• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.0°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.2°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.5°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 27.7°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  73%

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., στον σταθμό της Ρεβυθούσας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα παράδοξα της Ρεβυθούσας και οι αγωγοί

 • A-
 • A+
ΔΕΣΦΑ και Κ. Σκρέκας, παρουσία της αρμόδιας επιτρόπου Κάντρι Σίμσον, υπόσχονται γρήγορο διπλασιασμό των εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου, αλλά οι αγωγοί που συνδέουν το νησάκι απέναντι από την Πάχη με το δίκτυο μεταφοράς δεν επαρκούν

Διπλασιάζουν τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, χωρίς όμως να υπάρχουν αγωγοί για να μεταφέρουν μια τόσο αυξημένη ποσότητα προς το δίκτυο της χώρας.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά παράδοξα που συνοδεύουν τη σημερινή συγκυρία, καθώς κλυδωνίζεται το σύστημα που είχε χτιστεί πάνω στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, τα επιτελεία των λόμπι έχουν πάρει φωτιά, υποσχόμενα να δώσουν λύση έναντι τεράστιων εσόδων και η κρίση μετατρέπεται για ακόμα μία φορά σε ευκαιρία για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, απειλώντας με αυξημένα κόστη τους τελικούς καταναλωτές.

Για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στο νησάκι Ρεβυθούσα, έξω από την Πάχη Μεγάρων, μίλησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε εκεί μαζί με την Ευρωπαία επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, και τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Μαρία - Ρίτα Γκάλι.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο που έρχεται στην Ελλάδα με ειδικά δεξαμενόπλοια, κάλυψε πέρυσι (από ΗΠΑ, Αλγερία, Αίγυπτο, Κατάρ, Ανγκόλα) το 31,5% των συνολικών αναγκών της χώρας. Φέτος, έως τώρα, το ποσοστό αυτό έχει φθάσει στο 43%, όπως είπε η κ. Γκάλι και στις προμηθεύτριες χώρες προστέθηκαν Νιγηρία και Ινδονησία, ενώ η κ. Σίμσον ανέφερε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και με άλλους προμηθευτές (Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν). Η αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας έχει ως σχέδιο ανακοινωθεί εδώ και μία εβδομάδα και συνίσταται στην εγκατάσταση μόνιμης πλωτής δεξαμενής αεριοποίησης δίπλα στο νησάκι. Όμως:

■ Σήμερα, όπως είπε η κ. Γκάλι, η Ρεβυθούσα μπορεί ήδη να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της χώρας, διοχετεύοντας στο δίκτυο 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου (η Ελλάδα καταναλώνει συνολικά περίπου 6,5 δισ.). Με την εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής, θα μπορούν να ξεφορτώνουν ταυτόχρονα δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG, αντί για ένα σήμερα, άρα η δυναμικότητα θα διπλασιαστεί. Ήδη ακούγεται ότι υπάρχουν συμφωνίες για παροχή αερίου μέσω Ρεβυθούσας προς Βουλγαρία και Ρουμανία.

■ Γιατί, λοιπόν, κάναμε ως τώρα εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών, αφού μας κάλυπτε η Ρεβυθούσα; Προφανώς, διότι αυτό προέκυπτε από άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά και επειδή, για να καλυφθεί μια τέτοια ποσότητα, θα έπρεπε η Ρεβυθούσα να δουλεύει πολύ πιο εντατικά. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, εάν διπλασιαστεί η δυναμικότητα, δεν επαρκούν οι δύο ειδικοί αγωγοί που συνδέουν το νησάκι με τη στεριά και το δίκτυο μεταφοράς.

■ Ο κ. Σκρέκας είπε στην ομιλία του ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων να εγκατασταθεί πλωτή δεξαμενή. Όμως, συμφωνία δεν υπάρχει για εγκατάσταση δεξαμενής, μόνιμης ή προσωρινής, και αυτό θα απαιτήσει μήνες. Επίσης, η κατασκευή τρίτου αγωγού μεταφοράς δεν είναι έργο που μπορεί να γίνει «σε λίγες εβδομάδες».

■ Υπενθυμίζεται ότι στα σκαριά υπάρχουν ακόμη δύο πλωτές δεξαμενές υποδοχής LNG, που προγραμματίζονται να λειτουργήσουν το 2023: Μία του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη (5,5 δισ. κ.μ.) και μία του Ομίλου Βαρδινογιάννη (2,6 δισ. κ.μ.) στην Κόρινθο. Προφανώς, οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα προτιμούσαν να μη βρουν μπροστά τους μια ισχυροποιημένη Ρεβυθούσα.

■ Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, χρησιμοποίησε δύο φορές στην ομιλία του τη φράση «εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», σχετικά με την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Όμως, η Ευρωπαία επίτροπος τόνισε σαφώς ότι «καθεστώς σαν αυτό του Πούτιν δεν μπορεί να αποτελεί εταίρο αξιόπιστο και μακροπρόθεσμο σε κανέναν τομέα και σίγουρα όχι στην ενέργεια». Ποιος από τους δύο γνωρίζει καλύτερα;

■ Για την υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης αερίου στο πρώην κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα - πρότζεκτ που εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια, επικρατεί απόλυτη αβεβαιότητα. Για το έργο υψηλού κόστους (που με τις σημερινές τιμές απογειώνεται) ενδιαφέρεται ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος ταυτόχρονα χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία για «μίσθωση» εκεί αποθηκευτικού χώρου. Η Κομισιόν όμως, σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτική τη διατήρηση συγκεκριμένου ύψους αποθεμάτων σε κάθε χώρα και, όσο καθυστερεί η λύση, το κόστος ανεβαίνει, φυσικά, και για τους τελικούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν...
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά σχέδια επί χάρτου για έκτακτες καταστάσεις στην ενέργεια
Για τα χειρότερα σενάρια επιχειρεί να προετοιμαστεί η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας, χωρίς ωστόσο τα σχέδιά της να δίνουν λύση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ικανό χρονικό διάστημα. 
Κυβερνητικά σχέδια επί χάρτου για έκτακτες καταστάσεις στην ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λιγνιτικός πυρετός και νέες υποσχέσεις
Φιλόδοξοι στόχοι στο πλαίσιο του Κλιματικού Νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ● Αγνωστο ποιος θα καλύψει το κόστος της απαγκίστρωσης των νοικοκυριών από τους «ρυπαρούς» καυστήρες...
Λιγνιτικός πυρετός και νέες υποσχέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα βρήκαν κυβέρνηση – Αζέροι για τον TAP
Σε συμφωνία για την επιτάχυνση των έργων κατασκευής του αγωγού Trans Adriatic Pipeline στο ελληνικό έδαφος κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Ενέργειας με την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου...
Τα βρήκαν κυβέρνηση – Αζέροι για τον TAP
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση διαλαλεί μεν την κατάργηση της ρήτρας όμως, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις καθυστερούν και οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν ορατές από...
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας