• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 31.2°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 31.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.6°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.1°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΑΡΚΟ: Απεργία αύριο, συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή σήμερα

 • A-
 • A+
Με εξώδικο στη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι της ζητούν να πάρει θέση για τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν, παγώνοντας τις απολύσεις.

Με απεργία από τις 6 το πρωί και συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι μπροστά στο εργοστάσιο μεταλλουργίας στη Λάρυμνα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στην αυριανή κινητοποίηση, με αιτήματα που, πέρα από την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, περιλαμβάνουν τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της εταιρείας, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξή της και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

«Τα σχέδια της κυβέρνησης είχαν χρονοδιάγραμμα 12 μήνες, για να εκποιήσει τη ΛΑΡΚΟ χωρίς εργαζόμενους, πετώντας μας σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Σήμερα, μετά 27 μήνες, με τον αγώνα μας ο λαός έχει μάθει ότι η ΛΑΡΚΟ είναι χρυσωρυχείο, για τη σκληρή εργασία μας και τις μικρές αμοιβές μας, για τους εκατοντάδες νεκρούς και σακατεμένους μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων στη Λάρυμνα, υπενθυμίζοντας τις δύο δικαστικές νίκες με τις οποίες έχουν παγώσει οι ομαδικές απολύσεις μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 6 Μαΐου.

Τα σωματεία των 1.060 υπό απόλυση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν στείλει εξώδικο στη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, κ. Αννα Στρατινάκη, με το οποίο την καλούν να τοποθετηθεί επί των δικαστικών αποφάσεων που παγώνουν τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, την οποία η ίδια έσπευσε να επικυρώσει ως νόμιμη.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή, από τον οποίο θα απαιτήσουν συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις και ουσιαστική διαβούλευση. Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Ειδική Διαχείριση ότι θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσει παράνομα σε απολύσεις πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 6 Μαΐου, καταγγέλλοντας ως αβάσιμα σενάρια τρομοκράτησης που διακινούνται μέσω διαρροών. Εχουν ήδη αποστείλει στον ειδικό διαχειριστή επιστολή με τη συνολική αντιπρότασή τους. Μεταξύ άλλων ζητούν:

● Τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών, με διατήρηση της πυρομεταλλουργικής επεξεργασίας λατεριτών για την εξαγωγή σιδηρονικελίου, την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής μπαταριών.

● Την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, χωρίς να διακοπεί η εργασία τους και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες.

● Τη συνταξιοδότηση μόνο των εργαζομένων που έχουν θεμελιώσει πλήρη ασφαλιστικά και ηλικιακά δικαιώματα.

● Την καταβολή όλων των αποζημιώσεων και οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, που εκκρεμούν από τότε που μπήκε σε ειδική διαχείριση.

● Την καταβολή μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο για τον αριθμό εργαζομένων που θα απορροφήσει. Την εξασφάλιση εργασίας σε όσους δεν απορροφηθούν.

● Την αναγνώριση δικαιώματος επιλογής προσυνταξιοδοτικού προγράμματος, με το 100% του μισθού και ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, στους εργαζόμενους 55 ετών και πάνω ή με συμπληρωμένα 9.000 ένσημα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι κερδοφόρα
Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι διεργασίες για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή της νέας προθεσμίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, αλλά και πριν από την εκδίκαση της αίτησης...
Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι κερδοφόρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξάμηνη παράταση στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ
Νέες προθεσμίες αναζητά η κυβέρνηση, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις προσφορές στους διαγωνισμούς και για την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά των απολύσεων.
Εξάμηνη παράταση στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκη των εργαζομένων και παράταση των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ
Απορρίφθηκε το αίτημα της Ειδικής Διαχείρισης για αναστολή της προσωρινής διαταγής που παγώνει τις απολύσεις ● Στις 6 Μαΐου η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την παράτυπη διαδικασία.
Νίκη των εργαζομένων και παράταση των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωμός νομικός εκβιασμός από ΛΑΡΚΟ
Χαρακτήρα ανοιχτού εκβιασμού προς τους 1.060 υπό απόλυση εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ παίρνει η αίτηση ανακοπής που έχει καταθέσει η Ειδική Διαχείριση της εταιρείας κατά της προσωρινής διαταγής που κέρδισαν οι...
Ωμός νομικός εκβιασμός από ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καραμπινάτη διαστρέβλωση» καταλογίζουν στον υπουργό οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ
Ενώ η κυβέρνηση, για τρίτη συνεχή μέρα, σιωπά για την πρώτη δικαστική νίκη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, το σωματείο της Λάρυμνας αποδομεί τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών για την κατάσταση της εταιρείας.
«Καραμπινάτη διαστρέβλωση» καταλογίζουν στον υπουργό οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας