπλανητικοί. Η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά ότι το ζήτημα δεν έληξε, αφού τέτοια διαβεβαίωση δεν υπήρξε ποτέ από τη Eurostat. Υστερα από την αρχική «έγκληση» της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε απάντηση την οποία η Eurostat είπε απλώς ότι «εξετάζει». Ποτέ δεν απέστειλε απάντηση ότι το ζήτημα διευθετήθηκε με βάση τις διευκρινίσεις της ελληνικής πλευράς. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας διαβούλευσης επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι οι αρχικές της ενστάσεις δεν έχουν αρθεί.

Δεύτερον, ότι η φόρμουλα της άρσης των τραπεζικών «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων με κρατική εγγύηση ήταν υπόθεση υψηλού δημοσιονομικού ρίσκου, που η κυβέρνηση ασύγγνωστα υποτίμησε, μέχρι του σημείου να μη ζητήσει εκ των προτέρων τη γνώμη της Eurostat και να αιφνιδιαστεί με την εκ των υστέρων διατύπωση των ενστάσεών της.

Αποδεικνύεται έτσι αβάσιμη η κυβερνητική αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να ετεροχρονιστεί στο μακρινό μέλλον η δημοσιονομική καταγραφή των εγγυήσεων.

Οι ενστάσεις της Eurostat

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα ερωτήματα και οι ενστάσεις που εγείρει η Eurostat αφορούν -μεταξύ άλλων- δυο βασικά ζητήματα απολύτως σχετιζόμενα μεταξύ τους:

 • α. Οτι όλη η διεθνής εμπειρία η σχετική με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια αποδεικνύει ότι το ποσοστό της αξίας του αρχικού δανείου που τελικά ανακτάται είναι μικρό: ανάλογα και με την κατηγορία του δανείου, κυμαίνεται από 25% έως 40%. Επομένως, η πλούσια διεθνής εμπειρία αναδεικνύει ανώτατα όρια όσον αφορά το ποσοστό ανάκτησης ανά κατηγορία δανείου. Στη βάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή θέτει το ερώτημα αν θα ήταν σωστό, με βάση τα διεθνή στάνταρ όσον αφορά τα ποσοστά ανάκτησης, να θεωρηθεί το ποσοστό που δεν θα ανακτηθεί εξαρχής σαν ποσοστό της εγγύησης που θα καταπέσει και άρα να γραφτεί εξαρχής στο χρέος.
 • β. Οτι στην όλη διαδικασία της τιτλοποίησης α λα ελληνικά δεν έχει εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας – πέραν των servicers, που τα αγοράζουν. Συγκεκριμένα, η Eurostat θέλει τα ομόλογα μέσης διαβάθμισης (mezzanine) που εκδίδονται στο πλαίσιο της διαδικασίας τιτλοποίησης να αγοράζονται σε ικανοποιητικό ποσοστό και από άλλους «παίκτες» της αγοράς και όχι μόνο από τους servicers. Στις ελληνικές τιτλοποιήσεις κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί – ενώ, για παράδειγμα, στο δεύτερο «κύμα» των ιταλικών τιτλοποιήσεων έχει συμβεί. Για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα είναι μια εγγύηση ότι η όλη διαδικασία θα έχει «υγιή» χαρακτήρα και τη βέλτιστη απόδοση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα δημοσιονομικά κόστη.

Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική ετυμηγορία της Eurostat, αλλά είναι φανερό ότι οι ενστάσεις της είναι εδραιωμένες και δεν θα καμφθούν εύκολα, ενώ, επιπλέον, η ελληνική διαδικασία τιτλοποιήσεων έχει κάποια χαρακτηριστικά που την καθιστούν ευάλωτη σε αυτές τις ενστάσεις…

Πόση είναι η «γόμωση» της επαπειλούμενης δημοσιονομικής «βόμβας»; Ενα σημαντικό ποσοστό των 18,6 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί σαν εγγύηση για τις τιτλοποιήσεις που έγιναν ήδη. Δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ!

«Πάγωμα» κρατικών εγγυήσεων

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό όχι μόνο επειδή επαπειλείται η εγγραφή στο χρέος επιπρόσθετου βάρους πολλών δισ. ευρώ, αλλά και επειδή στο διάστημα μέχρι και την έκδοση της τελικής ετυμηγορίας από τη Eurostat η διαδικασία περαιτέρω τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλής» αναστέλλεται, σε μια οικονομική συγκυρία δυσμενή, κατά την οποία επαπειλείται η εμφάνιση «νέας γενιάς» μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων (ΜΕΔ).

Ηδη η κυβέρνηση, θορυβημένη από το άνοιγμα της διαδικασίας διαβούλευσης από τη Eurostat, «πάγωσε» την παροχή εγγυήσεων για νέες τιτλοποιήσεις, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» και οι τιτλοποιήσεις εκ μέρους των τραπεζών. Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά είχε αποφασιστεί πως η συνολική αξία των τιτλοποιήσεων (και των αντίστοιχων κρατικών εγγυήσεων) θα ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ. Εναντι αυτών, έχουν μέχρι σήμερα γίνει τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 18,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που θα αποκτά τα ακίνητα ύστερα από τη χρεοκοπία των ιδιοκτητών τους (εταιρειών ή φυσικών προσώπων) και οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν τη δυνατότητα να επαναμισθώνουν και εν τέλει να ανακτούν υπό όρους στο μέλλον, «σκοντάφτει» επίσης στο ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων, αφού και εδώ τίθεται ζήτημα ποσοστού ανάκτησης σε σχέση με την ονομαστική αξία του αρχικού δανείου. Για να αποφύγει αυτόν τον σκόπελο, η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει από την αγορά ως εταίρο διεθνές fund, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος που έχει καθυστερήσει η εκκίνησή του, η οποία όμως είναι θεμελιώδης για να «δουλέψει» όλος ο μηχανισμός του νέου πτωχευτικού νόμου. Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» (18/5, «Πρόσκληση σε επενδυτές για τον Φορέα Ακινήτων») μόλις αυτή την εβδομάδα αναμένεται η πρόσκληση προς τους υποψήφιους επενδυτές για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Στέλεχος της ΤτΕ, που εκ των πραγμάτων γνωρίζει για όλες αυτές τις εξελίξεις, μας δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη περιπλέκει πάρα πολύ τα πράγματα και αυξάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, γι’ αυτό το ζήτημα θα πρέπει να επανέλθουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τράπεζες «φόρτωσαν» άλλα 8 δισ. ευρώ δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης
Ξεπέρασε τα 87,6 δισ. ευρώ η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Οι τράπεζες «φόρτωσαν» άλλα 8 δισ. ευρώ δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος, αναβαθμισμένος ρόλος για τον ΟΔΔΗΧ
Ο ΟΔΔΗΧ αναβαθμίζεται με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους, αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και διευρύνεται εντυπωσιακά η γκάμα των αρμοδιοτήτων του.
Νέος, αναβαθμισμένος ρόλος για τον ΟΔΔΗΧ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
Με την επισήμανση ότι οι τιτλοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει την ελάφρυνση των τραπεζών, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων εκτός ισολογισμών δεν σηματοδοτεί και τη διαγραφή τους.
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» ΤτΕ για νέα γενιά «κόκκινων» δανείων
Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά αυξημένη ετοιμότητα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας το οποίο καθιστά οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκταση των τελικών επιδράσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιρετικά πρόωρη και...
«Καμπανάκι» ΤτΕ για νέα γενιά «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΤτΕ προειδοποιεί και χτυπάει «καμπανάκια» για τα «κόκκινα» δάνεια
Yπογραμμίζει πως οι επιπτώσεις του πολέμου «εντείνουν τις προκλήσεις» και χτυπάει «καμπανάκια» τόσο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όσο και για τις τράπεζες.
Η ΤτΕ προειδοποιεί και χτυπάει «καμπανάκια» για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δει δη πλειστηριασμών και άνευ τούτων…
Tο πλέον ακανθώδες ζήτημα που συζητήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου στελεχών τους στην Αθήνα, στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν το ζήτημα των πλειστηριασμών.
Δει δη πλειστηριασμών και άνευ τούτων…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας