• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 25.6°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.1°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.4°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.2°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  74%

«Τσουχτερό» το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού για τα ελληνικά νοικοκυριά

 • A-
 • A+

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. -ΕΣΕΕ) προέβη και φέτος στην εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, μέσω επιτόπιας τιμοληψίας τόσο από μεγάλες αλυσίδες super-markets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, αλλά και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Η εκτίμηση του κόστους για το πασχαλινό τραπέζι του 2022 γίνεται εν μέσω διαρκών αυξομειώσεων των τιμών τη στιγμή που η αγορά βρίσκεται σε μία άκρως ρευστή κατάσταση, τόσο από την άποψη της προσφοράς και της ζήτησης, όσο και από τις μεταβολές των σταθερών αξιών σε πρώτες ύλες και καύσιμα, υπό τη σκιά του πληθωριστικού κύματος.

Για το φετινό πασχαλινό τραπέζι λοιπόν, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ εκτιμά ότι το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ και θα είναι κατά πολύ αυξημένο  από 13,1% έως 19,2% σε σχέση με το 2021. Οι τιμές είναι ισχυρά διογκωμένες ακόμη και σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 οπότε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.

Μερικά από τα βασικά αγαθά που θα γεμίσουν φέτος πασχαλινό τραπέζι θα αδειάσουν περισσότερο τις τσέπες των νοικοκυριών σε σχέση με άλλες χρονιές, με το παραδοσιακό τσίκνισμα να γίνεται «ακριβό σπορ». Συγκεκριμένα, το αρνί που θα βρεθεί στα περισσότερα τραπέζια έχει σημειώσει μεταβολή 38,3% στην τιμή σε σχέση με πέρυσι και το κιλό κοστίζει πάνω από 10 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το κατσίκι έχει σημειώσει μεταβολή κατά 32,2% τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας και αυτό την τιμή των 10 ευρώ το κιλό. Σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στην τιμή της μουστάρδας κατά 63,1% τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς αυτή και η Ρωσία είναι από τους βασικούς εξαγωγείς πρώτων υλών για την παρασκευή μουστάρδας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικούς πίνακες με τις ενδεικτικές τιμές των προϊόντων

 

Οι καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία, παραγωγή και διανομή, και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων ως αποτέλεσμα της αδιάκοπης γιγάντωσης του πληθωρισμού και της ακρίβειας επιδρούν καθοριστικά στη διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών.

*Διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων στους Πίνακες 1 και 2 που ακολουθούν είναι ενδεικτικές, αφού η έμφαση έχει δοθεί στη χαρτογράφηση της κατανομής των τιμών και της γενικής εικόνας της αγοράς.

Μεθοδολογικό σημείωμα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για την καταγραφή των τιμών

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 14 – 18 Απριλίου 2022, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης ορισμένων προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης στη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι: α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο, β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών), γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν σταθμίστηκαν οι χαμηλότερες διαθέσιμες τιμές ανά αγορά, με εξαίρεση τα προϊόντα κρέατος όπου λήφθηκαν οι χαμηλότερες τιμές της Βαρβακείου για λόγους συγκρισιμότητας με την προηγούμενη σχετική έρευνα και δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
Mόνο έκπληξη δεν αποτελούν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή άγγιξε το 11,3% τον Μάιο, το υψηλότερο...
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαγιάτικος «καύσωνας» στις τιμές των τροφίμων
Αυξήσεις-φωτιά που φτάνουν ακόμη και το 70% στο συσκευασμένο ψωμί ● Διψήφιες ανατιμήσεις και σε κρέας, δημητριακά, ρύζι, όσπρια κ.ά. μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.
Μαγιάτικος «καύσωνας» στις τιμές των τροφίμων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ράλι τιμών και στο κρέας
Πρόκειται για αυξήσεις που αφορούν και το εισαγόμενο και το ντόπιο, οι οποίες είναι μάλιστα πρωτόγνωρες, όπως λένε παράγοντες από όλους τους κρίκους της αλυσίδας του κρέατος.
Ράλι τιμών και στο κρέας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι - Καθ' οδόν ανατιμήσεις φωτιά
Αναπόφευκτες φαντάζουν το αμέσως επόμενο διάστημα, οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, συνεπεία των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην Ουκρανία και των σημαντικών ανατιμήσεων σε καύσιμα και ενέργεια.
Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι - Καθ' οδόν ανατιμήσεις φωτιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεβάζει ρυθμούς η αγορά - Ωράριο καταστημάτων - Πασχαλινό καλάθι
Τα καταστήματα παιχνιδιών και ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και ο κλάδος ένδυσης - υπόδησης έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Πόσο θα μας κοστίσει το εορταστικό τραπέζι.
Ανεβάζει ρυθμούς η αγορά - Ωράριο καταστημάτων - Πασχαλινό καλάθι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας