• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.9°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.9°C / 18.3°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 14.8°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.0°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.5°C / 18.8°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  0 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επισπεύδουν τις ανακοινώσεις για το ρεύμα

 • A-
 • A+
Επειτα από δύο εβδομάδες καταιγιστικών αλλά και αντιφατικών διαρροών ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει το πολυδιαφημισμένο πακέτο μέτρων ● Σήμερα στις 19.00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, αύριο στις 8.30 η εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς ● Ασφυκτική η πολιτική και κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση και εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα σε φιλικούς, πλην συγκρουόμενους στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, επιχειρηματικούς θυλάκους.

upd: Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει σήμερα στις 7 το απόγευμα ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.


Καταλύτης αναγκαστικών επιλογών για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η ενεργειακή κρίση και η κατακραυγή που έχει προκαλέσει ο συνδυασμός των εξωφρενικών χρεώσεων στο ρεύμα με τις αποκαλύψεις για τις προκλητικές αμοιβές του επικεφαλής και της διοίκησης της σχεδόν δημόσιας ΔΕΗ, που βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο των συλλογικών αγωγών από τις καταναλωτικές ενώσεις.

Επειτα από δύο εβδομάδες καταιγιστικών αλλά και αντιφατικών διαρροών για τις κυβερνητικές προθέσεις, πιθανότατα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύπτει το πολυδιαφημισμένο πακέτο μέτρων για «φτηνότερο ρεύμα». Η ανακοίνωση, την οποία «κάρφωσε» με ανάρτησή του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και επιβεβαίωσαν πηγές του Μαξίμου -«ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο» ανέφερε η σχετική διαρροή-, θα έχει τον συνήθη χαρακτήρα του μαγνητοσκοπημένου τηλεοπτικού «διαγγέλματος» του πρωθυπουργού.

Η επίσπευση της ανακοίνωσης είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής κοινωνικής και πολιτικής πίεσης που -βοηθουσών και των δυσμενών δημοσκοπήσεων- υποχρέωσαν το Μαξίμου να μετατοπιστεί από την αρχική θέση «θα πάρουμε μέτρα αν δεν υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση» στην εδώ και τώρα παρουσίαση ενός «εθνικού σχεδίου», άγνωστου κόστους και απροσδιόριστης αποτελεσματικότητας.

Οι μέχρι στιγμής διαρροές κάνουν λόγο για μέτρα που θα περιλαμβάνουν και ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές ρεύματος, τόσο στη χονδρική, δηλαδή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όσο και στη λιανική με τη μορφή επιδοτήσεων σε παραγωγούς και προμηθευτές. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. υπάρχει πρόβλεψη ποσού 4,3 δισ. ευρώ για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας, μέρος των οποίων καλύπτεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,6 δισ. ευρώ.

Ομως αυτοί οι πόροι ουσιαστικά θα έχουν εξαερωθεί μέχρι το τέλος του μήνα στις επιδοτήσεις ρεύματος, που δεν είχαν την παραμικρή επίδραση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, τη δεύτερη ακριβότερη στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία (245 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα). Συν τοις άλλοις μια συνέχιση των επιδοτήσεων θα αποδεικνυόταν ως η πιο σκανδαλώδης χρηματοδότηση αυτού που αποκαλείται καρτέλ της αγοράς ρεύματος, το οποίο ανακοινώνει θηριώδεις αυξήσεις της κερδοφορίας του, αν και η ΡΑΕ υποτίθεται ότι δεν εντοπίζει στους λογαριασμούς του σημαντικά «ουρανοκατέβατα κέρδη», αυτά που ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως θα φορολογήσει κατά 90%.

Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις σε παραγωγούς και προμηθευτές εξελίσσονται σε βαρέλι δίχως πάτο, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστεί μονόδρομος μια ελεγχόμενη ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά, δηλαδή κάποιο πλαφόν πρωτίστως στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, όσο κι αν αυτό αντίκειται στο νεοφιλελεύθερο DNA της. Ωστόσο αυτή η παρέμβαση προϋποθέτει την εξασφάλιση στοιχειώδους συναίνεσης τόσο από τους παραγωγούς και προμηθευτές ρεύματος, όσο και από τον σκληρό πυρήνα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικής ελίτ που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τους πρώτους ακριβώς λόγω του ακριβού ρεύματος. Για να αισθάνεται ο πρωθυπουργός έτοιμος πια να ανακοινώσει το «εθνικό σχέδιο για φτηνότερο ρεύμα» υποθέτουμε ότι έχει εξασφαλίσει μια στοιχειώδη ισορροπία ανάμεσα στους δύο αντιπαρατιθέμενους, αλλά φιλικούς στην κυβέρνησή του, θυλάκους επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΡΑΕ προϊδεάζει για νέες αυξήσεις έως 25% στις τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο
Αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους, καθώς θα απαιτηθεί αύξηση στη δαπάνη της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών.
Η ΡΑΕ προϊδεάζει για νέες αυξήσεις έως 25% στις τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
Προειδοποιητικές επιστολές στους καταναλωτές που λήγουν τα σταθερά συμβόλαιά τους ότι περνούν στα επιδοτούμενα κυμαινόμενα τιμολόγια ● Νέα μονομερής αλλαγή όρων σύμβασης και ασάφειες για το μέλλον των σταθερών...
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο ηλεκτροσόκ στη χονδρική ρεύματος
Ασυγκράτητη είναι πλέον η αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας και μετά το σημερινό ρεκόρ των 539 ευρώ ανά μεγαβατώρα αύριο η τιμή εκτοξεύεται στα 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα, που...
Νέο ηλεκτροσόκ στη χονδρική ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις!
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας