• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 6.7°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 5.0°C / 11.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 4.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 7.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 7.2°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 8.4°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 8.6°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 6.1°C
  0 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eσπευσμένη «έξοδος» με νέο 5ετές ομόλογο

 • A-
 • A+
Υπό τον φόβο αύξησης των επιτοκίων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εσπευσμένη έξοδο στις αγορές για να ενισχύσει τα διαθέσιμα των 38 δισ. ευρώ. Κλειδί η «ετυμηγορία» της Standard & Poor’s τη Μεγάλη Παρασκευή.

Υπό τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων για την αναχαίτιση του πληθωριστικού κύματος στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σενάριο για εσπευσμένη έξοδο στις αγορές πριν οι αποδόσεις των ομολόγων επιδοθούν σε ένα νέο ράλι, που θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο.

Σε ένα ταραχώδες σκηνικό, που λόγω της αβεβαιότητας του πολέμου στην Ουκρανία διαμορφώνεται από υψηλές ανάγκες για μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας, στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν ασκήσεις για νέες εκδοτικές προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδοτικής δύναμης πυρός και την αποτροπή διαρροών στα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 38 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προβλέπει έξοδο στις αγορές μετά το Πάσχα με 5ετές ομόλογο για το οποίο θα υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών, γεγονός που θα επιτρέψει την άντληση ενός ποσού κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ. Υπήρξε προεργασία για την έκδοση στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και πιστοληπτικών οίκων διερευνώντας τις πιθανότητες συμμετοχής στην ελληνική έκδοση.

Πάνω στο τραπέζι υπάρχει και η περίπτωση του 10ετούς, αλλά με δεδομένο ότι η απόδοση του ομολόγου βρίσκεται κοντά στο 3% το γεγονός αυτό καθιστά αμφίβολη τη χρηματοδότηση του Δημοσίου με ένα επιτόκιο καλύτερο από αυτό. Αλλωστε στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πλέον συμβιβαστεί με την αύξηση στο κόστος δανεισμού, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ανεξάρτητα με τη διάρκεια το τελικό επιτόκιο θα είναι μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία αρκετά τσιμπημένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Αλλωστε για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπήρχαν σκέψεις το προηγούμενο διάστημα, που εκφράστηκαν δημόσια από τους αρμόδιους υπουργούς, να παγώσει ο φετινός δανεισμός και όλα τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ακρίβεια να καλυφθούν από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που λειτουργεί ως ασφάλιστρο κινδύνου για τους ξένους επενδυτές. Ωστόσο με αυτή τη δημοσιονομική διαχείριση επιβαρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα και χάνεται η σχέση της Ελλάδας με τις αγορές που ξεκίνησε να χτίζεται μετά τα μνημόνια, ενώ υπάρχει και ο στόχος για επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση μετά την αξιολόγηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s τη Μεγάλη Παρασκευή. Επισημαίνεται ότι η πρώτη έκδοση για το 2022 είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο με την έκδοση 10ετους ομολόγου. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ακριβότερο σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα. Η επόμενη απόπειρα έκδοσης ομολόγου προγραμματιζόταν για τον Μάρτιο με το οικονομικό επιτελείο να φρενάρει τη διαδικασία, καθώς τα επιτόκια είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα.

Φέτος οι δανειακές ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 24,8 δισ. και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καλύψει 8 δισ. ευρώ σε αποπληρωμές ομολόγων, 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους, να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα των 2,7 δισ. ευρώ και να πληρώσει 4,3 δισ. για τις υποχρεώσεις του κράτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με φειδώ ο νέος δανεισμός του Δημοσίου
Νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου μόνο εάν υπάρξει... ηλιοφάνεια στις αγορές ● Στα 7,5 δισ. ευρώ εκτοξεύονται οι δαπάνες του Δημοσίου για τόκους το 2023 και σε αυτό το ποσό περιορίζονται οι καθαρές χρηματοδοτικές...
Με φειδώ ο νέος δανεισμός του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρίζο» 2023 βλέπει η ΤτΕ
Προβλέπει πληθωρισμό 5,8%, επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6%, φρενάρισμα της κατανάλωσης ● Ανησυχεί για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά αισιοδοξεί για τις επενδύσεις που θα τρέξουν με 10% τον χρόνο μέχρι και το...
«Γκρίζο» 2023 βλέπει η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανέκδοση 5ετούς με κυμαινόμενο επιτόκιο
Ποσό έως και 1 δισ. ευρώ, που θα εξαρτηθεί από τις προσφορές και τη ζήτηση, σχεδιάζει να αντλήσει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο με την επανέκδοση υφιστάμενου ομολόγου 5ετούς διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο....
Επανέκδοση 5ετούς με κυμαινόμενο επιτόκιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας