• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.5°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.3°C
  4 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  89%

Μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης, «ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική σύνεση είναι σημαντικές για την εμπιστοσύνη των αγορών και για να διασφαλίσει η Ελλάδα ότι το χρέος της θα παραμένει βιώσιμο μακροπρόθεσμα» έστειλε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΣΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Σταϊκούρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιταχύνει με 9% ο πληθωρισμός

 • A-
 • A+
Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι για τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι «γραμμένοι σε πέτρα», όμως ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023»

Ισορροπία του τρόμου διαμορφώνεται για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που καλείται να περάσει από το ναρκοπέδιο του πληθωρισμού, καθώς σήμερα θα ακουστεί το μεγάλο «μπαμ», με την επιτάχυνση του δείκτη στο 9% που θα ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον μήνα Μάρτιο, αλλά και από τις Συμπληγάδες των θεσμών, για να φτάσει στην «Ιθάκη» με τα ρεαλιστικά πλεονάσματα από το 2023.

Το τοπίο με τους νέους δημοσιονομικούς στόχους θα ξεκαθαρίσει μετά το Eurogroup της 16ης Ιουνίου, που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και η Ελλάδα θα μπει «σφήνα» σε αυτές τις συζητήσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι για τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι «γραμμένοι σε πέτρα», ενώ υπάρχει και το εκτόπισμα που δημιούργησαν οι κοινές θέσεις Ολλανδίας - Ισπανίας. Στο φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το στίγμα των όρων που θα πρέπει να πληρούν οι νέοι κανόνες και επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών, όπως αυτές για την άμυνα. Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη ότι «η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023» και η μάχη με τους θεσμούς πάνω σε αυτό το θέμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Επισημαίνεται ότι, με βάση τη συμφωνία του 2018, η χώρα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, έως το 2060, κάτι το οποίο επιδιώκεται να ανατραπεί, καθώς για την ελληνική οικονομία ισοδυναμεί με έναν στόχο - θηλιά. Επί ΣΥΡΙΖΑ, τα πλεονάσματα ήταν ακόμη πιο ψηλά, στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά η ελληνική επιχειρηματολογία δεν είχε καμία τύχη και έπεφτε μονίμως στο κενό. Πάντως, ακόμη και τώρα οι θεσμοί δε διαφαίνεται ότι θα προβούν σε κάποια γενναία έκπτωση, ενώ πάγια θέση τους είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην το παρακάνει με τον λογαριασμό των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα από τον εκτελεστικό διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλώνοντας, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Χρήστο Σταϊκούρα, «ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική σύνεση είναι σημαντικές για την εμπιστοσύνη των αγορών και για να διασφαλίσει η Ελλάδα ότι το χρέος της θα παραμένει βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης σημαντικό στοιχείο, το οποίο θα λάβουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης, όταν θα αποφασίσουν αν θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό είναι σημαντικό για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της χώρας στις αγορές».

Σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι ο στόχος δεν έχει αλλάξει και παραμένει εντός του επόμενου έτους. «Εάν αυτό θα γίνει στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος του 2023, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθεί η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία», ανέφερε ο υπουργός.

Για την άνοδο του πληθωρισμού, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως το πρόβλημα επιτάθηκε με την εισβολή της Ρωσίας και ότι ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, θα είναι χαμηλότερος από το 8%. Το δυσμενές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος προσγειώνει την ανάπτυξη στο 2,8% και απογειώνει στο 7% τον πληθωρισμό για το 2022. Στο βασικό, οι στόχοι είναι 3,8% και 5,2% αντίστοιχα. Σήμερα, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοινώνει επιτάχυνση του δείκτη του τιμάριθμου στην περιοχή του 9% για τον μήνα Μάρτιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρίζες ζώνες» στο σχέδιο ανάκαμψης έδειξε ο Κλ. Ρέγκλινγκ
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αξιοποίησαν το βήμα του συνεδρίου του Economist για να στείλουν μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση των σκληρών και επώδυνων μεταρρυθμίσεων με «καρότο» τα 31 δισ. ευρώ των πόρων.
«Γκρίζες ζώνες» στο σχέδιο ανάκαμψης έδειξε ο Κλ. Ρέγκλινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρώει» την τρόικα ο Σεντένο
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε σε συνέδριο του Economist ότι σε αυτή την κρίση, δεν υπάρχει τρόικα, αλλά πως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν δωρεάν χρήματα. Μέσα στις 4 πιο ευνοημένες χώρες, εκτίμησε ο...
«Τρώει» την τρόικα ο Σεντένο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστική έξαρση
Η πληθωριστική έξαρση επιβεβαιώνεται από τις νεότερες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για εκτόξευση του μέσου ετήσιου δείκτη στο 4%.
Πληθωριστική έξαρση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότο και μαστίγιο για έξοδο από την εποπτεία
Ποιες είναι οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που απασχολούν τη 13η έκθεση των θεσμών ● Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή ακρίβεια.
Καρότο και μαστίγιο για έξοδο από την εποπτεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε συμπληγάδες αβεβαιότητας ο προϋπολογισμός
Από την αύξηση κατά 6,2% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, οι 4,2 μονάδες οφείλονται στο άλμα των τιμών στην ενέργεια και περαιτέρω ανάφλεξή τους θα ανεβάσει τις ταχύτητες του γενικού δείκτη τους επόμενους μήνες,...
Σε συμπληγάδες αβεβαιότητας ο προϋπολογισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικό «τεστ» στο Eurogroup
Η πρώτη παρουσία του Γερμανού νέου υπουργού Οικονομικών στη σημερινή συνεδρίαση θα αποκαλύψει τις διαθέσεις των «βορείων» για σφίξιμο των δημοσιονομικών λουριών ● Σε αναζήτηση συμμάχων ο Χρ. Σταϊκούρας για το...
Γερμανικό «τεστ» στο Eurogroup

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας