• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 33.8°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 34.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 36.5°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 32.4°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 32.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  5 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 34.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 31.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  0 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντίστροφη μέτρηση για αναθεώρηση των Συνθηκών

 • A-
 • A+
Προτείνεται η κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

«Φιλόδοξες και εποικοδομητικές» χαρακτήρισε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τις προτάσεις που προέκυψαν από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και απαιτούν να ξεκινήσει η διαδικασία για αλλαγή των Συνθηκών. Σύμφωνα με ψήφισμα του Ε.Κ. η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων οφείλει τώρα να εκπονήσει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών της Ε.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω Συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Ε.Κ. εκτιμά ότι η αναθεώρηση των Συνθηκών είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ βάσει και των προτάσεων της Διάσκεψης. Η τελική έκθεση θα παρουσιαστεί την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης από τους τρεις συμπροέδρους της Διάσκεψης.

Δηλώσεις για τις προτάσεις της Διάσκεψης έκανε στο Euronews ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος έχει επιβλέψει όλη τη διαδικασία από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις προτεινόμενες αλλαγές της Διάσκεψης περιλαμβάνεται η κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας στο Συμβούλιο και η αντικατάστασή του από ένα σύστημα απλής πλειοψηφίας ή ένα σύστημα ειδικής πλειοψηφίας για κάθε θέμα εντός της Ενωσης. Ανοιχτά υπέρ της συγκεκριμένης αλλαγής τάχθηκε προχθές μιλώντας στην Ολομέλεια και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Επίσης μια δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που σήμερα τη στερείται.

Πολλές από τις προτάσεις της Διάσκεψης εστιάζουν στην αναβάθμιση των κοινωνικών κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την απασχόληση. Στόχος αυτών των αλλαγών, σύμφωνα και με το κείμενο που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, είναι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης και σε τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα, τους οποίους έχει αναδείξει με δραματικό τρόπο η συγκυρία που, ανεξάρτητα εάν σηματοδοτήσει αλλαγές στις ευρωσυνθήκες, δεν κρύβει τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε.

«Οι «προτάσεις» της Διάσκεψης επιδιώκουν να θωρακίσουν το αντιλαϊκό ευρωενωσιακό οικοδόμημα. Πριμοδοτούν τα λεγόμενα ευρωκόμματα, θέτουν απαράδεκτα εκλογικά όρια αλλοιώνοντας τα εκλογικά αποτελέσματα, θεσμοθετούν επιστολικές-διαδικτυακές εκλογικές διαδικασίες» επισήμανε κατά την ομιλία του στην Ευρωβουλή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Μάλιστα επέκρινε έντονα την Επιτροπή και την πλειοψηφία του Ε.Κ. διότι, όπως είπε, «κλιμακώνουν την παραχάραξη της 9ης Μάη μετατρέποντας τη μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, εκτός από δήθεν «Ημέρα της Ε.Ε.», και σε ενιαία ημέρα διεξαγωγής ευρωεκλογών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωδυσφορία και απαισιοδοξία
Aν, σύμφωνα με την έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενισχύσει τη δημόσια στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών για την Ε.Ε., στην Ελλάδα φαίνεται να συντηρείται ο...
Ευρωδυσφορία και απαισιοδοξία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίδομα μόνο για 1 στους 9 ανέργους
Μόλις ένας στους εννιά ανέργους από τους εγγεγραμμένους στα μητρώα της ΔΥΠΑ έλαβε επίδομα τον Μάιο. Πολλά άλλαξαν στον πρώην ΟΑΕΔ που μετονομάστηκε σε ΔΥΠΑ, αλλά αυτό που δεν άλλαξε είναι η υποτίμηση αυτών που...
Επίδομα μόνο για 1 στους 9 ανέργους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ στις κενές θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα η προσφορά εργασίας από την πλευρά της αγοράς είχε απειροελάχιστη αύξηση και μάλιστα τη χαμηλότερη μεταξύ των 19 κρατών στη ζώνη του ευρώ.
Αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ στις κενές θέσεις εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φτώχεια ανησυχεί τους Ελληνες
Οι Ελληνες πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου κάθε άλλο παρά καθησυχασμένοι εμφανίζονται αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, τη σταθερότητα της εργασίας και την...
Η φτώχεια ανησυχεί τους Ελληνες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε η έκθεση για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.
Εγκρίθηκαν με ψήφους 37 υπέρ, 10 κατά και 7 αποχές, από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση και οι τροπολογίες του σχεδίου οδηγίας για τη δημιουργία μηχανισμού Επαρκούς Κατώτατου...
Εγκρίθηκε η έκθεση για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο μισός μισθός πάει στο ενοίκιο
Πάνω από το 40% του κατώτατου μισθού κατευθύνεται για την πληρωμή ενοικίου σε 11 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., ενώ σε έξι εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η δαπάνη για ενοίκια αγγίζει έως και το 48% της...
Ο μισός μισθός πάει στο ενοίκιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας