• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -0.7°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.6°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.7°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  67%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΝΦΙΑ: κατά... ριπάς τα εκκαθαριστικά

 • A-
 • A+
Παρά τη διευκόλυνση με το σπάσιμο του λογαριασμού σε 10 δόσεις, στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εισπραξιμότητα και για ενδεχόμενες νέες «τρύπες» στον προϋπολογισμό λόγω αδυναμίας πληρωμών, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο «χάνεται» το 25% του φόρου από τα ακίνητα και από τον Μάιο ξεκινά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος και των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής

Γολγοθάς τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας καλούνται να πληρώσουν 2,23 δισ. ευρώ ενώ οι αντοχές τους βρίσκονται ήδη στο κόκκινο. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα από την ΑΑΔΕ θα εκδοθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας (30 Απριλίου) για να ξεκινήσει το φορολογικό σφυροκόπημα από τον Μάιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023 πληρώνοντας κάθε μήνα ένα ποσό που φτάνει τα 225 εκατ. ευρώ.

Παρά τη διευκόλυνση με το σπάσιμο του λογαριασμού σε 10 δόσεις στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εισπραξιμότητα του φόρου καθώς ο ΕΝΦΙΑ έρχεται σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι πολίτες λυγίζουν υπό το βάρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους, γεγονός που δεν διασφαλίζει ότι το ποσοστό εκπλήρωσης αυτής της υποχρέωσης θα είναι υψηλό.

Με δεδομένο ότι το 25% του φόρου από τα ακίνητα δεν καταλήγει στα κρατικά ταμεία, κάτι που σημαίνει ότι από τα τέσσερα ευρώ χάνεται το ένα, το στοίχημα του οικονομικού επιτελείου για την εμπρόθεσμη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ είναι πλέον μεγάλο. Τα καμπανάκια από την ΑΑΔΕ για τη νέα γενιά «κόκκινων» χρεών έχουν αρχίσει να ηχούν καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία στο πρώτο δίμηνο του 2022 καταγράφεται ραγδαία αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών έναντι 1,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Εξέλιξη που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού αφού απειλεί να ανοίξει τρύπες ανατρέποντας τις προβλέψεις για το ύψος των φορολογικών εισπράξεων που αποτελούν τον πυλώνα για τη στήριξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο πονοκέφαλος στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών έχει να κάνει και με το γεγονός ότι από τον Ιούλιο το φορτίο των βαρών για τους φορολογούμενους διογκώνεται καθώς στην ατζέντα με τις πληρωμές προστίθεται ο φόρος εισοδήματος που θα μειώσει την ανάσα της ρευστότητας και για πολλούς υπόχρεους θα είναι θηλιά.

Η κατάσταση για τις επιχειρήσεις θα γίνει περισσότερο ασφυκτική όταν παράλληλα με τις άλλες φορολογικές οφειλές θα αρχίσουν να τρέχουν και οι δόσεις των δανείων για την εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ έχουν 60.000 νομικά πρόσωπα, με το ύψος του φόρου να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Ανω-κάτω...

Εν τω μεταξύ σε τέσσερις κατηγορίες είναι χωρισμένα φέτος τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε ολόκληρη την επικράτεια και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που κατέληξε σε ένα πολύπλοκο σύστημα υπολογισμού με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο.

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται 980.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 90.000 ευρώ, οι οποίοι θα έχουν έκπτωση στον λογαριασμό αλλά όχι κάτι το σημαντικό καταβάλλοντας έτσι περίπου τα ίδια ποσά με πέρυσι. Ακολουθούν οι ιδιοκτήτες της μεσαίας τάξης με ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ που θα έχουν φορολογικά οφέλη από το νέο καθεστώς.

Στο επόμενο σκαλί βρίσκονται οι μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών. Είναι αυτοί που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης επιφάνειας, δηλαδή από 120 τετραγωνικά μέτρα και πάνω, και θα δουν διαφορά στην τσέπη τους πληρώνοντας φόρο τουλάχιστον κατά 100 ευρώ λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Οι τελευταίοι κερδίζουν και από τον συμπληρωματικό φόρο που εξουδετερώνεται ακόμη και αν έχουν μεγάλο αριθμό ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό τους καθώς μόνο αν η αξία του κάθε ακινήτου ξεπερνά τα 400.000 ευρώ και η συνολική περιουσία τα 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος με ειδική κλίμακα και με συντελεστές που κυμαίνονται από 0,2% έως 1%.

Στην τελευταία κατηγορία βρίσκονται 380.000 ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα αλλά εκεί όπου οι αξίες έκαναν άλμα έως 250% οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγάλες. Βαρύ θα είναι το εκκαθαριστικό και για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές- φιλέτα με τιμή ζώνης πάνω από 4.500 ευρώ το τετραγωνικό λόγω της επιβολής των νέων αυξημένων συντελεστών που ξεκινούν από 13,40 ευρώ το τ.μ. και κλιμακώνονται έως 16,20 ευρώ το τ.μ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φτωχή η... ψαριά των κινήτρων «non dom»
Σε ρηχά νερά κινείται ο θεσμός του «non dom» στην Ελλάδα όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη γειτονική Ιταλία που μας εμφύσησε το μοντέλο του «διαμένοντος μη κατοίκου», συνεχίζει να κάνει πάταγο.
Φτωχή η... ψαριά των κινήτρων «non dom»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προκρούστης για ευάλωτους οι νέες αντικειμενικές
Πάνω από 200.000 πολίτες χάνουν επιδόματα και ελαφρύνσεις λόγω της αύξησης της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους σε περιοχές που καταγράφονται αυξήσεις έως 250%.
Προκρούστης για ευάλωτους οι νέες αντικειμενικές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορο-δώρα στους μεγαλοϊδιοκτήτες
Μετά το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές, η κυβέρνηση προχωρεί σε γενναίες μειώσεις άνω των 10.000 ευρώ των φορολογικών βαρών μεγαλοϊδιοκτητών, με τις νέες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ.
Φορο-δώρα στους μεγαλοϊδιοκτήτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γόρδιος δεσμός ο νέος ΕΝΦΙΑ
Για το 2022 μετατίθεται η ανακοίνωση της νέας κλίμακας υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ ● Στη 13η αξιολόγηση, τον Ιανουάριο, η συζήτηση με τους...
Γόρδιος δεσμός ο νέος ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ράβουν κουστούμι» για τις νέες αξίες ακινήτων
Οι εκτιμητές των ακινήτων θα πρέπει μέχρι τα μέσα Μαρτίου να έχουν παραδώσει τις προτάσεις τους για τις νέες αξίες και παράλληλα να «τρέξουν» το σχέδιο της επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος.
«Ράβουν κουστούμι» για τις νέες αξίες ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λογαριασμός 14 δισ. μετά τις εκλογές
Εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του χρόνου, δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τα ειδοποιητήρια πληρωμής φόρων και τελών που θα καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο.
Λογαριασμός 14 δισ. μετά τις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας