• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 33.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 33.8°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 35.4°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.9°C / 36.0°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.9°C / 32.6°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 31.4°C
  2 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.2°C / 31.2°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.5°C / 34.4°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.0°C / 34.2°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  4 BF
  39%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελαφρύνσεις με κόφτες και ρήτρα... δημιουργικής ασάφειας

 • A-
 • A+
Τα τρικ των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για το ρεύμα: επιδότηση μέχρι 100 ευρώ τον μήνα για ένα εξάμηνο στους εξωφρενικούς λογαριασμούς, επανάληψη των εξαγγελιών για φορολόγηση των υπερκερδών και ανακύκλωση συσκευών, ασαφής υπόσχεση για «αναστολή» της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής ● Αγνωστο το κόστος των μέτρων, βέβαιη η συνέχιση της επιδότησης στην κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας ● Οι χθεσινές εξαγγελίες δεν περιλάμβαναν κανένα μέτρο ανακούφισης άλλων κλάδων στο μέλλον.

Με μέτρα «σουρωτήρι» και 100 ευρώ τον μήνα επιστροφή για λογαριασμό ρεύματος όμως που ξεπερνά τα 2.500 ευρώ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες ότι θα ανακουφίσει τη «μεσαία τάξη», συνεχίζοντας να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι «καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις».

Ακολουθώντας την πάγια τακτική να ανακοινώνει εκείνος διαγγελματικά το αόριστο περίγραμμα των μέτρων ώστε να ξεκινήσει η επικοινωνιακή λειτουργία τους και να έρχονται την επόμενη μέρα, δηλαδή σήμερα, οι αρμόδιοι υπουργοί να τα εξειδικεύσουν, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια δέσμη παρεμβάσεων σε τέσσερα πεδία, χωρίς να αναφερθεί στο κόστος και στις πηγές χρηματοδότησης. Ανάμεσά τους, μάλιστα, υπάρχουν κάποια που έχουν ανακοινωθεί προ καιρού αν και εκείνος τα παρουσίασε ως νέα τονίζοντας ότι για να καταλήξει σε αυτά «χρειάστηκε χρόνος και μελέτη».

Αναλυτικότερα:

1) «Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ». Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεκαθάρισε τι περιλαμβάνει ο όρος «πρόσθετες επιβαρύνσεις», αλλά εικάζεται ότι αυτές αφορούν τη διαβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής» αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στο διάστημα αυτό για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Εάν λοιπόν αυτές οι πρόσθετες επιβαρύνσεις είναι 1.000 ευρώ, θα επιστραφεί το 60%, δηλαδή 600 ευρώ. Εάν όμως είναι 500 ευρώ, θα επιστραφούν 300 ευρώ. Εκτιμάται ότι για να επιστραφεί ποσόν 600 ευρώ στο εξάμηνο Δεκεμβρίου-Μαΐου, θα πρέπει ο λογαριασμός ρεύματος αυτής της περιόδου να ξεπερνά τα 2.500 ευρώ.

Επιπρόσθετα, υποσχέθηκε ότι για τους λογαριασμούς κατανάλωσης Μαΐου-Ιουνίου (εδώ υπάρχει ασάφεια καθώς ο Μάιος περιλαμβάνεται στην προηγούμενη εξαγγελία) «θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh». Επιπλέον, είπε, «η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες».

2) Υποσχέθηκε ξανά φορολόγηση με ειδικό τέλος 90% στα «πρόσθετα συγκυριακά έσοδα» των επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει τη φορολόγηση του 90% στις 23 Μαρτίου 2022 πιεζόμενος τότε στη Βουλή και λέγοντας ότι θα πρέπει προηγουμένως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να υπολογίσει τα υπερκέρδη αυτά. Το ίδιο επανέλαβε και χθες λέγοντας ότι «το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες». Εως τότε, πάντως, τα υπερκέρδη αυτά θα επιδοτούνται κανονικά ακόμη και αν μέσω κάποιας από τις δικαστικές αγωγές που έχουν κατατεθεί, αποδειχθεί ότι είναι παράνομα.

3) Δρομολογείται από τον Ιούλιο ένα σύστημα «που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα». Χωρίς να εξηγεί γιατί θα περιμένει τον Ιούλιο και αφού πριν κατακεραύνωσε την Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν παίρνει αποφάσεις («δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε), ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να εξηγήσει το σύστημα «με απλά λόγια», μιλώντας για «μια διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας» που θέτει «ένα έμμεσο πλαφόν». Μέχρι να βρεθεί κάποιος να εξηγήσει τι σημαίνουν όλα αυτά, η εξαγγελία χρησίμευσε χθες στο να γράφουν τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ότι «καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής», ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε για «ουσιαστική αναστολή».

4) Τις επόμενες εβδομάδες, είπε, ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-αλλάζω συσκευή» που «πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων». Η σχετική εξαγγελία είχε γίνει στο τέλος Ιανουαρίου, λίγο μετά την κακοκαιρία «Ελπίς» και τότε η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι 200.000 νοικοκυριά θα επιδοτηθούν συνολικά με 100 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν το 30-50% του κόστους αντικατάστασης παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Χθες, προστέθηκε και η υπόσχεση για πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» από το φθινόπωρο που θα τους επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων τους.

Σημειωτέον, πάντως, ότι οι χθεσινές εξαγγελίες δεν περιλάμβαναν κανένα μέτρο ανακούφισης άλλων κλάδων στο μέλλον, όπως οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μεγάλες ενεργοβόρες αλλά και οι αγροτικές χρήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξαφανίζεται και... διαιωνίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής
Ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την «ουσιαστική κατάργησή» της με τον νέο μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής ρεύματος, τα νέα τιμολόγια που ετοιμάζονται απλώς την κρύβουν σε μια τελική χρέωση.
Εξαφανίζεται και... διαιωνίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν...
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Νερό» στον μύλο των μπόνους από τη ΔΕΗ
«Στράγγιξε» τα υδροηλεκτρικά της φράγματα η ΔΕΗ τον περασμένο Δεκέμβριο ξοδεύοντας την ενέργεια που παράγεται σε αυτά δωρεάν με προφανή στόχο να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη της, την ώρα που οι καταναλωτές είχαν...
«Νερό» στον μύλο των μπόνους από τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χονδρική ρεύματος: από τα 47 ευρώ πέρσι, 170 ευρώ φέτος!
Την ώρα που οι εταιρείες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν δημόσια ποιες είναι οι αυξήσεις που θα υποστούν οι πελάτες τους, μια σαφή ένδειξη για την κατεύθυνση δίνουν οι τιμές χονδρικής...
Χονδρική ρεύματος: από τα 47 ευρώ πέρσι, 170 ευρώ φέτος!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκάθαρα... πρωταθλητές
Mε πρωταθλητισμό ακρίβειας στις τιμές χονδρικής ρεύματος ξεκίνησε για την Ελλάδα ο Αύγουστος, με πρωταθλητισμό τελειώνει σήμερα ενώ χιλιάδες καταναλωτές νιώθουν ήδη στο πετσί τους τις συνέπειες βλέποντας...
Ξεκάθαρα... πρωταθλητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας