• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.6°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεκδικεί... Σκαραμαγκά ο Ισκαντάρ Σάφα

 • A-
 • A+
Εχει στείλει επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία ζητάει να επιστρέψουν στη διαχείρισή του τα ναυπηγεία ● Σύμφωνα με δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας, τα αδέλφια Σάφα επικαλούνται την απόφαση του Αρείου Πάγου, που επικυρώνει τελεσίδικα την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, ωστόσο ο δικηγόρος των εργαζομένων τονίζει ότι τα ποσά αυτά οφείλονται στον ειδικό εκκαθαριστή.

Σαν να μην έφταναν οι καθυστερήσεις και τα νομικά προσκόμματα στη διαδικασία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, επανήλθε με απαιτήσεις και ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ισκαντάρ Σάφα, ζητώντας ούτε λίγο-ούτε πολύ... να του επιστραφούν πίσω.

Με συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, o Σάφα επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που επικυρώνει τελεσίδικα την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια και την υποχρέωσή του να καταβάλει αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ συν τόκους, για αθέτηση συμφωνιών.

Πρόκειται για τις αποφάσεις α) του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ΙCSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκδόθηκε το 2020 και β) του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας (ICC) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που εκδόθηκε το 2017.

Η πολύχρονη δικαστική διαμάχη των αδελφών Ισκαντάρ και Ακράμ Σάφα, ιδιοκτητών της εταιρείας Prininvest, με το Ελληνικό Δημόσιο, ξεκίνησε το 2012, διεκδικώντας αρχικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η Prininvest, η οποία συνδέεται στενά με την Αbu Dhabi Mar της βασιλικής οικογένειας των Αραβικών Εμιράτων, απέκτησε τον έλεγχο των ναυπηγείων το 2010, από τη γερμανική ΗDW-Thyssen Krup, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτελεστούν συμβόλαια με το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ηταν η περίοδος του σκανδάλου των παραγγελιών για τα πολεμικά υποβρύχια 214 (που κατηγορήθηκαν ότι «γέρνουν») και της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες επιχορηγήσεις, για τις οποίες τελικά καταδικάστηκε με πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το δαιδαλώδες όσο και δυσώδες στρατιωτικό-βιομηχανικό σίριαλ, το Δημόσιο στράφηκε με τη σειρά του κατά του Σάφα, διεκδικώντας την ανάκτηση των παράνομων επιδοτήσεων ύψους 523 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, ενώ από το 2018 η Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Η γαλλική εφημερίδα La Tribune συντάσσεται ξεκάθαρα με την πλευρά Σάφα, γράφοντας ότι «στο πρόσωπό του η Ελλάδα βρήκε τον μεγαλύτερο νομικό εφιάλτη της» και ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και το πρόγραμμα κατασκευής κορβετών στα ελληνικά ναυπηγεία, είτε του Σκαραμαγκά είτε της Ελευσίνας. Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Σάφα έχει στείλει επιστολή στην κυβέρνηση στην οποία ζητάει να επιστρέψουν στη διαχείρισή του τα ναυπηγεία, στην κατάσταση που ήταν το 2017 πριν από «την παράνομη απαλλοτρίωσή τους».

Σύμφωνα πάντως με τον δικηγόρο Βασίλη Πήττα, που εκπροσωπεί το σωματείο εργαζομένων της ΕΝΑΕ, τα ποσά που επιδικάζουν το ICC και ο Αρειος Πάγος δεν οφείλονται στον Σάφα, αλλά στον ειδικό εκκαθαριστή και μέσω αυτού στους εργαζόμενους που είναι μεγαλοπιστωτές της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 75 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει ασκηθεί αίτηση ανακοπής και κατάσχεσης εις χείρας τρίτου ώστε να δοθούν κατά προτεραιότητα στους εργαζόμενους, ως μέρος των οφειλών για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
«Οχι» στην αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή των ναυπηγείων λέει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επικρατείας το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά
Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ας μη δυσφημίζει τα Ελληνικά Ναυπηγεία ο πρωθυπουργός»
Λένε πώς αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν παίνεψε τα Ελληνικά Ναυπηγεία, αλλά τα παρουσίασε σχεδόν ως αναξιόπιστα και προβληματικά.
«Ας μη δυσφημίζει τα Ελληνικά Ναυπηγεία ο πρωθυπουργός»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eμπλοκή στην πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού πώλησης του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προτίθεται να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Χαϊδαρίου, όπως επιβεβαιώνει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.»...
Eμπλοκή στην πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί στο Μαξίμου, αγωνία στους εργαζόμενους
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Καμιά συγκεκριμένη αναφορά στους 750 που απολύονται, χωρίς αποζημίωση, στη χθεσινή συνάντηση του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου με τον πρωθυπουργό
Πανηγυρισμοί στο Μαξίμου, αγωνία στους εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεμπλοκάρεται η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Με δημόσια ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημητρίου Σκαλτσούνη, γνωστοποιήθηκε η απεμπλοκή της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «Milina Enterprises Company Limited»...
Ξεμπλοκάρεται η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας