• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επαναφορά μετενέργειας συμβάσεων ζητεί η ΓΣΕΕ

 • A-
 • A+
ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ δεν φαίνονται έτοιμες για να κάνουν την υπέρβαση στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ της κρίσης επίπεδα των 750 ευρώ ● Κεντρικό ρόλο σε μια εθνική συμφωνία εργοδοτών - συνδικάτων - κυβέρνησης έχει η επαναφορά της μετενέργειας και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις ● Η ΓΣΕΕ προτείνει στις εργοδοτικές οργανώσεις να ζητήσουν από κοινού την επαναρρύθμιση των εργασιακών με μια συμφωνία στα πρότυπα της Ισπανίας.

Η αναβίωση του θεσμού της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, θεσμός που καταργήθηκε βιαίως το 2012 με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στο δεύτερο Μνημόνιο, και η επαναφορά διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στους επονομαζόμενους κοινωνικούς εταίρους είναι τα δύο κομβικά ζητήματα που θα θέσει σήμερα στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιείται στα γραφεία της ΓΣΕΕ ο Γ. Παναγόπουλος και οι συνδικαλιστές του προεδρείου θα προτείνουν στους εκπροσώπους των εργοδοτών να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και να ζητήσουν με κείμενό τους προς τον πρωθυπουργό την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των διατάξεων που απορρύθμισαν το συλλογικό εργατικό δίκαιο.

Ο στόχος, αν λάβει κανείς υπόψη τις προτάσεις του ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, είναι πολύ φιλόδοξος. Ωστόσο η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση Σάντσεθ και οι φορείς της Ισπανίας με την εθνική συμφωνία του Δεκεμβρίου είναι ώριμο να δοκιμαστεί και στη χώρα μας. Και σε αυτό συντείνει τόσο η άρση της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά εντός του Ιουλίου, όσο και η προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις κυβερνήσεις για προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (στο 60% του διάμεσου μισθού) και για ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Κεντρικό ρόλο σε μια εθνική συμφωνία εργοδοτών - συνδικάτων - κυβέρνησης έχει η επαναφορά της μετενέργειας και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αυτό ακριβώς είναι και το πρώτο άρθρο της εθνικής συμφωνίας στην Ισπανία, όπως την ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ειδικότερα η συμφωνία των Ισπανών αναφέρει ότι αποκαθίσταται η λειτουργία μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, έτσι ώστε οι συμβάσεις που έφτασαν στη λήξη ισχύος τους να επεκτείνονται μέχρις ότου αντικατασταθούν από άλλες. Ετσι αποφεύγεται από τη μία πλευρά η ανάγκη διαπραγμάτευσης κάτω από την πίεση της αποτυχίας και από την άλλη η εξαφάνιση των δικαιωμάτων που είχαν αποκτηθεί*.

Ατομικές συμβάσεις

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα μέχρι το 2012 οι όροι των συλλογικών συμβάσεων ακόμη και μετά τη λήξη τους παρέμεναν ενεργοί για ακόμη ένα εξάμηνο. Μετά την κατάργηση του εξαμήνου και στη συνέχεια του τριμήνου, που προβλέφθηκε μεταβατικά έως την πλήρη απάλειψη της μετενέργειας, άνοιξε ο δρόμος για τη βλαπτική τροποποίηση μέσω των ατομικών συμβάσεων χωρίς την υποχρέωση να ενσωματώνονται ευνοϊκοί όροι των κλαδικών συμβάσεων.

Πόσο πρόθυμες είναι οι συγκεκριμένες εργοδοτικές οργανώσεις για μια τέτοιου είδους υπέρβαση; Ελάχιστα έως καθόλου. Αλλωστε εδώ δεν είναι Ισπανία. Πιο πιθανή ακούγεται η πληροφορία πως ένα από τα προεκλογικά ατού του πρωθυπουργού θα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ της κρίσης επίπεδα των 750 ευρώ, παρά να συμφωνήσει ο πρόεδρος της Ε.Ε. του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, που συμμετέχει σήμερα στη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, να γίνει επανεκκίνηση των εργασιακών σχέσεων σε βελτιωτική κατεύθυνση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα σπάσει ο «γύψος» της Εθνικής Σύμβασης;
Ενώ η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του μηνός και ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε αύξηση περί το 6%, την ίδια στιγμή πιέζεται από στελέχη του ΣΕΒ να αποκλείσει την επαναφορά...
Θα σπάσει ο «γύψος» της Εθνικής Σύμβασης;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τηλεργασία με συλλογική σύμβαση
Στη δημοσιότητα οι προτάσεις της ΓΣΕΕ για τη νομοθετική ρύθμιση της εξ αποστάσεως απασχόλησης ● Δικαίωμα στην αποσύνδεση, διαφάνεια στους όρους και στις ώρες, μηνιαίες παροχές για τις πρόσθετες δαπάνες.
Τηλεργασία με συλλογική σύμβαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό
Υποχρεωτική και με την υπογραφή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, κηρύχτηκε η κλαδική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στον επισιτισμό, μετά και τη σχετική εισήγηση του Ανώτατου...
Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον Τουρισμό
Ενα βήμα πριν από την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο είναι η διαδικασία για την επέκταση της σύμβασης, μετά και τη θετική γνωμοδότηση που διατύπωσε το...
Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον Τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Με όχημα τα καταστήματα των τραπεζών και όσα σουπερμάρκετ απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους ξεκινά την 1η Ιουλίου η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφού προηγουμένως σε αυτούς τους δύο...
Ξεκινά η ψηφιακή κάρτα εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταρρέει ο κλάδος της γεωργίας
Διαχρονική έλλειψη κουλτούρας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για επενδύσεις στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους μέσω της αναβάθμισης δεξιοτήτων δείχνει η έρευνα του ΚΑΝΕΠ.
Καταρρέει ο κλάδος της γεωργίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας