• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 27.9°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 26.1°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.1°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.2°C
  1 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.7°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι κερδοφόρα

 • A-
 • A+
Με τις σημερινές τιμές μόνο από το νικέλιο θα μπορούσε να έχει κέρδη 330 εκατ. τον χρόνο ● Θολό το τοπίο των διαγωνισμών, τρεις εβδομάδες πριν την κατάθεση προσφορών και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων.

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι διεργασίες για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή της νέας προθεσμίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, αλλά και πριν από την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων για τη νομιμότητα της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων.

Οι απολύσεις, ως γνωστόν, έχουν «παγώσει», με την προσωρινή διαταγή που έχουν κερδίσει -και μάλιστα δυο φορές- οι εργαζόμενοι. Με δεδομένο ότι η νέα περιβαλλοντική άδεια για τη λειτουργία της μεταλλουργίας έχει εκδοθεί, πρακτικά η μόνη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της πώλησης μέσων των δυο διαγωνισμών που διενεργούν το ΤΑΙΠΕΔ και η Ειδική Διαχείριση είναι οι απολύσεις των 1.060 εργαζόμενων, με μια διαδικασία που τις εξόφθαλμες παρατυπίες της διαπίστωσε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, όπου προσέφυγαν τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

Οι επαφές που είχαν μετά τις δικαστικές νίκες τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόσο με τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ όσο και με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Α. Στρατινάκη, δεν απέδωσαν κάτι παραπάνω από την υπόσχεση για μικρή αύξηση στο ποσό αποζημιώσεων των εργαζομένων. Αλλά, την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί παράγοντες διοχετεύουν σε μερίδα των ΜΜΕ -τα οποία ουδέποτε έχουν φιλοξενήσει έστω και μια αράδα από τις ανακοινώσεις των σωματείων- εικόνα περί δήθεν αδιαλλαξίας των εργαζομένων, που οδηγεί σε πτώχευση τη ΛΑΡΚΟ.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, που σε εκτενή ανακοίνωσή τους καταλογίζουν στην κυβέρνηση προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων και εξαπάτησης της κοινής γνώμης. «Μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ολους και για πάντα, όμως, δεν μπορείς», αναφέρει η ανακοίνωση, παραπέμποντας στο απόφθεγμα του Λίνκολν.

Εχουν σημασία, όμως, τα επιχειρήματα με τα οποία οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ και την εγκληματική πολιτική απαξίωσής της. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

■ Η Ελλάδα έχει στο υπέδαφός της το 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου σε όλη την Ε.Ε. και η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση που παράγει σιδηρονικέλιο.

■ Με βάση τις σημερινές τιμές νικελίου και τα σημερινά επίπεδα παραγωγής, μπορεί να έχει έσοδα 630 εκατ. δολάρια τον χρόνο, που αντιστοιχούν σε καθαρά κέρδη 330 εκατ. δολάρια.

■ Η ΛΑΡΚΟ έχει επιπλέον τη δυνατότητα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, παράλληλης παραγωγής καθαρού νικελίου και κοβαλτίου με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας και αξιοποίησης όλων των υποπροϊόντων και όλων των ενεργειακών δυνατοτήτων. Αυτά θα μπορούσαν να αποδώσουν κέρδη 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Κι ακόμη περισσότερα, αν η εταιρεία επεκτεινόταν και στην παραγωγή προϊόντων ανοξείδωτου χάλυβα, μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση, στις ανανεώσιμες πηγές κτλ.

■ Τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι μαγική εικόνα, γιατί η τελευταία χρέωνε το ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ με υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Με αυτές τις τιμές, η ΔΕΗ στην πραγματικότητα πρέπει να επιστρέψει στη ΛΑΡΚΟ πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

■ Τέλος, στα περί χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό με 52 εκατ. ευρώ για να μείνει ανοιχτή και για τα 23 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των εργαζομένων, τα σωματεία αντιτείνουν ότι τη στιγμή που η ΛΑΡΚΟ μπήκε σε εκκαθάριση, οι αποζημιώσεις αντιστοιχούσαν σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό από περικοπές μισθών στη διετία φτάνει τα 23 εκατ. ευρώ. Άρα, είναι οι εργαζόμενοι που χρηματοδότησαν τη μέχρι σήμερα λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τονίζουν τα σωματεία.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για τις προθέσεις της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με AD Holdings να καταθέσει δεσμευτική προσφορά, ενώ η Mytilineos έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον πλέον για τη ΛΑΡΚΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξάμηνη παράταση στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ
Νέες προθεσμίες αναζητά η κυβέρνηση, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις προσφορές στους διαγωνισμούς και για την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά των απολύσεων.
Εξάμηνη παράταση στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ: Απεργία αύριο, συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή σήμερα
Με εξώδικο στη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι της ζητούν να πάρει θέση για τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν, παγώνοντας τις απολύσεις.
ΛΑΡΚΟ: Απεργία αύριο, συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή σήμερα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκη των εργαζομένων και παράταση των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ
Απορρίφθηκε το αίτημα της Ειδικής Διαχείρισης για αναστολή της προσωρινής διαταγής που παγώνει τις απολύσεις ● Στις 6 Μαΐου η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την παράτυπη διαδικασία.
Νίκη των εργαζομένων και παράταση των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΛΑΡΚΟ: Νέα δικαστική νίκη των εργαζομένων και νέα παράταση του διαγωνισμού
Έτσι, συνεχίζεται η αναστολή της διαδικασίας των απολύσεων μέχρι τις 6 Μαΐου, οπότε θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.
ΛΑΡΚΟ: Νέα δικαστική νίκη των εργαζομένων και νέα παράταση του διαγωνισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωμός νομικός εκβιασμός από ΛΑΡΚΟ
Χαρακτήρα ανοιχτού εκβιασμού προς τους 1.060 υπό απόλυση εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ παίρνει η αίτηση ανακοπής που έχει καταθέσει η Ειδική Διαχείριση της εταιρείας κατά της προσωρινής διαταγής που κέρδισαν οι...
Ωμός νομικός εκβιασμός από ΛΑΡΚΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας