• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.1°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 22.7°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 26.0°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανταλλαγή εποπτείας με... πλεόνασμα

 • A-
 • A+
Στο οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζουν προσεκτικά όλα τα μέτρα στήριξης για να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο την επόμενη χρονιά, καθώς οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ασκούν έντονες πιέσεις που δεν περιορίζονται μόνο στις δαπάνες, αλλά επεκτείνονται και στα έσοδα.

Με απλή εποπτεία αλλά με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου το ελληνικό χρέος να παραμείνει βιώσιμο θέλουν να αλυσοδέσουν οι θεσμοί την Ελλάδα δίνοντας συνέχεια στη δημοσιονομική θηλιά. Την ίδια ώρα στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ εκτοξεύεται το φετινό έλλειμμα λόγω των μέτρων στήριξης έναντι στόχου στον προϋπολογισμό για 1,2% του ΑΕΠ. Εξέλιξη η οποία έχει θορυβήσει τους κοινοτικούς εταίρους, μετά την ενημέρωση που είχαν από την Αθήνα ότι δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις για την απόσβεση των απωλειών στα εισοδήματα και στα κόστη των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση, που θα ανεβάσουν τον λογαριασμό του Δημοσίου και θα επηρεάσουν το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Μετά τον συναγερμό που σήμανε στις Βρυξέλλες, στο οικονομικό επιτελείο έχουν πατήσει προσωρινά φρένο επανασχεδιάζοντας προσεκτικά όλα τα αναχώματα για να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά τον προϋπολογισμό, καθώς οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ασκούν έντονες πιέσεις που δεν περιορίζονται μόνο στις δαπάνες για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους αλλά επεκτείνονται και στα έσοδα λόγω της επιβράδυνσης του ΑΕΠ. Επίσης το τοπίο με τη ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας είναι ακόμη θολό, ενώ ακόμα και αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφασιστεί παράταση και για το 2023, οι δημοσιονομικές δυνατότητες θα παραμείνουν περιορισμένες λόγω της υποχρέωσης της χώρας για ήπια πλεονάσματα από το επόμενος έτος.

Σενάρια ώς...3%

Η ντιρεκτίβα από τους θεσμούς υπάρχει και σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί τέλος Απριλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελεί υπό διαμόρφωση, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 θα τοποθετηθεί στην περιοχή του 1% του ΑΕΠ, θεωρούμενος «ρεαλιστικός» εάν ληφθούν υπόψη τα προηγούμενα δείγματα γραφής.

Ωστόσο τα δύσκολα θα αρχίσουν από το 2024, καθώς ο πήχης ανεβαίνει στη βάση της Συμφωνίας του 2018, η οποία προβλέπει 2,2%-2,3% πρωτογενές αποτέλεσμα έως το 2060 που θα έχει αποπληρωθεί το 75% του ελληνικού χρέους προς τον ESM. Στο τραπέζι της Κομισιόν βρίσκεται και ένα πιο προχωρημένο σενάριο για 3% του ΑΕΠ πλεόνασμα τα πρώτα χρόνια, με αισθητή αποκλιμάκωση στη συνέχεια ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Ολες οι υποθέσεις εργασίας με τα πλεονάσματα έχουν κοινό παρονομαστή το ελληνικό χρέος, με το βάρος να πέφτει στη βιωσιμότητά του μετά το 2030 που αποτελεί έτος-σταθμό, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει ανεβάσει τα κόστη δανεισμού στις οικονομίες του πλανήτη με την αύξηση των επιτοκίων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Με δεδομένο ότι οι ενοποιημένοι τόκοι της Γενικής Κυβέρνησης ανέρχονται σε 4,736 δισ. ευρώ ή στο 2,5% του ΑΕΠ, θεωρητικά ο πήχης για τα πλεονάσματα δεν μπορεί να είναι κατώτερος από αυτά τα επίπεδα για να μπορεί ο προϋπολογισμός να εξυπηρετεί τις δαπάνες χωρίς να τραβάει από το «μαξιλάρι» των εσόδων. Βέβαια κομβικό ρόλο στην «εξίσωση» έχει η παράμετρος με την επιτάχυνση του ΑΕΠ καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη, κατά το ίδιο ποσοστό διασφαλίζεται και η επιτυχία των δημοσιονομικών στόχων.

Το σενάριο για 2,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, ενώ μόνο τυχαία δεν ήταν η θέση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ (στο Capital.gr), που υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει πολύ κοντά στα συμφωνηθέντα επίπεδα». Πάντως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Διαγραφή χρεών

Χρέη αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών εκατοντάδων εκατομμυρίων που αντιστοιχούσαν σε κρατικές ενισχύσεις τις οποίες η Ε.Ε. έκρινε παράνομες τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και ζήτησε την ανάκτησή τους, μπορούν να διαγραφούν μέσω συμψηφισμού με έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, ύψους 815 εκατ. ευρώ, που έχει εγκρίνει ήδη η Κομισιόν.

Η δυνατότητα προβλέπεται σε διάταξη τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη. Οι ενισχύσεις που κρίθηκαν παράνομες ξεκινούν από αποζημιώσεις του 1992-1994 λόγω Τσέρνομπιλ και φτάνουν σε ενισχύσεις και άτοκα δάνεια της περιόδου 2008-2009.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι συμμαχίες για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας
Βαρόμετρο για τις βελτιωμένες κυβερνητικές προβλέψεις για ανάκαμψη 6,9% φέτος θα αποτελέσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο που ενσωματώνουν τα θερινά έσοδα από τον τουρισμό...
Οι συμμαχίες για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή το 2023 στα «αιματηρά» πλεονάσματα
Θηλιά για την οικονομία και τροχοπέδη για την ανάκτηση των απωλειών από την πανδημική κρίση αποτελούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής...
Επιστροφή το 2023 στα «αιματηρά» πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
Τρία διαφορετικά σενάρια για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα αποστείλει τον Μάιο ο υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή...
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων
Παράθυρο που θα επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων από το εναπομείναν υπερπλεόνασμα στην επόμενη χρονιά αναζητεί η κυβέρνηση, προεξοφλώντας συνέχεια των υπεραποδόσεων.
Αναζητείται «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας