• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.3°C
  5 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.1°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοσιονομική ευελιξία 2 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης με το νέο 7ετές ομόλογο

 • A-
 • A+
Το κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και λογαριασμούς ενέργειας διογκώνεται αποκτώντας μεγαλύτερο βάθος και σε συνδυασμό με την πληθωριστική καταιγίδα ανοίγει νέες πληγές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.

Υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης το οικονομικό επιτελείο βγαίνει σήμερα με 7ετές ομόλογο για να αντλήσει 2 δισ. ευρώ από τις αγορές που θα φουσκώνουν το μαξιλάρι των διαθεσίμων και θα παράσχουν δημοσιονομική ευελιξία για νέα μέτρα, καθώς τα υφιστάμενα λαμβάνονται ως ασπιρίνη από τους καταναλωτές.

Ειδικά στο μέτωπο των λογαριασμών για το ρεύμα, η αγανάκτηση κινείται μετά τα «κόκκινα», αφού οι επιδοτήσεις από το κράτος δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις συνεχείς ανατιμήσεις με αποτέλεσμα οι εκκαθαριστικοί που έρχονται με τις καταναλώσεις για το πρώτο τετράμηνο του έτους να ζεματάνε. Πάντως το κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα διογκώνεται και αποκτά μεγαλύτερο βάθος και σε συνδυασμό με την πληθωριστική καταιγίδα ανοίγει νέες πληγές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του ζοφερού αυτού σκηνικού πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια για παράταση και διεύρυνση του πακέτου των αντισταθμιστικών στην ακρίβεια μέτρων και με τον εμπλουτισμό ακόμη και με φορολογικά αναχώματα. Πέραν δηλαδή από την αύξηση του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις ή τη συνέχιση αυτής στα καύσιμα, προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς, εξετάζεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα είδη διατροφής, όπως δημητριακά και σπορέλαιο. Λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους, που υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ, και της αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, το μέτρο αντιμετωπιζόταν το προηγούμενο διάστημα με σκεπτικισμό από το οικονομικό επιτελείο, αλλά οι εξελίξεις με το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών έχουν αλλάξει τα δεδομένα και πλέον είναι όλα ανοικτά.

Οι τελικές αποφάσεις για το νέο πακέτο των παρεμβάσεων θα ληφθούν προς το τέλος Μαΐου και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο για πανευρωπαϊκή λύση, καθώς το δημοσιονομικό οπλοστάσιο εξαντλείται και για να μη ματώσουν περαιτέρω τα κρατικά ταμεία το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε νέο δανεισμό σήμερα από τις αγορές σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που δημιουργεί η αναβάθμιση της χώρας από τη S&P στο BB+, που αποτελεί ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο η αναβάθμιση από την S&P δεν αποτυπώθηκε στις τιμές των ομολόγων που κινήθηκαν ανοδικά.

Η εντολή που έδωσε ο ΟΔΔΗΧ στους έξι επενδυτικούς οίκους (BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan) είναι για επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει σήμερα που θα επιτρέψει την άντληση ενός ποσού κοντά στα 2 δισ. ευρώ με τσιμπημένο όμως επιτόκιο που εκτιμάται στο 2,6% με 2,65%. Η νέα έξοδος είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα μέσα στο 2022, καθώς προηγήθηκε το 10ετές στα τέλη Ιανουαρίου από το οποίο συγκεντρώθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84%.

Την ίδια ώρα η ακρίβεια γεμίζει με λεφτά τα κρατικά ταμεία με τον προϋπολογισμό στο πρώτο τρίμηνο να έχει υπερεισπράξεις πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Τη διαφορά κάνουν τα έσοδα από τον ΦΠΑ που είναι αυξημένα κατά 496 εκατ. ευρώ στα 4,898 δισ. ευρώ. Οι φόροι από εισόδημα και από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών είναι αυξημένοι κατά 315 εκατ. ευρώ και 46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τον Μάρτιο οι εισπράξεις από τους φόρους ξεπέρασαν τον στόχο κατά 457 εκατ. ευρώ ή κατά 15,6%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάμψη εσόδων ΦΠΑ και ειδικών φόρων
Ο προϋπολογισμός δέχεται ισχυρό σοκ από το μέτωπο των δαπανών καθώς λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας από τον Ιούλιο και κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους θα «μπαίνει μέσα» τουλάχιστον...
Κάμψη εσόδων ΦΠΑ και ειδικών φόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ
Nέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ έχει η κυβέρνηση στα σκαριά υπό τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης διόγκωσης της ακρίβειας και των αναγκών για πρόσθετα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και...
Δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δαπάνες 3 δισ. ώς τον Απρίλιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν μπει ήδη σε τροχιά επί τα χείρω αναθεώρησης τόσο των δημοσιονομικών προβλέψεων όσο και των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας κατά το...
Δαπάνες 3 δισ. ώς τον Απρίλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «εμβόλιο» 900 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό
Νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2020 κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή υπό την πίεση της ύφεσης, της «μαύρης τρύπας» στα δημόσια ταμεία και των σχεδίων για παράταση του lockdown στη χώρα, τουλάχιστον ώς...
Νέο «εμβόλιο» 900 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλειμμα ρεκόρ 9 δισ. στο εξάμηνο
Το μέγεθος ενός μνημονιακού πλεονάσματος, 3,5% του ΑΕΠ ή 6,4 δισ. ευρώ που παράγεται σε έναν ολόκληρο χρόνο, έφτασαν στο τέλος Ιουνίου οι απώλειες στην οικονομία από το χτύπημα του κορονοϊού, ενώ η υγειονομική...
Ελλειμμα ρεκόρ 9 δισ. στο εξάμηνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας