Με τον μεγάλο άγνωστο «Χ» να είναι η κερδοφορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται άμεσα αλλά και έμμεσα στη «βιομηχανία» του τουρισμού, οι προβλέψεις για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς κάνουν λόγο για ολική επαναφορά στο 2019, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.
Ωστόσο, με δεδομένο το υψηλότατο ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις που κάθε άλλο παρά σημάδια αποκλιμάκωσης δείχνουν, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα μείνει στο τέλος στο ταμείο των επιχειρήσεων.
«Μετά το σοκ της πανδημίας αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα προϊόντα, την ώρα που συμβαίνει ένας πόλεμος στην Ευρώπη και επιδεινώνει καθημερινά την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης είναι αυξημένο 25%-30%. Η υψηλή ζήτηση, οι αφίξεις και η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τα δυνατά μας για το κοινό καλό, δεν σημαίνει πως τα ταμεία των ξενοδοχείων μπορούν να είναι οι κότες που γεννάνε χρυσά αυγά.
Δεν είναι καθόλου έτσι και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από απλουστεύσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρήγορης Τάσιος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο χρόνια με φυσική παρουσία. Και θύμιζε «μίνι υπουργικό συμβούλιο», όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, που έβαλε τον πήχη των τουριστικών εσόδων στα 15 δισ. ευρώ, έναντι 18 δισ. ευρώ το 2019.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί που έδωσαν το «παρών» άδραξαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους αλλά και να κάνουν ανακοινώσεις: παράταση αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ), παράταση για άλλους 6 μήνες για τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ από τον Χρ. Σταϊκούρα, αύξηση του προϋπολογισμού του κοινωνικού τουρισμού στα 35 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ από τον Κ. Χατζηδάκη, τους πρόσθετους 1.250 αστυνομικούς σε εισόδους - εξόδους της χώρας και τουριστικούς προορισμούς από τον Τ. Θεοδωρικάκο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα το rebranding της χώρας». Αν γινόταν πραγματικότητα, όπως είπε, ακόμα και σε έναν βαθμό, το σενάριο που επικρατούσε πριν από δύο χρόνια ότι «θα γίνουμε Μπέργκαμο» και η χώρα είχε καταρρεύσει, τότε δεν θα μιλούσαμε για τουρισμό, όχι το 2020, το 2021 και φέτος, αλλά για πολλά χρόνια ακόμα. Και προφανώς τα εύσημα πηγαίνουν στον… τότε υπουργό Υγείας.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού δεν πρέπει να είναι το τελευταίο τη τάξη στο οργανόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μονοκαλλιέργεια ο τουρισμός, αγγίζει όλους τους τομείς της οικονομίας και αποτελεί σταθερά τη βαριά βιομηχανία της χώρας».
Από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΠΟΞ τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που αποτελεί παγκόσμια τάση την οποία δεν απορρίπτει ο κλάδος, όπως είπε ο Γιάννης Ρέτσος, ωστόσο είναι «απέναντι», από τη στιγμή που επιχειρήσεις από Ελλάδα και εξωτερικό αγοράζουν κτίρια και τα μετατρέπουν σε χώρους φιλοξενίας με τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ, όπως είπε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, η Ελλάδα είναι η μόνη δυτική χώρα που δεν έχει ρυθμίσει την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αναφορικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2022 δεν θα υπάρχει ακίνητο στις πλατφόρμες διαμοιρασμού χωρίς Αριθμό Μητρώου Ακινήτων.
Τέλος, και σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού στον κλάδο, οι φορείς ζήτησαν πολιτικές απασχόλησης, όπως η επιδότηση εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα της ξενοδοχειακής απασχόλησης. Ο Αλ. Βασιλικός, όμως, έδωσε και μια ακόμα διάσταση: «Ενας σεφ Γάλλος δουλεύει σε μία βίλα, νοικιάζεται 5.000 ευρώ την ημέρα και παίρνει 3.000 ευρώ “μαύρα” για να μαγειρέψει για 8 άτομα. Οπως λέει, δεν πρόκειται να επιστρέψει σε ξενοδοχεία για να πάρει 3.000 ευρώ “καθαρά” και να πρέπει να μαγειρεύει 1.500 γεύματα καθημερινά».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας