• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.4°C / 31.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 29.8°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 32.6°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 31.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 26.9°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.6°C / 30.8°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 26.7°C
  3 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  3 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόνη διέξοδος για τα παιδιά η αποϊδρυματοποίηση

 • A-
 • A+
Αυστηρές και καθολικές προδιαγραφές για όλες τις δομές φροντίδας παιδιών με στόχο την ένταξή τους σε οικογενειακό περιβάλλον, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με αφορμή την αντιπαράθεση Γιαννόπουλου - Μιχαηλίδου για την ΚΥΑ της υφυπουργού Εργασίας-Πρόνοιας.

Ναι στις αυστηρές προδιαγραφές, αλλά συγκροτημένες στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και του Οδικού Χάρτη για την αποϊδρυματοποίηση και καθολικές για όλες τις δομές παιδικής προστασίας, και όχι μόνο για τις ιδιωτικές. Αυτή είναι η κεντρική θέση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία επαναφέρει με ανακοίνωσή της η Θεανώ Φωτίου με αφορμή την αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε προχθές ανάμεσα στον επικεφαλής της ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού» και την κυβέρνηση. Αφορμή της αντιπαράθεσης η ΚΥΑ με αριθμό 4494/11-5-2022 σχετικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας (ΜοΠΠ) που προωθεί η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. ΚΥΑ η οποία αποκλειστικά αφορά ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση της Θ. Φωτίου, χωρίς να δικαιώνει τις ενστάσεις που ανέπτυξε σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιαννόπουλος, συντάσσεται μεν με το αίτημα για απόσυρση της ΚΥΑ, αλλά για λόγους που δεν συμπίπτουν απόλυτα με το σκεπτικό της συγκεκριμένης ΜΚΟ: α) Διότι η ΚΥΑ αφορά μόνο τις ιδιωτικές δομές και όχι και τις δημόσιες και εκκλησιαστικές. β) Διότι πριμοδοτεί ξανά την ιδρυματοποίηση με τη δημιουργία ιδρυμάτων, με σημαντικό αριθμό προστατευόμενων παιδιών (έως 20), αντίθετα με όλες τις επιστημονικές απόψεις και τις κατευθύνσεις, τους κανόνες και τις οδηγίες της Ε.Ε. περί σταδιακής κατάργησης των ιδρυμάτων και αποκατάστασης των παιδιών σε οικογένειες.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο σύγχρονων προδιαγραφών για τις δομές Παιδικής Προστασίας, τόσο για αυτές που ανήκουν σε ΝΠΔΔ (δημόσιες δομές) όσο και για τις ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδιωτικές και εκκλησιαστικές δομές)», προσθέτει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου επισημαίνοντας ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στην παιδική προστασία χωρίς κατάργηση της ιδρυματικής φροντίδας, κλείσιμο των μεγάλων ιδρυμάτων και ενίσχυση ευάλωτων οικογενειών με παιδιά μέσω της υλοποίησης μιας Εθνικής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης. «Στρατηγική που ξεκίνησε να υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ με νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής που είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την ένταξη των παιδιών σε ένα νέο οικογενειακό περιβάλλον το οποίο θα διασφαλίζει το βέλτιστο συμφέρον τους».

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ επιδοκιμάζει κάθε προσπάθεια που θα οδηγεί στη σύσταση Οργανισμών, Εσωτερικών Κανονισμών και σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας για όλες τις νέες δομές μεταβατικού χαρακτήρα ή οικογενειακού τύπου, που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα να δημιουργούνται, και την προσαρμογή των υφιστάμενων στα νέα δεδομένα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Αναδεικνύει ως μείζον θέμα τη χωρίς καθυστερήσεις και απρόσκοπτη εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής, ιδίως της επαγγελματικής αναδοχής για τα ανάπηρα και ιδιαίτερα επιβαρυμένα παιδιά και ζητεί την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και του Οδικού Χάρτη για την αποϊδρυματοποίηση. Επίσης, προτείνει την υποστήριξη, με σαφείς κανόνες και χρηματοδότηση, του κοινωνικού έργου των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ παιδικής προστασίας για το διάστημα της μετάβασής τους σε σύγχρονα μοντέλα.

«Αυτό το νέο πλαίσιο παιδικής προστασίας πρέπει να προκύψει μετά από διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (δημόσιων και ιδιωτικών δομών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κ.λπ.) και να τηρείται από όλες τις δομές, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος και πιθανής προβολής που έχει περιβάλει ορισμένες από τις ΜοΠΠ», καταλήγει η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι τρέχει με τις εκκρεμείς συντάξεις των μηχανικών;
Στοιχεία που θέτουν σε αμφισβήτηση την ειλικρίνεια των υπουργικών δεσμεύσεων για εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων μέχρι το φθινόπωρο περιλαμβάνει το κείμενο 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που συνοδεύει...
Τι τρέχει με τις εκκρεμείς συντάξεις των μηχανικών;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η απευθείας ανάθεση δεν απέτρεψε τη διακοπή των σχολικών γευμάτων
Σύμφωνα με την εξήγηση του υπουργείου, η νέα εμπλοκή είναι προσωρινή και οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουν και πάλι οι συμβάσεις με τους προμηθευτές των γευμάτων.
Η απευθείας ανάθεση δεν απέτρεψε τη διακοπή των σχολικών γευμάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και ψηφιακό φακέλωμα βρεφών και νηπίων!
Δριμεία κριτική στο πιλοτικό πρόγραμμα «Κυψέλη» του υπουργείου Εργασίας ● Οπως κατήγγειλε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου, το πρόγραμμα προβλέπει την καταγραφή της νοητικής και ψυχοκινητικής κατάστασης των...
Και ψηφιακό φακέλωμα βρεφών και νηπίων!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις λάντζες αντί στα θρανία;
Ηχηρές αντιδράσεις στην πρωτοβουλία για την απασχόληση ανηλίκων που ζουν σε ιδρυμάτα ● Αναβίωση του μοντέλου πρόνοιας της Φρειδερίκης καταγγέλλουν βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ ● «Διορθωτική» ανακοίνωση του υπ....
Στις λάντζες αντί στα θρανία;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες
Ερωτήσεις προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων και τις δυσμενείς μετακινήσεις προσωπικού.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η έμφυλη διάσταση δεν υφίσταται για την κυβέρνηση»
Απουσία της έμφυλης διάστασης σε τομείς όπως η οικονομία και η εργασία ήταν οι απαντήσεις μετά από σχετικό ερώτημα της Ε. Αγαθοπούλου στη Βουλή.
«Η έμφυλη διάσταση δεν υφίσταται για την κυβέρνηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας