• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 23.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 25.6°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 25.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.4°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τάξη στο Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

 • A-
 • A+
Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό αλλά έχει και μεγάλη επίπτωση στα δημόσια ταμεία, με απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Mαζί με τις προσδοκίες για ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού σε προ πανδημίας επίπεδα, αυξάνεται, λόγω πληθωρισμού και υψηλών τιμών ενέργειας και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων που αποτελούν τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, συμπιέζοντας την κερδοφορία.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακού κλάδου –προνομιούχοι συνομιλητές της κυβέρνησης– ζητούν εκ νέου και μετ’ επιτάσεως να μπει τάξη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που αποτελούν διαχρονικό πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Είναι μία ευκαιρία μετά από 10 χρόνια να έρθουμε να λύσουμε κάποια πάγια ζητήματα για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Είμαστε η μόνη δυτική χώρα που δεν έχει ρυθμίσει την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης» ανέφερε πριν από λίγες ημέρες πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου επισημαίνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό αλλά έχει και μεγάλη επίπτωση στα δημόσια ταμεία, καθώς υπάρχει απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, φαινόμενα μαύρης εργασίας και μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.

Πάντως, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στη συνεργασία της Αρχής με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσω των οποίων μισθώνονται ακίνητα (Airbnb, Booking.com και VRBO) ώστε μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχουν αναρτημένα ακίνητα που δεν θα έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). «Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να καταστήσουμε ακόμη πιο σαφή τα όρια ανάμεσα στα δυο είδη δραστηριοτήτων και να μην αφήσουμε περιθώρια για καταστρατήγηση. Ταυτόχρονα, εντείνουμε τους ελέγχους μας γιατί είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό», προσέθεσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί παγκόσμια τάση, οι ξενοδόχοι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, το έχουν αποδεχθεί ότι χάνουν ένα σημαντικό «κομμάτι της πίτας», υπάρχουν πελάτες που το ζητάνε «και άρα δεν μπορούμε να το απορρίψουμε» όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, κατανοώντας όπως είπε τον λόγο του που οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πειράξουν το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. Ηταν καθαρά πολιτικο-κοινωνικό θέμα, ήμασταν σε μια δεκαετία μνημονίων, υπερφορολόγησης και υπήρχε μία δυνατότητα στον μέσο Ελληνα μισθώνοντας ένα διαμέρισμα να έχει ένα έξτρα εισόδημα.

Κέρδη στην Αθήνα

«Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να φτάνουμε σε μια κατάσταση σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας να εμφανίζονται επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αγοράζουν ολόκληρα κτίρια, να τα μετασκευάζουν σε ξενοδοχεία με πλήρη παροχή υπηρεσιών και να διατυμπανίζουν ότι ενισχύουν τον θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πέρα από κοροϊδία στους τουριστικούς επιχειρηματίες που ζουν σε ένα καθεστώς πλήρους ελέγχου» ανέφερε ο Γιάννης Ρέτσος που έχει ήδη αποστείλει στην προεδρία της κυβέρνησης, στον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο πλέγμα προτάσεων «όχι μόνο να διορθωθεί το πλαίσιο, αλλά για συγκεκριμένα ζητήματα να βγουν οι εφαρμοστικές διατάξεις που κάνουν το υφιστάμενο πλαίσιο ανενεργό».

Πρόσφατη έρευνα του βρετανικού οργανισμού ασφάλισης κατοικιών, του CIA Landlord καταδεικνύει ότι η δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα είναι από τις πλέον επικερδής για τους επενδυτές ακινήτων. Ειδικότερα, η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην έκτη θέση βάσει του χρόνου απόσβεσης του κόστους επένδυσης για την αγορά και εκμετάλλευση ενός διαμερίσματος μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οπως αναφέρεται στην έρευνα το κόστος αγοράς ενός μικρού διαμερίσματος (35 τ.μ. – 45 τ.μ.) στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να φτάσει στα 97.000 ευρώ. Με τιμή διανυκτέρευσης τα 250 ευρώ ο επενδυτής μπορεί να αποσβέσει την επένδυσή του σε κάτι περισσότερο από ένα έτος και συγκεκριμένα σε 378 ημέρες, χωρίς ωστόσο η έρευνα να λαμβάνει υπόψη τις πληρότητες.

Πάνω από την Αθήνα βρίσκονται το Ντουμπάι, το Χίλο στη Χαβάη των ΗΠΑ, το Ανόι στο Βιετνάμ, το Ναϊρόμπι στην Κένυα και οι Καταρράκτες του Νιαγάρα στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επαγγελματική δραστηριότητα η βραχυχρόνια μίσθωση»
Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και ΗοmeAway ανταγωνίζονται τα ξενοδοχεία αλλά και τις άλλες επιχειρήσεις διαμονής καθώς τον τελευταίο χρόνο διέθεσαν προς μίσθωση τον ίδιο αριθμό κλινών με αυτόν των...
«Επαγγελματική δραστηριότητα η βραχυχρόνια μίσθωση»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μίνι... υπουργικό συμβούλιο στη συνέλευση των ξενοδόχων
Με τον μεγάλο άγνωστο «Χ» να είναι η κερδοφορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται άμεσα αλλά και έμμεσα στη «βιομηχανία» του τουρισμού, οι προβλέψεις για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς κάνουν λόγο για...
Μίνι... υπουργικό συμβούλιο στη συνέλευση των ξενοδόχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγή για τις πλατφόρμες
Στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται η καταγγελία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για αθέμιτες πρακτικές ψηφιακών πλατφορμών, που εκμεταλλεύονται καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση τους...
Προσφυγή για τις πλατφόρμες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επαθε και έμαθε» η Τhomas Cook
Η Τhomas Cook «επανασυστήνεται» στην ελληνική τουριστική αγορά στην οποία ποντάρει, τρία χρόνια μετά την κατάρρευσή της, τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλώνοντας ότι έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Πλέον...
«Επαθε και έμαθε» η Τhomas Cook
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χιλιάδες τα «πειρατικά» ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Πάρτι με μαύρα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων που σημειώνουν έκρηξη στην Ελλάδα έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ, καθώς χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν πειρατικά κάποιο κατάλυμα χωρίς να το...
Χιλιάδες τα «πειρατικά» ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρό το τουριστικό brand «Αθήνα» και στην πανδημία
Αρχαιολογικοί χώροι και πολιτισμός παραμένουν τα δυνατά «χαρτιά», ενώ τα αδύνατα σημεία είναι η καθαριότητα της πόλης λόγω σκουπιδιών, γκράφιτι και ηχορύπανση.
Ισχυρό το τουριστικό brand «Αθήνα» και στην πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας