Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το ΔΝΤ είναι το μόνο που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

IMF

«Το ΔΝΤ είναι το μόνο που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας»

  • A-
  • A+

«Το ΔΝΤ φαίνεται ότι είναι το μόνο που φροντίζει για το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδας».

Ναι, αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian και εξηγεί: «Η επιλογή του χρόνου ήταν άψογη. Μία ημέρα μετά τις επιτυχείς μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων και Αθήνας, αλλά 24 ώρες πριν από την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας, το ΔΝΤ πέταξε τη βόμβα του: αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματική!»

Σε τέσσερις καθαρές σελίδες, αναφέρεται στο άρθρο της Guardian, η ενημερωμένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ σκίζει σε κομμάτια κάθε προσδοκία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που υποχρεώθηκε να δώσει προκειμένου να κρατήσει ανοιχτές τις τράπεζές της και να μείνει στη ζώνη του κοινού νομίσματος. 

Τρία απλά συμπεράσματα προκύπτουν:

Πρώτον, ότι η συμφωνία είναι μια λύση-μπάλωμα από σοβά. Χωρίς γενναιόδωρη μείωση του χρέους, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σύντομα προβλήματα.

Δεύτερον, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι δύσκολα θα μπορέσει να συμμετάσχει σε μια συμφωνία δεδομένου ότι τη θεωρεί εκ των προτέρων καταδικασμένη να αποτύχει.

Τρίτον, οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και της Ευρώπης δείχνουν ότι η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει ακόμα κι εάν η Ελληνική Βουλή την υπερψηφίσει. 

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΔΝΤ λειτουργεί έτσι εμπρηστικά. Η προηγούμενη ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διέρρευσε λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα και βοήθησε να σκληρύνουν οι θέσεις όσων ζητούσαν λιγότερο «αυστηρά» μέτρα. Και πάλι το Ταμείο διάλεξε καλά τη χρονική συγκυρία

«Τι συνέβη λοιπόν;», γράφει  ο Guardian. «Γιατί το ΔΝΤ συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που φέρνει σε δύσκολη θέση τα άλλα μέλη της τρόικας και απειλεί με κατάρρευση τη συμφωνία; Η πιθανή απάντηση είναι στη συγκρότηση του Ταμείου, το οποίο από την ίδρυσή του υπόκειται στο αμερικανικό βέτο. Το Ταμείο πάντα είχε Ευρωπαίο διευθυντή, αλλά η στρατηγική του στην ουσία αποφασιζόταν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Και τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έχουν κάνει σαφείς τις ανησυχίες τους για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, στην αρχή παρασκηνιακά και στη συνέχεια δημόσια. Οι Αμερικανοί δείχνουν να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να συγκρατήσουν την αγανάκτησή τους για την επιμονή της Ευρώπης να ακολουθεί αποτυχημένες πολιτικές, που η Ουάσινγκτον φοβάται ότι θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και στην αγκαλιά του Βλαντιμίρ Πούτιν». 

Υπάρχει, λοιπόν, και οικονομική και γεωπολιτική διάσταση στην αμερικανική κριτική. Στην οικονομική πτυχή της κρίσης οι ΗΠΑ επέλεξαν να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη και μετά στα ελλείμματα, με το σκεπτικό ότι η οικονομία θα πρέπει να αρχίσει πάλι να κινείται πριν γίνει ξεκαθάρισμα στα δημοσιονομικά.  Η Ευρώπη, με την καθοδήγηση της Γερμανίας, έχει διαλέξει την αντίθετη κατεύθυνση και τα αποτελέσματα, σχολιάζει ο Guardian, δείχνουν ότι η αμερικανική τακτική απέδωσε καλύτερα. 

Σε κάθε περίπτωση και με το δεδομένο ότι και αρκετά άλλες χώρες-μέλη του ΔΝΤ που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα, έχουν συμπαραταχθεί σε αυτό το θέμα με τις ΗΠΑ και είναι επόμενο να θεωρήσουν ότι άλλο ένα δάνειο στην Ελλάδα είναι πεταμένα λεφτά. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, λοιπόν, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς το ΔΝΤ μπορεί να είναι μέρος της τρόικας για ένα τρίτο πρόγραμμα, καθώς για να το κάνει, εκτός των άλλων, θα πρέπει να παραβιάσει τους δικούς του κανόνες και να πάει κόντρα στην επιθυμία πολλών εκ των μελών του.

«Το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους», καταλήγει το άρθρο της Guardian, «είναι ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ η συμφωνία θα καταρρεύσει και το Grexit θα μπει πάλι στο τραπέζι. Όταν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου συναντήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο (σ.σ. σήμερα, Πέμπτη), δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα του πει: ο Ομπάμα διαμηνύει "προσγειωθείτε", δώστε μεγάλη ανάσα στους Έλληνες, κόψτε το χρέος και κρατήστε την ευρωζώνη ατόφια». 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΔΝΤ στέλνει τους όρους του στην ευρωζώνη για την Ελλάδα
«Το ΔΝΤ έστειλε το πιο ηχηρό μέχρι σήμερα μήνυμά του στους Ευρωπαίους ότι μπορεί να αποσύρει τη συμμετοχή του από το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας», γράφουν οι FT, εάν δεν γίνει σαφής μεγάλη μείωση του ελληνικού...
Το ΔΝΤ στέλνει τους όρους του στην ευρωζώνη για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν νέα μέτρα για το 2016 και 2017
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί ακόμη και το «όπλο» των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων 2016-2017 για την ελληνική οικονομία προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Αθήνα για να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις...
Ζητούν νέα μέτρα για το 2016 και 2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλειστά χαρτιά» για χρέος και εποπτεία
Κλειστά τα χαρτιά του για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τον τρόπο εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος συνεχίζει να κρατάει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, όπως επίσης και για τις...
«Κλειστά χαρτιά» για χρέος και εποπτεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλοκαίρι μετά από οκτώ χρόνια «χειμώνα»
Το «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια άναψε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προαναγγέλλοντας συνολική συμφωνία για το χρέος, τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις «ελληνικής...
Καλοκαίρι μετά από οκτώ χρόνια «χειμώνα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπρα ντε φερ Ευρωπαίων με ΔΝΤ
Κορυφώνεται το μπρα ντε φερ των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ελληνικό θέμα, όπως προκύπτει από τις αντιφατικές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ενώ προχθές δήλωνε ότι το ΔΝΤ μπορεί να μείνει για...
Μπρα ντε φερ Ευρωπαίων με ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας