• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.0°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.2°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.5°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 27.7°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  73%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βουτιές... αισιοδοξίας στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

 • A-
 • A+
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός και εξαγωγέας αερίου, υποστηρίζει έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης, που θεωρεί βάσιμη την εκτίμηση για ύπαρξη 2-2,5 τρισ. κυβικών μέτρων στα κοιτάσματα της χώρας μας ● Απροθυμία προς το παρόν από ExxonMobil και TotalEnergies για τις έρευνες στην Κρήτη.

Η επιχείρηση ανακίνησης του παγωμένου εδώ και δυο χρόνια ενδιαφέροντος για τους υδρογονάνθρακες, με ακόμη ένα «σόου» υπό τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), έχει πυροδοτήσει πλειοδοσία ερευνών, εκτιμήσεων και σεναρίων για τα πιθανά κοιτάσματα αερίου στις ήδη αδειοδοτημένες θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές έρευνας. Περιοχές από τις οποίες εδώ και δυο χρόνια καταγράφηκαν και αποχωρήσεις ξένων πολυεθνικών που συμμετείχαν κατά μόνας ή σε κοινοπραξία στις άδειες ερευνών στο Ιόνιο ή στην Κρήτη.

Χθες παρουσιάστηκε η Ειδική Εκθεση της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης), think tank που κατ’ εξοχήν έχει αφιερωθεί στην υποστήριξη των σχετικών ερευνών στη χώρα μας. Το ΙΕΝΕ υποστηρίζει τις δυνατότητες παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι αυτοί θα είναι απαραίτητοι στο ενεργειακό μίγμα της, παρά και παράλληλα με την πράσινη μετάβαση, ενώ θα ενισχύουν και το γεωπολιτικό εκτόπισμά της. Η έκθεση του ΙΕΝΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

■ Η διαδικασία αδειοδοτήσεων για τη χορήγηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υπήρξε και παραμένει γραφειοκρατική και χρονοβόρα, αν και δεν μπορεί να αλλάξει, καθότι επιβάλλεται από σχετική οδηγία της Ε.Ε.

■ Το επενδυτικό ρίσκο και το υψηλό κόστος των ερευνών δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αποκλειστικά τους αναδόχους.

■ Οι εκτιμήσεις της ύπαρξης εγχώριων υδρογονανθράκων εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες και υπολογίζονται σε 2-2,5 τρισεκατομμύρια κυβ. μέτρα αερίου.

■ Η παρουσία ενεργειακών ομίλων, όπως η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil, των ελληνικών ΕΛΠΕ και Energean, ενισχύει την προοπτική για ύπαρξη πολύ σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

■ Η Ελλάδα μπορεί από εξαγωγέας πετρελαιοειδών και εισαγωγέας αργού και φυσικού αερίου να μετατραπεί σε παραγωγός χώρα υδρογονανθράκων και εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Το ΙΕΝΕ προτείνει να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί και για νέες περιοχές αλλά και γι’ αυτές που εγκαταλείφθηκαν, να γίνει προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών πετρελαϊκών ομίλων και να δημιουργηθεί ένα εθνικό ενεργειακό και γεωπολιτικό 10ετές πλάνο, με ειδική εστίαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Βεβαίως, με δεδομένο ότι οι προτάσεις και οι προσδοκίες αυτές αφορούν κυρίως την εμπλοκή ξένων ομίλων, την οποία ήθελε να ενθαρρύνει και ο πρωθυπουργός με το «σόου» στην ΕΔΕΥ, σημειώνεται ότι η ExxonMobil που καλείται να συμμετάσχει στην επόμενη φάση ερευνών στις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης δεν φαίνεται πρόθυμη. Στα δυο μπλοκ η ExxonMobil μετέχει με 40%, ενώ το άλλο 40% το διαθέτει η TotalEnergies, που έχει ήδη εκδηλώσει πρόθεση αποχώρησης, και το 20% ανήκει στα ΕΛΠΕ. Η εναλλακτική είναι η αναζήτηση άλλων εταιρειών και η διοίκηση των ΕΛΠΕ έχει διαμηνύσει ότι θα εξερευνήσει τις δυο περιοχές ακόμη και με άλλους συνεταίρους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της διοίκησης της Energean, που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Πρίνου, και του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αναμέτρηση ασφαλείας» στην Καβάλα
Εξώδικο των εργαζομένων στην Energean, που επιμένει στην αντικατάσταση 11 εργαζομένων, οι οποίοι φεύγουν με εθελουσία, με 4 ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους εργαζόμενους ● Για κίνδυνο ατυχήματος προειδοποιεί...
«Αναμέτρηση ασφαλείας» στην Καβάλα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ελληνικός γρίφος των υδρογονανθράκων
Οι εξελίξεις που σηματοδοτούν τη σταδιακή εγκατάλειψη της ενεργειακής στρατηγικής δεκαετιών, τα ερωτήματα για την τύχη των χερσαίων και θαλάσσιων «οικοπέδων» εξόρυξης και οι αντιφάσεις της κυβερνητικής...
Ο ελληνικός γρίφος των υδρογονανθράκων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορτώνει ζημιές στον Πρίνο η Energean
To σωματείο των εργαζομένων στην Kavala Oil-Energean συνεχίζει την ενημέρωση κομμάτων, βουλευτών και φορέων κατά της εθελούσιας εξόδου και της προσπάθειας «εργολαβοποίησης» της παραγωγής στον Πρίνο.
Φορτώνει ζημιές στον Πρίνο η Energean

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας