Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.2° 16.6°
4 BF
60%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.9° 8.2°
2 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 17.0°
6 BF
86%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
13.9° 9.4°
3 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15°C
14.9° 14.9°
6 BF
94%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
11.0° 7.1°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.4° 4.5°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
4 BF
87%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.7° 15.8°
4 BF
72%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.6° 13.9°
5 BF
88%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 16.8°
6 BF
72%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 14.0°
5 BF
68%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.1°
4 BF
72%
Λάρισα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11°C
14.0° 10.9°
0 BF
93%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.5° 15.1°
2 BF
86%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.8°
2 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
17°C
19.9° 16.4°
3 BF
61%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 9.3°
1 BF
86%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.7° 8.6°
1 BF
77%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.4° 5.4°
1 BF
99%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
INTIME

Καταγγέλλουν εκφοβισμό εργαζομένων από τη ΣΤΑΣΥ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση της ΣΤΑΣΥ, η οποία –με αφορμή τη στάση εργασίας που αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τρίτη– απαίτησε την τιμωρία των συνδικαλιστών.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζήτησε την προσωπική κράτηση των συνδικαλιστών που πρωτοστάτησαν στην κήρυξη της στάσης εργασίας, καθώς και την προσωπική κράτηση, αλλά και την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ στον καθέναν συνδικαλιστή, βάσει των διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ενέργεια αυτή της ΣΤΑΣΥ έτυχε σφοδρής αποδοκιμασίας. Μεταξύ άλλων η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) κατήγγειλε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, η οποία, όπως επισημαίνει, «προχώρησε στην κατάθεση αγωγής κατά του Σωματείου των εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ, επειδή συμμετείχαν σε τρίωρη στάση εργασίας του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας». Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ «η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, η οποία ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων, φανερώνει ότι η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ λειτουργεί δυστυχώς ως "βασιλικότερη του βασιλέως" και δεν διστάζει να αξιοποιεί τον Νόμο 4808/2021 την ίδια ημέρα συζήτησης της προσφυγής εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά του νόμου αυτού».

Η ΓΣΕΕ τονίζει επίσης ότι «η αξίωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ είναι τουλάχιστον προκλητική. Ζητά φυλάκιση και χρήματα από συνδικαλιστές, επειδή διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπούν» και προσθέτει ότι «απαιτούμε από τη διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών να πάρει εδώ και τώρα πίσω τη ντροπιαστική αυτή αγωγή. Τους εργαζόμενους δεν τους φοβίζουν ούτε οι αγωγές ούτε γενικότερα οι αυταρχικές συμπεριφορές. Ακόμη και, αν αυτές συνεχιστούν, οι αγώνες δεν θα σταματήσουν».

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ «για την απαράδεκτη κίνησή της» να καταθέσει αγωγή κατά των Σωματείων Εργαζομένων. Χαρακτηρίζει πρωτοφανές το αίτημα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ «που ζητάει να καταδικαστούν οι εκπρόσωποι των οκτώ σωματείων σε χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως την εκτίμηση για την απόπειρα των εργοδοτών να τρομοκρατούν όσους συνδικαλίζονται και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση, να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των Συγκοινωνιών για να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση».

Η ΑΔΕΔΥ «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και δηλώνει πως κανείς δεν είναι μόνος και δεν τρομοκρατείται μέσω του εκφοβισμού. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης του δικαιώματος στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Θα είμαστε μαζί σε κάθε προσπάθεια να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

«Εκφοβισμό των εργαζομένων και προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεών τους», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμη: «Η κατάθεση αγωγής από μέρους της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. κατά των σωματείων εργαζομένων σε Μετρό και Τραμ, που συμμετείχαν σε 3ωρη στάση εργασίας, την οποία μάλιστα είχε εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, είναι απαράδεκτη. Η πρόθεση δίωξης των εργαζομένων, με το συνακόλουθο αίτημα για καταδίκη τους σε χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών, είναι πρωτοφανής. Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και ο πολιτικός της προϊστάμενος, Κώστας Καραμανλής, να κάνουν πίσω».

Τις «απειλές προστίμων, ποινών και απολύσεων απεργών» με τον νόμο Χατζηδάκη καταδικάζει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. «Δεν αρκούσε η καθημερινή κατασυκοφάντηση και στοχοποίηση των απεργών από την Μητσοτάκης ΑΕ και τα "Πετσομένα" παπαγαλάκια της. Δεν αρκεί που κάθε μέρα κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές στο σύνολο τους οι απεργίες των εργαζομένων, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Έρχονται τώρα να τρομοκρατήσουν ακόμα περισσότερο τους απεργούς, με ποινές και πρόστιμα, εφαρμόζοντας τον επαίσχυντο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη», σημειώνει ο κ. Κριθαρίδης και τονίζει: 

«Την αρχή φαίνεται πως κάνει η ΣΤΑΣΥ ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία συνδικαλιστών οκτώ σωματείων της, με την προσφυγή για την εκ των υστέρων κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής της χθεσινής 3ωρης στάσης εργασίας, ανοίγοντας το δρόμο ουσιαστικά για σκληρές συνδικαλιστικές διώξεις, απειλώντας ακόμα και με απόλυση των απεργών. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση μαζί με τα εργοδοτικά τσιράκια της, έχει κηρύξει έναν ανελέητο ταξικό πόλεμο έναντι των εργαζομένων και των απεργών. Οι προσπάθειες όμως εκφοβισμού όσων διεκδικούν τα απολύτως αυτονόητα δεν θα περάσει ούτε από την ΣΤΑΣΥ ούτε από τον κ. Χατζηδάκη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καταγγέλλουν εκφοβισμό εργαζομένων από τη ΣΤΑΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας