Σαφή δέσμευση για επέκταση της υποχρεωτικότητας στη συλλογική σύμβαση επισιτισμού σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, στη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες σύσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού, Β. Κικίλια, αλλά αυτή τη φορά και με τη συμμετοχή της ΠΟΕΕΤ και της ΓΣΕΒΕΕ.
Με αυτό το θέμα συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στις 31 Μαΐου οπότε και αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση με την οποία εκτός από τη σύμβαση στον τουρισμό θα επεκταθεί και η σύμβαση που έχει υπογραφεί για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις.
Στον βαθμό που γίνει πράξη, περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο θα δουν αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021. Ιδιαίτερα ευνοημένο θα είναι το προσωπικό κουζίνας καθώς οι μισθοί τους -βάσει της κλαδικής- θα αναπροσαρμοστούν ώστε να μην υπολείπονται από τον κατώτατο μισθό που πρόσφατα αυξήθηκε στα 713 ευρώ.
Αντίστοιχες αυξήσεις θα έχουν και οι εργαζόμενοι ως βοηθητικό προσωπικό για τους οποίους η κλαδική προβλέπει μικτό μισθό 673, 38 ευρώ, οι ταμίες (697,46 ευρώ), ενώ βελτιωμένος θα είναι και ο μισθός των πλήρως απασχολούμενων διανομέων. Γι’ αυτήν την κατηγορία προβλέπεται μισθός 674,24 ευρώ βάσει της κλαδικής αλλά λογικά θα τύχει αναπροσαρμογής ώστε να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού.
Η διάρκεια της κλαδικής σύμβασης που θα κηρυχτεί σύντομα υποχρεωτική είναι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2023 και φέρει τις υπογραφές των προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, της ΓΣΕΒΒΕ και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας. Υπεγράφη στις 24 Μαΐου 2021 κι έκτοτε εκκρεμούσε η υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη και η κήρυξή της ως υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας, η χαμηλή προσφορά εργατικών χεριών στον τουρισμό, ενδεχομένως και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει ένα φιλεργατικό προφίλ μπροστά στο όποιο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών ανάγκασαν τον υπουργό να βγάλει τη σύμβαση από το συρτάρι όπου ήταν καταχωνιασμένη εδώ και έναν χρόνο και να κάνει αυτό που δεν είχαν κάνει οι προκάτοχοί του: να ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητάς της σε όλον τον κλάδο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας