Οκτώ στα δέκα δάνεια που τιτλοποιήθηκαν –εντός και εκτός «Ηρακλή»– είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα, με το 60,8% να αφορά πρώτη προσημείωση. Σε ό,τι αφορά το είδος των ακινήτων-εξασφαλίσεων, το 61,7% είναι οικιστικά ενώ το 17,3% είναι επιχειρηματικά ακίνητα.
Με την επισήμανση ότι οι τιτλοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει την ελάφρυνση των τραπεζών και τη βελτίωση του ενεργητικού τους, η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων εκτός των ισολογισμών τους δεν σηματοδοτεί και την ταυτόχρονη διαγραφή τους από το τραπεζικό σύστημα.
«Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια συνεχίζουν να υφίστανται και η αποτελεσματική διαχείρισή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ και την οριστική εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους».
Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, κατά την υποβολή των επιχειρηματικών πλάνων –αναφέρει η ΤτΕ– προβλέπεται ότι από τα ανοίγματα που τιτλοποιήθηκαν θα εισπραχθεί κατά μέσο όρο το 72,7% των αρχικών ανοιγμάτων. Το εν λόγω ποσοστό είσπραξης διαμορφώνεται με βάση τις προγραμματισμένες στρατηγικές για τη διαχείριση των ανοιγμάτων, με ποσοστό 58,6% να προέρχεται από τη διενέργεια ρυθμίσεων, 35,6% από εισπράξεις που προέρχονται από ρευστοποιήσεις και την εύρεση συναινετικής λύσης και τέλος 5,5% από τις απλές εισπράξεις.
«Οι τιτλοποιήσεις έχουν αναδειχθεί σε καθοριστικό εργαλείο, στο πλαίσιο των προσπαθειών των τραπεζών για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Ωστόσο, σημαντική παράμετρος στην αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων αναδεικνύεται και αποτελεί και για τις τιτλοποιήσεις η δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης ανοιγμάτων από δάνεια και πιστώσεις να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα εν λόγω δάνεια και προκειμένου για τους “μη βιώσιμους” πελάτες να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις αδρανείς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ για τους “βιώσιμους πελάτες”, να προσφέρουν μία αποτελεσματική λύση αναδιάρθρωσης των δανείων τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια κυριαρχούν στις τιτλοποιήσεις με ποσοστά 41,8% και 45,3%.
Επισημαίνεται ότι τα επιχειρηματικά δάνεια κατά ποσοστό 70,1% αφορούν δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ακολουθούν τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις με ποσοστό 12,8%.
«Συνολικά οι διενεργηθείσες τιτλοποιήσεις των τραπεζών περιλαμβάνουν σε ποσοστό 62,6% καταγγελμένα δάνεια και 37,4% μη καταγγελμένα. Από το σύνολο των τιτλοποιηθέντων δανείων (καταγγελμένων και μη) 44% ήταν σε καθεστώς ρύθμισης κατά την πώλησή τους», αναφέρει η ΤτΕ.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στην εφαρμογή του «Ηρακλής», αυτή διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και από το σύνολο των τιτλοποιήσεων συνολικού ποσού 49,5 δισ. ευρώ, το 37,7% έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου οι τίτλοι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior tranche) διακρατούνται αποκλειστικά από τις τράπεζες. Tο σύνολο των χορηγηθεισών εγγυήσεων που έχουν δοθεί από το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 18,6 δισ. ευρώ με ημερομηνία αναφοράς το τέλος του 2021.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας