• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.1°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αγκάθια» στον διαγωνισμό των λεωφορείων

 • A-
 • A+

Τη λειτουργία του Συνεργείου Μεγάλων Βλαβών στην κεντρική επισκευαστική βάση της, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, παρουσίασε χθες η ΟΣΥ Α.Ε., παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το ειδικό συνεργείο, στελεχωμένο από έμπειρους τεχνίτες, θα βοηθήσει στην επισκευή μεγάλου αριθμού αστικών λεωφορείων, με σημαντικές οικονομίες κλίμακος, σε συνεργασία με τις 8 τεχνικές βάσεις που λειτουργούν στα άλλα αμαξοστάσια της Αθήνας, ενώ μπορεί να έχει πρόσθετα έσοδα αναλαμβάνοντας και τις σχετικές επισκευές του παρόχου των λεωφορείων leasing ή και των αστικών ΚΤΕΛ.

Η λειτουργία του Συνεργείου Μεγάλων Βλαβών της ΟΣΥ ακολουθεί τη διεθνή πρακτική στον τομέα των αστικών επιβατικών μεταφορών, καθώς μειώνει τόσο τον χρόνο αποκατάστασης βλαβών όσο και το κόστος. Δηλαδή, αντί της πρακτικής να ακινητοποιούνται τα λεωφορεία με σοβαρές βλάβες για αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιστρέψουν από την κεντρική επισκευαστική βάση οι κινητήρες και τα κιβώτια ταχυτήτων, τα λεωφορεία επισκευάζονται μέσα σε λίγες ημέρες. Με το νέο συνεργείο μπορούν ταυτόχρονα με τις μεγάλες επισκευές να επιδιορθώνονται και μικρότερες βλάβες στα ίδια λεωφορεία.

Εκτός από τα μεγάλα κινητά ανυψωτικά που μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα έως 3 λεωφορεία, έχει διαμορφωθεί ένας τεράστιος χώρος με αποθήκες ανταλλακτικών και μηχανουργεία για κάθε είδους τεχνική εργασία, από επισκευή και έλεγχο αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων, ανακατασκευή κινητήρων και αξόνων κίνησης, τόρνους ακριβείας κ.λπ., που αναμένεται να επιταχύνουν τις επισκευές - ενδεικτικά, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας του συνεργείου, έχουν επιδιορθωθεί 19 λεωφορεία με πολύ σοβαρές βλάβες.

Προσλήψεις οδηγών

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις προέκυψαν στο περιθώριο της παρουσίασης, όπως π.χ. ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν δύο από τα πορίσματα της έρευνας για τις πρόσφατες φωτιές στα λεωφορεία.

Οι ΟΑΣΑ και ΟΣΥ από την πλευρά τους προβληματίζονται σοβαρά για το ανθρώπινο δυναμικό στις ειδικότητες κίνησης, καθώς έχουν απομείνει με λιγότερους από 2.800 ενεργούς οδηγούς (έναντι 3.200 που παραμένουν εγγεγραμμένοι και περίπου 4.500 οργανικών θέσεων για πλήρη κάλυψη των δρομολογίων) και θα ενεργοποιήσουν σύντομα νέες προσλήψεις, ξεκινώντας από τους επιλαχόντες του περσινού διαγωνισμού.

Διαγωνισμός

Η επιτροπή που επεξεργάζεται τον διαγωνισμό των καινούργιων αστικών λεωφορείων αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας το πρώτο πρακτικό μετά το άνοιγμα των προσφορών, που θα επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον για το πρώτο σκέλος του διαγωνισμού (100+20 υβριδικά 12μετρα αστικά λεωφορεία), εν αναμονή της οριστικής απόφασης του ΣτΕ επί της προσφυγής των Daimler Bus - Mercedes Benz Hellas, αλλά και την αποχή άλλων μεγάλων κατασκευαστών λεωφορείων από την Ευρώπη (Solaris, MAN, Volvo κ.λπ.) για διάφορους λόγους.

Είναι ο πρώτος διαγωνισμός τόσο μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι δεν θα έχουν άμεσα πρόσβαση στους φακέλους των ανταγωνιστών, παρά μόνο αργότερα, σε διακριτό μεταγενέστερο χρόνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4782/2021.

Τα στελέχη του υπουργείου επιβεβαίωσαν ότι προσφορές κατέθεσαν έξι κατασκευαστές λεωφορείων: από τις Iveco και Industria Italiana Autobus στο σκέλος των 12μετρων λεωφορείων φυσικού αερίου, ενώ για τα αρθρωτά φυσικού αερίου φαίνεται ότι προσφορά κατέθεσε μόνο η Iveco (όμιλος Κοντέλλη, για το 18μετρο UrbanWay).

Στα ηλεκτρικά, σε δύο κατηγορίες αυτονομίας, κατατέθηκαν προσφορές από την Iveco (για το μοντέλο E-Way), την ισπανική Irizar (με το ie tram που κυκλοφόρησε δοκιμαστικά στην Αθήνα το περσινό καλοκαίρι, από τον όμιλο Σαρακάκη), τις κινεζικές πολυεθνικές BYD (όμιλος Πετρόπουλου) και Yutong (σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου και τοπική επισκευαστική βάση) και, όπως όλα δείχνουν, και από τη VanHool (όμιλος Σφακιανάκη).

Εφόσον δεν ακολουθήσουν άλλες προσφυγές, η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να εκκινήσουν οι προθεσμίες για τις πρώτες παραδόσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται να είναι από τα ηλεκτρικά λεωφορεία στις αρχές του 2023.

Προβληματίζουν βεβαίως ορισμένες λεπτομέρειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες «καθυστερήσεις», όπως π.χ. η «αναβίωση» του διαγωνισμού το βράδυ της 14ης Μαρτίου, καθώς το απόγευμα μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών εντοπίστηκαν «καθυστερήσεις ή και δυσλειτουργίες του ΕΣΗΔΗΣ την ημέρα κατάθεσης προσφορών», που οδήγησαν στις 9.41 το βράδυ σε διήμερη… μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας.

Οσοι ανέμεναν και δεύτερο γύρο προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων σύντομα, μάλλον θα απογοητευτούν, αφού ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός για περισσότερα ηλεκτρικά λεωφορεία (ενδεχομένως και υδρογόνου) προβλέπει νέο διαγωνισμό ύστερα από 3-4 χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του επιβατικού κοινού»
Με κοινή δήλωσή τους Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης σημειώνουν ότι το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» «αποκάλυψε την απάτη Καραμανλή-Μητσοτάκη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
«Προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του επιβατικού κοινού»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην κόψη του ξυραφιού τα 770 αστικά λεωφορεία
Mercedes-Benz και Solaris προσέφυγαν στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, καταγράφοντας σημαντικές τεχνικές αποκλίσεις, προβληματικές διατυπώσεις ή ενστάσεις εγκυρότητας της προκήρυξης του διαγωνισμού.
Στην κόψη του ξυραφιού τα 770 αστικά λεωφορεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παίζουν «κρυφτό» με τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία
Τι έδειξαν τα δεδομένα κίνησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας για το 2020; Πόσα κυκλοφόρησαν καθημερινά σε δρομολόγια, πόσα παραμένουν για συντήρηση; Πόσα λεωφορεία και τρόλεϊ έχουμε...
Παίζουν «κρυφτό» με τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάει... Βουλή το πάρτι με λεωφορεία
Το επιτελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζητούν να πληροφορηθούν 21 βουλευτές της αντιπολίτευσης από τον ίδιο τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνοντας...
Πάει... Βουλή το πάρτι με λεωφορεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευρύνονται τα κίνητρα ηλεκτροκίνησης
Θα επιδοτηθεί και η αγορά ηλεκτρικών φορτηγών, ενώ θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση εισαγωγής και το περιβαλλοντικό τέλος τα «ιστορικά» αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών
Διευρύνονται τα κίνητρα ηλεκτροκίνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας