• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 23.5°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.9°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.3°C
  4 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.6°C
  0 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.5°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.2°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 16.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 18.3°C / 23.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.0°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  74%

Μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις αυξήσεις στα φροντιστήρια

EUROKINISSI

Καύσωνα ανατιμήσεων φέρνουν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας

 • A-
 • A+

Τα πάνω-κάτω σε καταναλωτές, αλλά και γενικά σε όλους τους φορολογούμενους έρχονται με τη δεύτερη δέσμη μέτρων με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή -εκτός απροόπτου την Τετάρτη- ενώ σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις από το πρώτο νομοθέτημα, οι οποίες τίθενται από σήμερα σε ισχύ, οι ανατροπές στην οικονομία είναι μεγάλες.

Μόνο από τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών θα φτάσουν το 9%, χωρίς να αποκλείονται και τα «καπέλα» που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Το αλαλούμ από τις αλλαγές στον φόρο θεωρείται δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των σημαντικών υποχρεώσεων που απορρέουν για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους με τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό ΦΠΑ, ενώ θα πρέπει να διαχωρίσουν τις περιπτώσεις ίδιων ή ομοειδών προϊόντων τους στα οποία απαιτείται να χρεώνουν ΦΠΑ άλλοτε 13% και άλλοτε 23%.

Την ίδια στιγμή σημαντικές αυξήσεις φόρων έρχονται για αγρότες και φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, ενώ καταργείται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης που λαμβάνουν σήμερα τα νοικοκυριά. Επίσης «στενές επαφές» θα έχουν με την Εφορία 5,5 εκατ. ευρώ ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν και του χρόνου ΕΝΦΙΑ. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο φόρος στα ενοίκια.

Τα μόνα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, καθώς σήμερα με το μίνι δάνειο των 7 δισ. ευρώ πρόκειται να πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μέχρι 26 Αυγούστου τη φορολογική τους δήλωση.

 

 

ΦΠΑ: ανατιμήσεις-φωτιά στα περισσότερα είδη διατροφής (αναψυκτικά, χυμοί, καφέδες), στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί αλλά και στα δίδακτρα των φροντιστηρίων και των σχολών εκμάθησης ξένων γλωσσών φέρνουν οι αλλαγές στον ΦΠΑ που τίθενται από σήμερα 20 Ιουλίου 2015 σε ισχύ.

Εφόσον δεν καταστεί εφικτό να απορροφηθούν, όπως κάποιες αλυσίδες επιχειρήσεων έχουν προαναγγείλει, οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών θα φτάσουν το 9%, χωρίς να αποκλείονται και τα «καπέλα» που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη η προσπάθεια πλήρους ενσωμάτωσης του αυξημένου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συντελεστή ΦΠΑ στην τελική τιμή, καθώς θα συμπιέσει -αν όχι θα εκμηδενίσει- το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Συνεπώς σε πολλές περιπτώσεις η απότομη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε άμεσες αυξήσεις τιμών τουλάχιστον κατά 9%,

Το ίδιο θα συμβεί και με τα δίδακτρα των φροντιστηρίων ελληνικών, ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που με το «χαράτσι» του ΦΠΑ 23%, το οποίο μπαίνει στα μαθήματα, η επιβάρυνση που θα υποστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα είναι μεγάλη.

Αυξημένα κόμιστρα θα πληρώνουν από σήμερα όσοι χρησιμοποιούν ταξί ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ακριβότερες γίνονται οι υπηρεσίες από επαγγελματίες που αφορούν την επιδιόρθωση υποδημάτων - ενδυμάτων ή επισκευών στο σπίτι.

Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις στα νησιά του Αιγαίου, καθώς κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠA. Αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στα περισσότερο αναπτυγμένα νησιά και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου του 2015 και εν συνεχεία για τα λιγότερα αναπτυγμένα από την 1η Ιουνίου του 2016.

Το «κύμα» με τις μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό 13% στον υψηλό ΦΠΑ 23% προβλέπει αναλυτική εγκύκλιος την οποία εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο υψηλός και ο μεσαίος συντελεστής, 23% και 13% αντίστοιχα, παραμένουν ως έχουν, ενώ ο υπερμειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει μέχρι 1ης Οκτωβρίου και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%.

Το αλαλούμ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ θεωρείται δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των σημαντικών υποχρεώσεων που απορρέουν για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους με τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό ΦΠΑ, ενώ θα πρέπει να διαχωρίσουν τις περιπτώσεις ίδιων ή ομοειδών προϊόντων στα οποία απαιτείται να χρεώνουν ΦΠΑ άλλοτε 13% και άλλοτε 23%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που θα φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χιλιάδες καταναλωτές είναι :

● Τα εμφιαλωμένα νερά και το φρέσκο γάλα που πωλούνται για οικιακή κατανάλωση θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, ενώ αν τα ίδια προϊόντα πωλούνται για επιτόπια κατανάλωση θα πρέπει να επιβαρύνονται με 23% ΦΠΑ.

● Τα αρτοποιεία θα πρέπει να χρεώνουν το απλό ψωμί, το ψωμί του τοστ και τα κουλούρια ψωμιού με ΦΠΑ 13%, ενώ όλα τα υπόλοιπα παράγωγα του ψωμιού, τα επονομαζόμενα και ως «αρτοποιήματα», δηλαδή τα ψωμιά και τα κουλούρια με γέμιση (σταφιδόφωμα, τυρόψωμα, τυροκούλουρα κ.λπ.), τις φρυγανιές, τις πίτες (τυρόπττες, μπουγάτσες κ.λπ.), αλλά και τα συσκευασμένα ψωμιά του τοστ με ΦΠΑ 23%.

Αναλυτικότερα οι αλλαγές στον ΦΠΑ των προϊόντων που θα οδηγήσουν σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα 2,390 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με την εγκύκλιο Σαββαΐδου έχουν ως εξής:

Στον μειωμένο συντελεστή 13% παραμένουν τα ακόλουθα προϊόντα:

Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια, ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια), γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια, λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου, είδη για ανάπηρους.

Μεταφέρονται στον συντελεστή 23%

Στον υψηλό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:

Ορισμένα ζωντανά ζώα, κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγείων, μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα, άνθη, καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά, μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο), παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακόστρακων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάο, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, ξίδια και υποκατάστατα αυτών, απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων, αλάτι και θαλασσινό νερό, ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, προφυλακτικά, σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας, κτηνοτροφικά προϊόντα, ορισμένα είδη για ανάπηρους.

Ο υπερμειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

■ Ποιες υπηρεσίες μεταφέρονται στο 23%

● Εισιτήρια εκδηλώσεων.

● Τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

● Υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών.

● Υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή.

● Εστίαση.

● Υπηρεσίες γραφείων κηδειών.

● Οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

● Οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Μας δίνουν 7 δισ. ευρώ για να τα πάρουν αμέσως πίσω!

Πληρωμές δανείων σε ΕΚΤ - ΔΝΤ: τις υποχρεώσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ ξεκινά να αποπληρώνει από σήμερα η χώρα με τα 7 δισ. ευρώ του δανείου-γέφυρα που πήρε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

Το ποσό αυτό κατατέθηκε στον ειδικό λογαριασμό που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επιστραφεί στους επόμενους τρεις μήνες που θα έχει εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Τα λεφτά του μίνι δανείου θα κατευθυνθούν για την κάλυψη:

■ Της ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχει η Αθήνα προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ.

■ Των ελληνικών ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που λήγουν σήμερα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

■ Τόκους 900 εκατ. ευρώ.

■ Αλλες υποχρεώσεις 600 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα λεφτά αυτά δεν επαρκούν για τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα τον Αύγουστο και απαιτούν τη χορήγηση νέας «ένεσης» ρευστού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Τον επόμενο μήνα η χώρα μας καλείται να καλύψει υποχρεώσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, με κυριότερες τα 3,2 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και τα 500 εκατ. ευρώ για τόκους.

 

Εως τις 31 Αυγούστου η πρώτη δόση φόρου

Φορολογικές δηλώσεις: παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου η ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από 19 Ιουλίου και μετά. Αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση της τέως αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, να παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι στις 26 Αυγούστου από τις 27 Ιουλίου που εκπνέει κανονικά. Να σημειωθεί ότι οι προθεσμίες για την πληρωμή των υπόλοιπων δύο δόσεων, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου, δεν μεταβάλλονται.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μείωση της ακρίβειας» με μετατάξεις στον ΦΠΑ
Μειώσεις τιμών σε τρόφιμα και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης πρόκειται να επιφέρει το σχέδιο «μείωσης της ακρίβειας» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και προβλέπει μετατάξεις αγαθών από τον υψηλό 24% στον χαμηλό...
«Μείωση της ακρίβειας» με μετατάξεις στον ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «βόμβες» στις βαλίτσες έρχεται το ΔΝΤ
Στην αντεπίθεση περνάει το ΔΝΤ, το οποίο έχει ξεκινήσει να πιέζει όχι μόνο να έρθουν «μπροστά» οι περικοπές της διετίας 2019-2020 (αφορολόγητο - συντάξεις ) αλλά ταυτόχρονα να παγώσουν και τα «θετικά μέτρα»...
Με «βόμβες» στις βαλίτσες έρχεται το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
Θέσεις μάχης λαμβάνουν Ουάσινγκτον και Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινάει την Παρασκευή στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
Κυκλωτική επίθεση στα εισοδήματά τους θα δεχτούν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Λίγο οι φόροι του τρίτου μνημονίου, λίγο η βεβαίωση φόρων 4 δισ. που έχει βάλει στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)...
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με άγριες διαθέσεις φτάνουν οι θεσμοί
Αφορολόγητο, επιδόματα, φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου μπαίνουν από την ερχόμενη Τρίτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενώ από τις υποχωρήσεις που θα γίνουν θα καθοριστεί και το εύρος των...
Με άγριες διαθέσεις φτάνουν οι θεσμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόροι για όλους, με έμφαση στα «ρετιρέ»
Φορολογικό χαλί σε 700.000 μικρομεσαίους που προβλέπει μείωση συντελεστών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και νέα ρύθμιση χρεών στρώνει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν καλά καλά ακόμη στεγνώσει το μελάνι από το νέο...
Φόροι για όλους, με έμφαση στα «ρετιρέ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας