Μπορεί η ΕΚΤ να παραπέμπει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 9 Ιουνίου, όμως όλοι προεξοφλούν την άνοδο των επιτοκίων και τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται -για ακόμα μία φορά- σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς και την αύξηση των χορηγήσεων επιδιώκουν αλλά και να μη δημιουργηθούν λόγω της ακρίβειας νέα «κόκκινα» δάνεια, αν και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για κύμα αθετήσεων.
Από την άλλη πλευρά οι δανειολήπτες προετοιμάζονται για την αύξηση του κόστους δανεισμού εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός «κατατρώει» τα εισοδήματα, η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους δεν είναι ορατή, ενώ οι ανησυχίες για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν.
Για τις επιχειρήσεις -κυρίως τις μικρότερες- το τέλος της περιόδου του φτηνού δανεισμού είναι πλέον πολύ κοντά. Η… παρτίδα για τις μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται να «σώζεται» μέχρι ενός σημείου από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει το κόστος δανεισμού.
Σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δανείζονται με 5%-6% εφόσον μπορούν να δώσουν διασφαλίσεις για τα δάνεια, ενώ σε αντίθετη περίπτωση τα επιτόκια διαμορφώνονται 1-2 μονάδες υψηλότερα. Τα επιτόκια για τις μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στη ζώνη του 4%. Το επιτόκιο αναφοράς είναι Euribor, ενώ οι δανειολήπτες επιβαρύνονται και με εισφορά ύψους 0,60%.
Στεγαστικά
Αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια η ζήτηση για νέα δάνεια παραμένει υψηλή -ένας βασικός λόγος είναι και η έκρηξη των ενοικίων- και εκτιμάται ότι εντός του Μαΐου θα δούμε τις πρώτες αυξήσεις -μεταξύ 0,20%-0,40%- σε νέα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, όταν και ξεκίνησε η αναθέρμανση της στεγαστικής πίστης, υπό τον φόβο των διακυμάνσεων των επιτοκίων η μεγάλη πλειονότητα προτιμά το σταθερό επιτόκιο που κυμαίνεται από 3%-3,7%. Σε κάποιες τράπεζες το 90% των δανείων, με μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, είναι σταθερού επιτοκίου. Η τάση αυτή φαίνεται να περνάει πλέον και στα επιχειρηματικά καθώς, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πολλές επιχειρήσεις ζητάνε σταθερό επιτόκιο για τα επόμενα χρόνια.
Τα στεγαστικά σταθερού επιτοκίου παραμένουν ελκυστικά για επιπλέον έναν λόγο: δίνουν στον δανειολήπτη τη δυνατότητα να «γυρίσει» σε κυμαινόμενο -όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες- και δεν έχουν κόστος προεξόφλησης. Σε ό,τι αφορά τα παλαιά στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, δεν αναμένεται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων.
Για παράδειγμα σε υφιστάμενο δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο (συνήθωs Εuribor +spread) 100.000 ευρώ με ονομαστικό επιτόκιο 3,04%, διάρκειας 15 ετών, η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 698 ευρώ. Μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα η δόση θα ανέλθει στα 723 ευρώ (επιπλέον 25 ευρώ/μήνα), ενώ εάν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 4,04%, τότε η δόση διαμορφώνεται στα 748 ευρώ (+50 ευρώ/μήνα).
Σε περίπτωση που το δάνειο είναι διάρκειας 20 ετών, τότε η αρχική δόση των 563 ευρώ αυξάνεται στα 588 και 614 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για δάνεια 30ετίας η μηνιαία δόση θα επιβαρυνθεί κατά 28 και 57 ευρώ σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων κατά 0,50% ή 1% αντίστοιχα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας