• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 35.9°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.4°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.7°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  6 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 32.9°C
  4 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  4 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 31.7°C
  3 BF
  30%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  53%

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη

 • A-
 • A+
Αποκαλυπτικά στιγμιότυπα από την ακρόαση του προέδρου της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ● Στην κυβέρνηση το μπαλάκι για τη φορολόγηση, σε εκκρεμότητα τα κέρδη του φυσικού αερίου ● «Δεν υπάρχει χειραγώγηση από τις εταιρείες», λέει ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας ● Χείμαρρος αναπάντητων ερωτήσεων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ● Ελεγχο και στα κέρδη των πετρελαιοειδών ζήτησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Χάρης Καστανίδης

Αποκαλυπτική η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει έως εξαφάνισης τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και τελικά να φορολογήσει με 90% ό,τι περισσεύει.

Από τη συνεδρίαση-ακρόαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που κράτησε πέντε ώρες, δεν έλειψαν οι συνήθεις θεατρικές αψιμαχίες για τον «λαϊκισμό της αντιπολίτευσης» και οι βουλευτές που έδειχναν να μην έχουν καν διαβάσει τα τεχνικά κείμενα που είχαν σταλεί. Ομως οι ερωτήσεις που τέθηκαν φώτισαν τα σκοτάδια της κυβερνητικής ενημέρωσης –το ίδιο και οι απαντήσεις που δόθηκαν αλλά και οι ερωτήσεις που έμειναν αναπάντητες.

Στο χθεσινό της φύλλο η «Εφ.Συν.» με το βασικό της θέμα ανέλυσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει εντολές σε μία ανεξάρτητη αρχή, τη ΡΑΕ, ώστε τα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρισμό να εμφανιστούν όσο το δυνατόν συρρικνωμένα.

Ερώτηση στην ερώτηση, χθες έγινε τελικώς αντιληπτό ότι το... μαγείρεμα δεν έχει ακόμη τελειώσει, αφού δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη από την προμήθεια φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, απάντησε ότι αυτά δεν περιλαμβάνονται διότι «οι εταιρείες δεν απάντησαν», αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και θα αποτυπωθούν «προφανώς για εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ κ.λπ., που έχουν αυξημένα κέρδη».

Μπαλάκι στην κυβέρνηση

Πιεζόμενος ο κ. Δαγούμας προσπάθησε να απαντήσει γιατί δέχεται τις παροτρύνσεις της κυβέρνησης να συνυπολογίσει τις υποτιθέμενες ζημίες των εταιρειών από τη χορήγηση εκπτώσεων που απέτυχαν να ανακουφίσουν χιλιάδες καταναλωτές. Εκεί απάντησε ότι αρμόδια για «τη φορολογική πολιτική» είναι η κυβέρνηση, άρα εκείνη αποφασίζει πώς διαμορφώνεται η φορολογητέα ύλη στην οποία θα επιβληθεί το 90% που διατυμπάνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 23 Μαρτίου 2022.

«Για να είμαστε δίκαιοι»

Είναι η φράση που χρησιμοποίησε οκτώ φορές στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΡΑΕ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις τοποθετήσεις του. Του το επισήμανε, μάλιστα, ο ομιλητής από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης τονίζοντας: «Προσπαθήσατε να εξηγήσετε τη θέση των παρόχων και παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όχι πώς θα προστατευθεί ο καταναλωτής». Μάλιστα, ο κ. Καστανίδης ρώτησε γιατί δεν προσπάθησε να δει η ΡΑΕ τα υπερκέρδη στις εταιρείες φυσικού αερίου αλλά και πετρελαιοειδών.

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του πάντως, ο κ. Δαγούμας ζήτησε δραματικά από τους βουλευτές να αποσύρουν σχόλια του είδους «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη και η ΡΑΕ συμπράττει σε αυτό», «το κείμενο που ετοιμάσατε είναι ένα κακογραμμένο εγχειρίδιο με εντολές Μαξίμου». «Δεν σηκώνουμε κουβέντα για την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά μας!» συνέχισε.

Χειραγώγηση

Οπως ήταν φυσικό, μία από τις λέξεις που ακούστηκαν πολλές φορές στη συνεδρίαση, για την ακρίβεια 57, ήταν η διαβόητη «ρήτρα». Η λέξη «ανταγωνισμός» ακούστηκε 28 φορές, περισσότερες από την «προστασία» των καταναλωτών (24), διότι ο κ. Δαγούμας επέμεινε ότι δουλειά των Ρυθμιστικών Αρχών είναι να ασχολούνται κυρίως με τον πρώτο. Ωστόσο, ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκδήλωσαν ανοικτά την αγωνία τους για την προστασία των καταναλωτών και κάποιοι όπως οι Ι. Τραγάκης και Ι. Ανδριανός ρώτησαν επίμονα αν υπάρχει χειραγώγηση κερδών από πλευράς εταιρειών. Ο κ. Δαγούμας υποστήριξε πως δεν υπάρχει χειραγώγηση επειδή έτσι αποφάνθηκαν οι Ρυθμιστικές Αρχές της Ευρώπης.

Βουνό υπερκερδών

Καταπέλτης για τα υπερκέρδη που δεν εντοπίστηκαν ήταν ο εισηγητής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Οπως είπε, αυτά κρύφτηκαν πίσω από την εντολή της κυβέρνησης να ληφθούν υπόψη οι ισολογισμοί των εταιρειών, από την παράλειψη να ερευνηθεί το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021, από την απόφαση να συγκριθούν τα περιθώρια κέρδους με εκείνα στο εξάμηνο Οκτωβρίου 2020-Μαρτίου 2021, όταν οι τιμές φυσικού αερίου ήταν πολύ χαμηλές.

Ο κ. Φάμελλος αναρωτήθηκε γιατί δεν αναζητήθηκαν τα κρυμμένα κέρδη συγκρίνοντας τα έσοδα με το κόστος λειτουργίας των μονάδων. «Δεν θα κλέβουν οι εταιρείες αυτές τους καταναλωτές και εσείς θα μένετε και θα παρατηρείτε σαν τον πιανίστα μέσα σε σαλούν στην Αγρια Δύση όπου πίσω γίνεται ο κακός χαμός», είπε ο κ. Φάμελλος.

Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν υπολογισμοί με βάση το πραγματικό κόστος και ζήτησε σε επόμενη συνεδρίαση να κληθούν στη Βουλή η ΡΑΕ μαζί με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το αίτημα αυτό, που στο τέλος της συνεδρίασης υποστηρίχθηκε και από τον Γ. Κατρούγκαλο, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, Αθ. Μπούρα, που αρνήθηκε να το κάνει δεκτό.

Ομως, ο κ. Μπούρας προανήγγειλε ότι σύντομα θα κληθεί και πάλι στη Βουλή η ΡΑΕ για να γίνει -με... ελαφρά καθυστέρηση- συζήτηση επί των Εκθέσεων Πεπραγμένων της Αρχής για τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020, ίσως και για το 2021. Ισως και για να έχουν την ευκαιρία οι βουλευτές της συμπολίτευσης να κατηγορήσουν τη σημερινή αντιπολίτευση για τα όσα έκανε όταν ήταν κυβέρνηση...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα υπερκέρδη και νέοι εκβιασμοί
Αποκαλυπτήρια χθες στη Βουλή για νέα υπερκέρδη, πολλαπλασιασμένα 13 φορές εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η κυβέρνηση έσπευσε, όπως έκανε με τη ΔΕΗ, να τα...
Νέα υπερκέρδη και νέοι εκβιασμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
Το σχέδιο νόμου, που είχε αρχικά τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με διατάξεις που διευκολύνουν την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπληρώθηκε με πλήθος άλλων άρθρων τα οποία, με αφορμή...
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανούσιο «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή
Ενώ χιλιάδες νοικοκυριά υποφέρουν από τις υπέρογκες χρεώσεις, η ΡΑΕ ανακοίνωσε τους νέους λογαριασμούς στους οποίους η μόνη εμφανής διαφορά είναι τα «κουτάκια» που αποτυπώνουν την επιδότηση που δίνει το κράτος.
Ανούσιο «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφτούλι με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη
Πως οι παραγωγοί συσσώρευσαν πάνω από 2 δισ. από την απογείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ● Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μιλά για «κόφτες» στο φυσικό αέριο.
Κρυφτούλι με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας