• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 7.5°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 10.5°C
  4 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 5.0°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.5°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.8°C
  1 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  0 BF
  62%
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτρα στο... και 5΄ για τις κενές θέσεις

 • A-
 • A+
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Οψιμη αναγνώριση από τους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού ότι για τη δυσκολία στελέχωσης των μονάδων ευθύνονται οι χαμηλοί μισθοί και οι δυσμενείς εργασιακές συνθήκες.

Πρώτα έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες. Ο λόγος για τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος, αφού εξάντλησε όλες τις νομοθετικές και διοικητικές του αρμοδιότητες για να αυξηθεί η ευελιξία στην εργασία (με το 10ωρο) και να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, προτρέπει τώρα τους εργοδότες στον τουρισμό να δώσουν κάτι παραπάνω για να μη μείνουν χωρίς εργατικά χέρια.

Ετσι, για δεύτερη φορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (η πρώτη ήταν την περασμένη εβδομάδα με την προαναγγελία ελέγχων του ΣΕΠΕ στις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις) η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι φορείς τους στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και στις χαμηλότερες αμοιβές σε σύγκριση με αυτά που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση στον τουρισμό.

Αυτές οι δύο παραδοχές καταγράφονται στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Τουρισμού, Β. Κικίλια, ύστερα από την ολοκλήρωση σύσκεψης με βασικό ζητούμενο το πώς θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις θέσεις εργασίας. Αν και δεν υπάρχει σαφής αναφορά στις συνθήκες εργασίας και κατοικίας (ιδιαίτερα για το εποχικό προσωπικό), οι εκτενείς αναφορές των δύο υπουργείων δείχνουν ότι το πρόβλημα αναγνωρίζεται.

Τονίζουν, επί παραδείγματι, ότι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ «για τη διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία, την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και τον χρόνο εργασίας δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες».

Εκτενής αναφορά γίνεται, επίσης, τόσο στην τήρηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και στην κήρυξή της ως υποχρεωτικής από τον υπουργό Εργασίας για όλο τον κλάδο με ορίζοντα ισχύος μέχρι τα τέλη του ’22, όσο και στην πρόσφατη σύσταση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη «προς την εργοδοτική πλευρά να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ή από τις εν ισχύι συλλογικές συμβάσεις, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της παρούσας συγκυρίας χωρίς να παραγνωρίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Απόντες οι εργαζόμενοι

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος, οι τρεις αντιπρόεδροι, ο γ.γ. του ΣΕΤΕ και ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΕ, μπορεί να υπήρχε χώρος για όλα τα στελέχη των υπουργείων και της διοίκησης της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) αλλά δεν δόθηκε ούτε μία θέση στους εκπρόσωπους των εργαζομένων που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλοι από τα στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό κάτω από την ομπρέλα της οποίας εντάσσονται 147 σωματεία με 600 χιλιάδες εργαζομένους.

Επομένως, χωρίς αυτούς αλλά γι’ αυτούς, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να κινητοποιηθεί αμέσως ο τ. ΟΑΕΔ και να υποδείξει στους εγγεγραμμένους ανέργους μέχρι τις 15 Ιουνίου ποιες θέσεις και πού είναι κενές. Προς τούτο οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν στην πλατφόρμα του τ. ΟΑΕΔ μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και ειδικότητες που χρειάζονται. Ταυτοχρόνως, θα προγραμματιστούν ημέρες καριέρας (συνάντηση εργοδοτών με υποψήφιους εργαζομένους) και ενεργοποίηση της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (του τ. ΟΑΕΔ) για εύρεση και προεπιλογή προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους. Σχέδιο το οποίο θα είχε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας εάν αφορούσε την τουριστική σεζόν του... 2023.

Ζαχαροπλάστες

Πάντως, στον υπουργό Εργασίας δίνεται ακόμα μία ευκαιρία να αποδείξει αν εννοεί τα όσα προτρέπει τις επιχειρήσεις όταν τους ζητά να δώσουν αυξήσεις. Την ευκαιρία παρέχει η διετής κλαδική σύμβαση που υπέγραψαν στις 6 Μαΐου η ΠΟΕΕΤ με τη ΓΣΕΒΕΕ και τον εργοδοτικό φορέα στα εργαστήρια ζαχαρωδών προϊόντων (πλην βιομηχανίας). Οι προβλεπόμενες αυξήσεις για τους περίπου 30.000 εργαζομένους σε αυτόν τον τομέα του επισιτισμού είναι 5%, σωρευτικά στο τέλος της διετίας (31.12.2023). Με τη νέα σύμβαση ο μικτός μισθός για τον βοηθό καθορίζεται στο ύψος των 738,16 ευρώ και για τον τεχνίτη στα 784,50 ευρώ.

Ωστόσο το εάν θα λάβουν αυτές τις αυξήσεις όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα εξαρτηθεί από το εάν ο υπουργός Εργασίας κηρύξει υποχρεωτική τη σύμβαση εφόσον κρίνει ότι οι οργανώσεις (εργοδοτικές και εργατικές) που συνήψαν τη συμφωνία καλύπτουν το 50+1% του κλάδου. Εντός των επόμενων ημερών οριστικοποιείται και στη διαδικασία της Μεσολάβησης η σύμβαση για τους εργαζομένους στα καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις 5%+5,5% για ξενοδοχοϋπαλλήλους
Αύξηση, συνολικά κατά 10,5% και στις 4 μισθολογικές κατηγορίες που προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, συμφώνησαν η Ομοσπονδία των εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία...
Αυξήσεις 5%+5,5% για ξενοδοχοϋπαλλήλους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
Ανάχωμα σε αυθαιρεσίες για την 6η ημέρα εργασίας στις νησιωτικές περιοχές από συνδικάτα και φορείς του νησιού • Επείγει η κήρυξη της υποχρεωτικότητάς της από τον κ. Χατζηδάκη.
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mικρή η επίδραση της αύξησης του τουρισμού στην εγγεγραμμένη ανεργία
Η ολική επαναφορά της τουριστικής κίνησης στα προ του 2019 επίπεδα και η αυξημένη ζήτηση προσωπικού δεν αντανακλώνται στα ποσοστά της εγγεγραμμένης ανεργίας.
Mικρή η επίδραση της αύξησης του τουρισμού στην εγγεγραμμένη ανεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατάρτιση νέου τύπου για 150.000
Προσπάθεια απάλειψης της κακής φήμης των προγραμμάτων, με δέλεαρ τα 12 ΑΕΙ που συμμετέχουν μαζί με τα ιδιωτικά ΚΕΚ και τα 5 ευρώ την ώρα για τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν οι δικαιούχοι.
Κατάρτιση νέου τύπου για 150.000
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης σε όλες τις επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού
Αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να «τρέξουν» από τις επόμενες ημέρες για όλους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό.
Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης σε όλες τις επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας