• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 30.2°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.5°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 23.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 25.5°C
  3 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 21.2°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.8°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.4°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στον Πειραιά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Νέα πρόταση για ΣΣΕ στους εργαζόμενους της Cosco

 • A-
 • A+
Σε τρεις βασικούς άξονες κινείται η πρόταση της εργοδοσίας για τη σύναψη 3ετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας • Συνεδριάζει την Τρίτη το σωματείο εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ).

Κατέθεσε σήμερα η εργοδοσία (Dport και συνεργαζόμενες εταιρείες) –όπως εξάλλου το είχε προαναγγείλει– νέα πρόταση για τη σύναψη 3ετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με ισχύ από 1/6/2022, για το σύνολο των εργαζομένων των δυο προβλητών της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Η πρόταση κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Μισθολογικοί όροι: Αυξήσεις μισθών-ημερομισθίων.
2. Μη μισθολογικοί όροι και παροχές.
3. Βαρέα Ένσημα

Στην πρότασή της αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές έως 2.000 ευρώ λαμβάνουν αύξηση αποδοχών από 10% έως 11,64%, ενώ οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές από 2.000 ευρώ και πάνω, λαμβάνουν αύξηση ποσού 150 ευρώ στις μηνιαίες τους αποδοχές.

Ειδικά για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, η εργοδοσία στην πρότασή της αναφέρει ότι «υποστηρίζει απόλυτα από την πρώτη στιγμή του αιτήματος των εργαζομένων, την ένταξη του εργατικού δυναμικού τους στα Βαρέα Ένσημα, γεγονός που αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις μέχρι σήμερα ενέργειες τους για την επίσπευση των διαδικασιών για την καθόλα νόμιμη ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ». Τέλος καλεί τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους των σωματείων του χώρου να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις με τις απόλυτα νόμιμες διαδικασίες και διευκρινίζει ότι αποτελεί δέσμευση των εταιρειών ότι εφόσον η οικονομική πρόταση γίνει αποδεκτή οι αυξήσεις των εργαζομένων σε μισθό (αποδοχές) θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022.

Η ΕΝΕΔΕΠ (σωματείο εργαζομένων) που πολλούς μήνες τώρα αγωνίζεται για την υπογραφή της ΣΣΕ, μόλις πήρε στα χέρια της την πρόταση, δήλωσε:  «Συνάδελφοι, έσπασε η αδιαλλαξία. Ο αγώνας μας φέρνει αποτέλεσμα. Μετά από πολύμηνο αποφασιστικό αγώνα, με την δύναμη της οργάνωσης και της τεράστιας αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το ΕΝΕΔΕΠ ανάγκασαν την εργοδοσία να φέρει επιτέλους πρόταση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Κάνει γνωστό ότι το ΔΣ του σωματείου  θα εξετάσει αναλυτικά μαζί με τους νομικούς και φοροτεχνικούς συμβούλους του τις προτάσεις της εργοδοσίας, ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσουν τους εργαζόμενους με απόλυτη ανάλυση, εξειδίκευση και εγκυρότητα γύρω από κάθε σημείο της πρότασης, για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις από την γενικής συνέλευση των μελών του σωματείου, η οποία ορίζεται για την Τρίτη 10 Μαΐου στο λιμάνι από 13:00 ως 20:00.

«Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε ότι με τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας έχουμε καταφέρει από το 2014 μέχρι σήμερα να πετύχουμε σημαντικές μικρές και μεγάλες νίκες. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε κατάκτηση στο λιμάνι οφείλεται στην διεκδικητική, αγωνιστική και συνεπή στάση μας με μπροστάρη το Σωματείο μας/ΕΝΕΔΕΠ. Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ΕΝΕΔΕΠ και τους αγώνες μας, το λιμάνι θα ήταν ακόμα το κάτεργο του 2010. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε πρόταση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης ήταν και είναι συνέπεια των δικών μας διεκδικήσεων και αγώνων. Δίνουμε όλοι το παρόν στην ΓΣ της Τρίτης 10 Μαΐου για να αποφασίσουμε για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τις οικογένειές μας» συμπληρώνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοντά σε υπογραφή Σύμβασης στο Ικόνιο
Οι λιμενεργάτες στη μαζική γενική συνέλευσή τους εξουσιοδότησαν την ΕΝΕΔΕΠ να προχωρήσει στη διαμόρφωση σχεδίου ΣΣΕ με βάση και την τελευταία οικονομική πρόταση της εργοδοσίας (Dport) και να συνεχίσει τη...
Κοντά σε υπογραφή Σύμβασης στο Ικόνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΔΕΠ-Εργαζόμενοι Cosco: Εντείνουμε την πάλη μας για υπογραφή ΣΣΕ
Την πρόταση της εργοδοσίας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία όπως έχει δηλώσει θα καταθέσει την Παρασκευή 6 Μαΐου, αναμένουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, προκειμένου να την...
ΕΝΕΔΕΠ-Εργαζόμενοι Cosco: Εντείνουμε την πάλη μας για υπογραφή ΣΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργαζόμενοι στην Cosco αποφασίζουν για την πρόταση της DPort για ΣΣΕ
Στη γ.σ. που πραγματοποιείται στον χώρο του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά, το σωματείο εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, ΕΝΕΔΕΠ, θα εκτιμηθεί η νέα οικονομική πρόταση για Συλλογική Σύμβαση...
Οι εργαζόμενοι στην Cosco αποφασίζουν για την πρόταση της DPort για ΣΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
'Ετοιμοι για όλα στις προβλήτες
Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ με την Cosco - Dport, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Προσανατολίζονται και σε νέα 24ωρη απεργία τη Μ. Τετάρτη.
'Ετοιμοι για όλα στις προβλήτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βράζουν» οι προβλήτες
Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της ΕΝΕΔΕΠ (εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά) με την εργοδοσία (Cosco -Dport) για την υπογραφή ΣΣΕ.
«Βράζουν» οι προβλήτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύμβαση για όλους στο λιμάνι
Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, καλεί την εργοδοσία να καταθέσει γραπτώς την πρότασή της για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αυξήσεις και εφαρμογή των...
Σύμβαση για όλους στο λιμάνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας