Αυξημένες κατά 69,1% σε σύγκριση με πέρυσι ήταν οι εισαγωγές από τη Ρωσία στην Ελλάδα τον Μάρτιο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα εισήγαγε εμπορεύματα αξίας 532,8 εκατομμυρίων ευρώ, από 315,1 εκ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021. Αντίθετα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία μειώθηκε κατά 66,1%, στα 5,4 εκ. ευρώ από 16 εκατομμύρια.
Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ρωσίας ήταν αρνητικό με έλλειμμα 527,4 εκ. ευρώ. Πρώτα σε αξία εισαγόμενα εμπορεύματα τον Μάρτιο ήταν το φυσικό αέριο και άλλοι υδρογονάνθρακες, με 245,59 εκ. ευρώ και πάνω από 232.000 τόνους.
Ακολουθούν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, με 222,81 εκ. ευρώ (σχεδόν 289.000 τόνοι). Σημαντικές είναι επίσης οι εισαγωγές ακατέργαστου αργιλίου (αλουμίνιο), με 25,1 εκ. και σχεδόν 7.000 τόνους. Η Ελλάδα πάλι εξήγαγε πλαστικές ύλες (πλάκες, μεμβράνες, ταινίες κλπ), χρώματα-βερνίκια και θαλαμηγούς-γιοτ, ενώ το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές αφορούσαν πολύτιμα μέταλλα, γούνες και ακατέργαστα καπνά. Η συνολική αξία των εισαγωγών από Ρωσία το 2021 ξεπέρασε τα 4.3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 46,7% σε σχέση με το 2020, ξεπερνώντας τα επίπεδα πριν την πανδημία.
Ο πρώτος μήνας μετά την έναρξη του πολέμου είχε άμεση αρνητική επίδραση στο διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ουκρανίας. Πλήγμα δέχτηκαν τόσο οι εισαγωγές από Ουκρανία που μειώθηκαν κατά 45% (10 εκ. ευρώ, έναντι 18,2 εκατ. ευρώ) αλλά κυρίως οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη χώρα που δέχθηκε την ρωσική εισβολή.
Το εμπόριο από Ελλάδα προς Ουκρανία σχεδόν πάγωσε τον Μάρτιο, σημειώνοντας κατακόρυφη μείωση 91% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με συνολική αξία εξαγωγών μόλις 1 εκατομμύριο από 10,8 εκ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021. Τα βασικά εμπορεύματα που εισάγουμε από την Ουκρανία είναι τα προϊόντα έλασης από σίδηρο, σιδηροκράματα και κουκιά σόγιας.
Το 2021 εξάγαμε λάδια από πετρέλαιο, οπτάνθρακα-κοκ και σωλήνες από χαλκό, ενώ οι μόνες ελληνικές εξαγωγές τον Μάρτιο του 2022 αφορούν τρόφιμα (ζυμαρικά, φρούτα).
Ο πόλεμος ανέκοψε μια ανοδική πορεία για τις ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία, οι οποίες το 2021 ανήλθαν σε 338,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 79% σε σύγκριση με το 2020, μετατρέποντας σε θετικό το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ουκρανίας, με πλεόνασμα 140,4 εκατ. ευρώ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας