Φωτιά πήρε το επιτόκιο στη χθεσινή επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου καθώς ανήλθε στο 2,51% από μηδενικό που ήταν πριν από ένα χρόνο, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος του φτηνού δανεισμού για το Δημόσιο αλλά και ευρύτερα για την ελληνική οικονομία που θα πρέπει να αφήσει πίσω την προηγούμενη ευνοϊκή συγκυρία και να προσαρμοστεί στα νέα αρνητικά δεδομένα της καινούργιας.
Ο ΟΔΔΗΧ μέσω των 6 αναδόχων (BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan) δέχτηκε προσφορές που έφτασαν τα 4,8 δισ. ευρώ, ωστόσο λόγω της υψηλότερης απόδοσης άντλησε μόλις 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί το 2020 με κουπόνι 2%.
Η έξοδος στις αγορές έρχεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές από τη Standard & Poor’s, απέχοντας πλέον ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα που τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αλλωστε οι συνθήκες που επικρατούν στις κεφαλαιαγορές, με τον πληθωρισμό να τείνει να παγιωθεί σε υψηλά επίπεδα και τους δημοσιονομικούς στόχους -κυρίως σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα όπου φέτος εξακοντίζεται στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ- καθιστούν μέσα στο ρευστό περιβάλλον της ενεργειακής κρίσης επισφαλείς τις προβλέψεις για γρήγορη ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.
Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να συμβιβαστεί πλέον με την ιδέα ότι λόγω του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων θα δανείζεται με χειρότερους όρους από τις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι το φτηνό χρέος των εταίρων αντικαθίσταται από το ακριβό των επενδυτών. Ο φετινός σχεδιασμός από τον ΟΔΔΗΧ προβλέπει την έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ από 14 δισ. ευρώ το 2021 καθώς η χώρα θα πρέπει να έχει συνεχή παρουσία στις αγορές για να διαφυλαχτεί το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι, το οποίο μετά το 1,5 δισ. ευρώ χθες από τις αγορές αυξήθηκε στα 39,5 δισ. ευρώ.
«Το κόστος δανεισμού αν και υψηλό, λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019», σχολίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βάζοντας στο κάδρο τις αβεβαιότητες που προκύπτουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη συνεχιζόμενη υγειονομική και ενεργειακή κρίση, τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας