• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.1°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.8°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.0°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  0 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.7°C / 30.5°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 30.3°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διατροφική επάρκεια στο επίκεντρο

 • A-
 • A+
Παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις αβεβαιότητες του πολέμου, κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη μετέδωσαν θετικά μηνύματα για τις αντοχές της οικονομίας ● Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, φιλόδοξος βηματισμός από τους επενδυτές του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Tα τρία «Π», πόλεμος, πληθωρισμός και πανδημία, απασχόλησαν όπως ήταν φυσικό τις συζητήσεις στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δεν κατάφεραν ωστόσο να επισκιάσουν το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που εξέπεμπαν οι περισσότεροι από τους ομιλητές. Ακόμα και βεβιασμένα, με πολλούς αστερίσκους και ερωτηματικά, καθώς κανένας δεν ήταν σε θέση να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρηματίες, επενδυτές, τραπεζίτες προσπάθησαν να μεταφέρουν θετικά μηνύματα ή τουλάχιστον να ζωγραφίσουν ένα ασημένιο περίγραμμα γύρω από το μολυβένιο σύννεφο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ημέρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε τα στοιχεία-ρεκόρ για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, που πλησιάζει το 9%, ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας σε πάνελ για τα 20 χρόνια του ευρώ αναγνώριζε μεν ότι «η πανδημία και ο πόλεμος επέφεραν κλυδωνισμούς από την πλευρά των προμηθειών», επέμενε όμως ότι δεν πρέπει να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις, γιατί θα ήταν σαν «να σκοτώνουμε μύγα με μπαζούκας» και ότι αυτό που μετράει είναι η μεσοπρόθεσμη εικόνα.

Αντίστοιχα, την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, σε ένα σπονδυλωτό αφιέρωμα για τον αγροδιατροφικό τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένη από άποψη επισιτιστικής επάρκειας, ενώ ειδικά στο ηλιέλαιο είμαστε καλυμμένοι για τους επόμενους πέντε μήνες.

Χωρίς να αναφέρεται σε χειροπιαστά μέτρα για τη συγκράτηση της εξωφρενικής ακρίβειας σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, ο υπουργός είπε ότι ο αγροτικός τομέας θα ωφεληθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δίνονται σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις, και ότι γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των αγροτών για να μειωθεί το κόστος παραγωγής ώστε να δώσουν προϊόντα σε προσιτές τιμές. Μέχρι να συμβεί αυτό πάντως οι τιμές ειδικά στα φρέσκα τρόφιμα, τα δημητριακά και τα έλαια εκτινάσσονται με διψήφια ποσοστά, ενώ στο ηλιέλαιο υπήρξαν αυξήσεις άνω του 100%.

Για τα διατροφικά προϊόντα τα οποία εισάγουμε από Ρωσία και Ουκρανία (μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο, ηλίανθο), ο υπουργός παρέπεμψε στα περίπου 380.000 στρέμματα που βρίσκονται σε αγρανάπαυση και στη δυνατότητα αξιοποίησης των ακαλλιέργητων γαιών που δίνει η Ε.Ε.

Στο ίδιο πάνελ με τον υπουργό συμμετείχε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, o oποίος, μετά την επικερδή συμφωνία πώλησης της Chipita στην πολυεθνική Μοndelez για 2 δισ. ευρώ, προχωρά με ταχείς ρυθμούς το χτίσιμο ενός «μεγάλου ελληνικού ομίλου τροφίμων», με εξαγορές και συνέργειες με σημαντικές εταιρείες του κλάδου, με τελευταία την ΙΟΝ. Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος νωρίτερα την ίδια μέρα προανήγγειλε ως επόμενο βήμα την είσοδο του ομίλου του στο χρηματιστήριο, ανέφερε ως βασικό μοχλό βελτιστοποίησης της παραγωγής τα θερμοκήπια.

Ο ίδιος συμμετέχει σε μεγάλο σχήμα υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας στη Βόρεια Ελλάδα (Wonderplant), το οποίο ετοιμάζει επέκταση στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Στη συζήτηση παρουσιάστηκε η έρευνα με θέμα «Πώς μπορεί ο αγροδιατροφικός τομέας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, σήμερα», την οποία διεξήγαγαν η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΥ, με βασικό στοίχημα ότι το 2050 ο πλανήτης θα πρέπει να τρέφει κατά 40% περισσότερους ανθρώπους από σήμερα, ξοδεύοντας λιγότερους πόρους, για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα. Ο γεν. διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Πειραιώς, Αλκης Αλεξάνδρου, αναφέρθηκε στο μέλλον της αγροτεχνολογίας, με τα drones που πραγματοποιούν ψεκασμούς ακριβείας και ελέγχουν τις σοδειές να είναι εξίσου σημαντικά με τα τρακτέρ και τους σπόρους.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Τάσου Χανιώτη, στελέχους της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος συμμετείχε και σε δεύτερη συζήτηση, για την επισιτιστική ασφάλεια και τη στρατηγική «farm to fork» - από το χωράφι στο πηρούνι, της νέας ΚΑΠ. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δίλημμα «διατροφική ασφάλεια ή κλιματική δράση», γιατί είναι σαν να ρωτάς αν θες να τραφείς ή αν θες να αναπνεύσεις. Παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε ακόμα πιο εμφανή την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στο φυσικό αέριο, επηρεάζοντας κατεξοχήν την αγροτική παραγωγή μέσω των αζωτούχων λιπασμάτων, που βασίζονται στο φυσικό αέριο. Επανέλαβε ότι ώς το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, όμως «το πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι το πόσο προσιτά θα είναι τα τρόφιμα, αφού οι τιμές είναι πολύ υψηλές» και γι’ αυτό η Ε.Ε. θα λάβει μέτρα για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, χωρίς όμως να μαθαίνουμε ποια είναι τα μέτρα αυτά.

Ενα ενδιαφέρον και μάλλον διφορούμενο σχόλιο που έκανε αφορά τη στάση για την τεχνολογία, κάνοντας μια σύγκριση με τα εμβόλια για τον Covid-19 και λέγοντας ότι «δεν μπορούμε αυτά που θεωρούμε καλά για τον άνθρωπο να μην τα θεωρούμε καλά για τα ζώα και τα φυτά», δήλωση που μπορεί να εκληφθεί και ως κλείσιμο του ματιού στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πολλαπλά σοκ στην οικονομία και η προσπάθεια να μην εδραιωθούν
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την εδραίωση των αυξήσεων στις τιμές, τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην...
Τα πολλαπλά σοκ στην οικονομία και η προσπάθεια να μην εδραιωθούν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση ΑΕΠ κατά 4,3% με πολλούς αστερίσκους προβλέπει το ΚΕΠΕ
«Σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας» ανάγονται οι εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών για τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Μεταξύ των καθοριστικών παραγόντων, η πορεία του...
Αύξηση ΑΕΠ κατά 4,3% με πολλούς αστερίσκους προβλέπει το ΚΕΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
Mόνο έκπληξη δεν αποτελούν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή άγγιξε το 11,3% τον Μάιο, το υψηλότερο...
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας