• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.2°C / 34.8°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.8°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 35.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.4°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.6°C / 36.6°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.4°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 33.3°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  50%
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτρα στο... και 5΄ για τις κενές θέσεις

 • A-
 • A+
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Οψιμη αναγνώριση από τους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού ότι για τη δυσκολία στελέχωσης των μονάδων ευθύνονται οι χαμηλοί μισθοί και οι δυσμενείς εργασιακές συνθήκες.

Πρώτα έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες. Ο λόγος για τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος, αφού εξάντλησε όλες τις νομοθετικές και διοικητικές του αρμοδιότητες για να αυξηθεί η ευελιξία στην εργασία (με το 10ωρο) και να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, προτρέπει τώρα τους εργοδότες στον τουρισμό να δώσουν κάτι παραπάνω για να μη μείνουν χωρίς εργατικά χέρια.

Ετσι, για δεύτερη φορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (η πρώτη ήταν την περασμένη εβδομάδα με την προαναγγελία ελέγχων του ΣΕΠΕ στις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις) η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι φορείς τους στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και στις χαμηλότερες αμοιβές σε σύγκριση με αυτά που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση στον τουρισμό.

Αυτές οι δύο παραδοχές καταγράφονται στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Τουρισμού, Β. Κικίλια, ύστερα από την ολοκλήρωση σύσκεψης με βασικό ζητούμενο το πώς θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις θέσεις εργασίας. Αν και δεν υπάρχει σαφής αναφορά στις συνθήκες εργασίας και κατοικίας (ιδιαίτερα για το εποχικό προσωπικό), οι εκτενείς αναφορές των δύο υπουργείων δείχνουν ότι το πρόβλημα αναγνωρίζεται.

Τονίζουν, επί παραδείγματι, ότι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ «για τη διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία, την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και τον χρόνο εργασίας δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες».

Εκτενής αναφορά γίνεται, επίσης, τόσο στην τήρηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και στην κήρυξή της ως υποχρεωτικής από τον υπουργό Εργασίας για όλο τον κλάδο με ορίζοντα ισχύος μέχρι τα τέλη του ’22, όσο και στην πρόσφατη σύσταση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη «προς την εργοδοτική πλευρά να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ή από τις εν ισχύι συλλογικές συμβάσεις, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της παρούσας συγκυρίας χωρίς να παραγνωρίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Απόντες οι εργαζόμενοι

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος, οι τρεις αντιπρόεδροι, ο γ.γ. του ΣΕΤΕ και ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΕ, μπορεί να υπήρχε χώρος για όλα τα στελέχη των υπουργείων και της διοίκησης της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) αλλά δεν δόθηκε ούτε μία θέση στους εκπρόσωπους των εργαζομένων που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλοι από τα στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό κάτω από την ομπρέλα της οποίας εντάσσονται 147 σωματεία με 600 χιλιάδες εργαζομένους.

Επομένως, χωρίς αυτούς αλλά γι’ αυτούς, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να κινητοποιηθεί αμέσως ο τ. ΟΑΕΔ και να υποδείξει στους εγγεγραμμένους ανέργους μέχρι τις 15 Ιουνίου ποιες θέσεις και πού είναι κενές. Προς τούτο οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν στην πλατφόρμα του τ. ΟΑΕΔ μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και ειδικότητες που χρειάζονται. Ταυτοχρόνως, θα προγραμματιστούν ημέρες καριέρας (συνάντηση εργοδοτών με υποψήφιους εργαζομένους) και ενεργοποίηση της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (του τ. ΟΑΕΔ) για εύρεση και προεπιλογή προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους. Σχέδιο το οποίο θα είχε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας εάν αφορούσε την τουριστική σεζόν του... 2023.

Ζαχαροπλάστες

Πάντως, στον υπουργό Εργασίας δίνεται ακόμα μία ευκαιρία να αποδείξει αν εννοεί τα όσα προτρέπει τις επιχειρήσεις όταν τους ζητά να δώσουν αυξήσεις. Την ευκαιρία παρέχει η διετής κλαδική σύμβαση που υπέγραψαν στις 6 Μαΐου η ΠΟΕΕΤ με τη ΓΣΕΒΕΕ και τον εργοδοτικό φορέα στα εργαστήρια ζαχαρωδών προϊόντων (πλην βιομηχανίας). Οι προβλεπόμενες αυξήσεις για τους περίπου 30.000 εργαζομένους σε αυτόν τον τομέα του επισιτισμού είναι 5%, σωρευτικά στο τέλος της διετίας (31.12.2023). Με τη νέα σύμβαση ο μικτός μισθός για τον βοηθό καθορίζεται στο ύψος των 738,16 ευρώ και για τον τεχνίτη στα 784,50 ευρώ.

Ωστόσο το εάν θα λάβουν αυτές τις αυξήσεις όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα εξαρτηθεί από το εάν ο υπουργός Εργασίας κηρύξει υποχρεωτική τη σύμβαση εφόσον κρίνει ότι οι οργανώσεις (εργοδοτικές και εργατικές) που συνήψαν τη συμφωνία καλύπτουν το 50+1% του κλάδου. Εντός των επόμενων ημερών οριστικοποιείται και στη διαδικασία της Μεσολάβησης η σύμβαση για τους εργαζομένους στα καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης σε όλες τις επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού
Αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να «τρέξουν» από τις επόμενες ημέρες για όλους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό.
Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης σε όλες τις επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερ-θετικός Απρίλης στην απασχόληση
Tην υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου προσλήψεων-απολύσεων από το 2001 μέχρι σήμερα κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη...
Υπερ-θετικός Απρίλης στην απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
Με το εφεύρημα Χατζηδάκη για «συντάξεις εμπιστοσύνης» ελαχιστοποιείται ο έλεγχος των στοιχείων για τα προ του 2002 ένσημα, την ώρα που τον περασμένο Ιανουάριο μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης που...
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κανονικά η απεργία στον ΟΑΕΔ, παρά τη δικαστική απόφαση
Η διοίκηση προειδοποίησε τους υπαλλήλους να μην απεργήσουν, γιατί η πανελλαδική απεργία που έχει κηρυχτεί για την Τρίτη, κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Κανονικά η απεργία στον ΟΑΕΔ, παρά τη δικαστική απόφαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτης» στις παροχές προς τους ανέργους
Εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές του ΟΑΕΔ θεσπίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χτες στη Βουλή ● Αλλαγές και στο σύστημα αξιολόγησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
«Κόφτης» στις παροχές προς τους ανέργους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις στο Grecian Travel
«Τις αυθαίρετες και παράνομες απολύσεις, καθώς και τις ανεκδιήγητες πρακτικές που παρατηρούνται στον κλάδο των τουριστικών γραφείων» καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος των Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον...
Απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις στο Grecian Travel

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας