• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.4°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 17.1°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.0°C / 16.0°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 3.9°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 16.0°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 18.2°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.3°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  82%

Η δεξαμενή είχε λύματα από τις θαλάσσιες πλατφόρμες και υπολείμματα αργού πετρελαίου αναμεμειγμένα με νερό από τις χερσαίες εγκαταστάσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εκρηκτικά» ερωτήματα

 • A-
 • A+
ΓΣΕΕ, Σωματείο, Ομοσπονδία επισημαίνουν ότι η έκρηξη στη δεξαμενή επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις των απολυμένων εργαζόμενων για τα προβλήματα ασφαλείας, ενώ η Energean προαναγγέλλει νομικές ενέργειες κατά του δημάρχου Καβάλας που εξέφρασε ανησυχίες για το πρωτοφανές εδώ και 40 χρόνια ατύχημα.

Σε έναν –μάλλον αναμενόμενο– «πόλεμο» ανακοινώσεων εξελίχθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Πετρέλαια Καβάλας τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, η κατάσβεση της οποίας απαίτησε επιχείρηση τεσσάρων ωρών. Η έκρηξη που σημειώθηκε σε δεξαμενή στη Νέα Καρβάλη, όπου παροχετεύονται λύματα από τις θαλάσσιες πλατφόρμες και υπολείμματα αργού πετρελαίου αναμεμειγμένα με νερό από τις χερσαίες εγκαταστάσεις, γέννησε εύλογα ερωτήματα για την ασφάλειά τους, καθώς εδώ και επτά μήνες παραμένουν αδρανοποιημένες και με τους εργαζόμενους απολυμένους από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η εταιρεία έχει ήδη προαναγγείλει ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της έκρηξης, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποιεί με «νομικές ενέργειες» τόσο εναντίον του δημάρχου Καβάλας Θ. Μουριάδη, επειδή εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνθήκες ασφαλείας των Πετρελαίων, όσο και εναντίον του απολυμένου προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων Μανώλη Κελαϊδάκη, τον οποίο η Energean σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «επίσημο συκοφάντη της εταιρείας».

Στην υπόθεση παρενέβη, χθες, και η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι το ατύχημα επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις των 200 απολυμένων εργαζομένων για τους κινδύνους από τη χρησιμοποίηση εργολαβικού και χωρίς κατάλληλη εξειδίκευση προσωπικού. «Πού είναι η ασφάλεια για την οποία βεβαίωνε το αρμόδιο υπουργείο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όλους τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία;», αναρωτιέται η ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από καλούς γνώστες των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, η έκρηξη στη δεξαμενή με τα «πετρελαιωμένα νερά» και η τετράωρη διάρκεια της πυρκαγιάς υποδηλώνει μεγάλη ποσότητα αργού πετρελαίου στο μίγμα εντός της δεξαμενής, πάχους τουλάχιστον ενός μέτρου, καθώς και προβλήματα στεγανότητας στο περίβλημά της. Συν τοις άλλοις, προκύπτουν ερωτήματα για την εμπειρία και τα ανακλαστικά όλων όσοι βρίσκονται στον θάλαμο ελέγχου, στον οποίο από όλες τις εγκαταστάσεις φτάνουν ενδείξεις για τις πιέσεις και άλλα δεδομένα κρίσιμα για την ασφάλειά τους. Και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία ύστερα επτά μήνες διακοπής της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι, μετά τις απολύσεις των εργαζόμενων και όλου του σωματείου, εναντίον των οποίων εκκρεμεί η εκδίκαση σειράς αγωγών που ξεκινούν τον Μάιο και φτάνουν μέχρι τον Οκτώβριο, η εταιρεία έχει προσλάβει περίπου 90 εργαζόμενους ποικίλων ειδικοτήτων, χωρίς προς το παρόν να έχει ξεκινήσει η παραγωγική δραστηριότητα. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, η επτάμηνη «αγρανάπαυση» της εξόρυξης πετρελαίου από τον Πρίνο έχει στερήσει έσοδα τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ, με την τιμή του μαύρου χρυσού περί τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Οσο και να λοιδορείς το έμπειρο προσωπικό, όσο και να φιμώνεις τη φωνή του, που τόσο καιρό φωνάζει και εσύ, αντί να ακούσεις, φτάνεις ακόμη και στην απόλυσή του, για να το τιμωρήσεις, έρχεται ο καιρός και μάλιστα πολύ γρήγορα που αυτό σου γυρνάει μπούμερανγκ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων, απευθυνόμενο στην Energean. Της καταλογίζει ότι αγνόησε στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. «Γι’ αυτό και σε χρόνο - ρεκόρ φτάσατε στο ατύχημα, διαψεύδοντας και τον ίδιο σας τον εαυτό, όταν δηλώνατε ότι σε σταματημένες εγκαταστάσεις φωτιά δεν παίρνει. Να που το καταφέρατε», τονίζει το σωματείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, υπενθυμίζοντας τα 40 χρόνια ασφαλούς λειτουργίας των Πετρελαίων, θέτει σειρά ερωτημάτων προς την Energean. «Εάν δεν είχε προβεί η Εταιρεία στις παράνομες απολύσεις και προσέρχονταν στο τραπέζι του διαλόγου με το Σωματείο, θα είχε συμβεί το ατύχημα; Εάν οι εγκαταστάσεις ήταν σε λειτουργία, ποιο θα ήταν το μέγεθος της καταστροφής και τι συνέπειες θα υπήρχαν; Τελικά, υπάρχουν κίνδυνοι σε εγκαταστάσεις πετρελαίων που βρίσκονται σε παρατεταμένο σταμάτημα;»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψυχρός πόλεμος» απολύσεων - προσλήψεων
Υλοποιώντας το τελευταίο τελεσίγραφο που έστειλε στις αρχές του μήνα στους εργαζόμενους των Πετρελαίων Καβάλας, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση από τον περασμένο Δεκέμβριο, να επιστρέψουν στις δουλειές τους...
«Ψυχρός πόλεμος» απολύσεων - προσλήψεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξόρυξη... θύελλας στα πετρέλαια του Πρίνου
Με 24 απολύσεις, ανάμεσά τους και όλων των μελών του Δ.Σ. του σωματείου, η Energean κλιμακώνει την αντιπαράθεση ● «Θέλουν έναν Πρίνο χωρίς σωματείο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρός του ● Οξύτατες αντιδράσεις...
Εξόρυξη... θύελλας στα πετρέλαια του Πρίνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτοχρονιάτικος «πόλεμος» εξωδίκων στα Πετρέλαια Καβάλας
Σε επίσχεση εργασίας από 1/1/2022 σχεδόν 200 εργαζόμενοι μέχρι η εταιρεία να εγγυηθεί την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Με «οικειοθελείς αποχωρήσεις» προειδοποιεί η εταιρεία.
Πρωτοχρονιάτικος «πόλεμος» εξωδίκων στα Πετρέλαια Καβάλας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξώδικο εργαζομένων στην Kavala Oil εναντίον εξωφρενικού ψεύδους της αστυνομίας
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, πέρα από άλλα ψευδή και συκοφαντικά που περιέχει η ανακοίνωση της αστυνομίας, εστιάζει στον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε σκοπούμενη διαρροή...
Εξώδικο εργαζομένων στην Kavala Oil εναντίον εξωφρενικού ψεύδους της αστυνομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της διοίκησης της Energean, που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Πρίνου, και του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε»
Εξηγήσεις και στοιχεία για τους όρους ασφαλείας στην εργασία έχει ζητήσει η Επιθεώρηση Εργασίας από τα Πετρέλαια Καβάλας, για τη λειτουργία της πλατφόρμας του Πρίνου.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας