Γεμίζει τα ταμεία του κράτους η ακρίβεια αδειάζοντας τις τσέπες των καταναλωτών καθώς, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι εισπράξεις από τους φόρους τον Μάρτιο ήταν αυξημένες κατά 511 εκατ. ευρώ ή κατά 17,5% σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.
Γεγονός που οφείλεται στο κύμα των ανατιμήσεων που σαρώνει τρόφιμα και καύσιμα, ενώ αυξημένα θα είναι και τα έσοδα του Απριλίου καθώς το πασχαλινό τραπέζι είναι φέτος ακριβότερο έως και 25%. Ωστόσο, παρά τον βομβαρδισμό των αυξήσεων η κυβέρνηση καθυστερεί και δεν επεκτείνει την ομπρέλα με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προσβλέποντας ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση για τις ενεργειακές προκλήσεις από τη σύνοδο κορυφής του Μαΐου.
Την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι πρέπει να κινηθούν με σύνεση με τα 2,6 δισ. ευρώ των πρόσθετων δαπανών που προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προκειμένου μετά και τη σύσταση των θεσμών ο λογαριασμός της κρίσης να παραμείνει δημοσιονομικά διαχειρίσιμος. Η κατάσταση διευκολύνεται από το γεγονός ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2021, που θα ανακοινώσει αύριο Μ. Πέμπτη η Eurostat, κλείνει κοντά στο 5,5% του ΑΕΠ από περίπου 7% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου, λόγω του υψηλότερου ονομαστικού ΑΕΠ (+8,3%).
Φέτος τα πράγματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προδιαγράφονται σκούρα, με την κυβέρνηση να προχωρεί σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τόσο για το έλλειμμα όσο και για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Οπως έχει ήδη αποκαλύψει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί στην Ευρ. Επιτροπή έως τις 30 Απριλίου θα προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην περιοχή του 3%, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 4,5%.
Οι απώλειες μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ φτάνουν σε απόλυτα μεγέθη τα 3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα, οι νεότερες εκτιμήσεις από το Γενικό Λογιστήριο ανεβάζουν τον πήχη στο 2% του ΑΕΠ, από 1,2% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική εκτίμηση, και με ισχυρό το σενάριο να κινηθεί ακόμη πιο ψηλά καθώς η διπλή κρίση (ενεργειακή-πληθωριστική) συνεχίζεται με τα χειρότερα να είναι ακόμη μπροστά.
Πρωτογενές έλλειμμα
Στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 το πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 1,687 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,331 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους φτάνουν το ίδιο διάστημα τα 12,144 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,337 δισ. ευρώ ή κατά 12,4% σε σχέση με τον στόχο, με τις δαπάνες να είναι συγκρατημένες στα 15,8 δισ. ευρώ και να υπάρχει εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,303 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου και είναι αυξημένες κατά 280 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (1,023 δισ. ευρώ).
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται με τα έσοδα να υπολείπονται κατά 607 εκατ. ευρώ από τον στόχο για εισπράξεις 1,245 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο οι φορολογικές εισπράξεις ανέβηκαν σε ταχύτητα και, παρά τις αυξημένες επιστροφές φόρων των 661 εκατ. ευρώ, έφτασαν τα 3,439 δισ. ευρώ. Την κούρσα των εσόδων οδηγεί ο ΦΠΑ, αλλά τα αναλυτικά στοιχεία θα εκδοθούν μετά το Πάσχα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας