• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.2°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.4°C
  0 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.2°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.0°C
  0 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 26.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.3°C / 24.4°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  1 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμα κινδύνου για «ολιγάρχες» των επιδοτήσεων

 • A-
 • A+
Αποκαλυπτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκιαγραφεί φαινόμενα συγκέντρωσης των ευρωπαϊκών πόρων σε συγκεκριμένες πολιτικο-επιχειρηματικές ελίτ ● Ανησυχία για το αυξημένο ποσοστό δημόσιων συμβάσεων που ανατέθηκαν με μόλις έναν υποψήφιο και στην Ελλάδα!

Ενα άκρως ενδιαφέρον ψήφισμα σε σχέση με τη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη μικρή ολομέλειά του που έγινε 23 και 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμών του Ε.Κ., που έχει μάλιστα συνταχθεί από τον Φινλανδό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Πέτρι Σαρβάμα, βασισμένη σε μελέτη για λογαριασμό του Ε.Κ., επισημαίνει την εμφάνιση ολιγαρχικών δομών στις οικονομίες χωρών-μελών που έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, και στις οποίες καταλήγει ένα αυξανόμενο ποσοστό των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδιαίτερα από τα Ταμεία Συνοχής και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η έκθεση καταγράφει τις χώρες στις οποίες το φαινόμενο παίρνει συστημικές διαστάσεις και ζητεί αυστηρότερους ελέγχους της χρήσης των κονδυλίων σε επίπεδο Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη ότι την περίοδο 2021-2027, θα διατεθεί το πρωτοφανές ποσό των 1,8 τρισ. ευρώ, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι χαρακτηρίζεται, όμως, «ολιγαρχία» στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου; Είναι μια πολιτική ελίτ που καταχράται δημόσια κονδύλια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να εξυπηρετήσει το ιδιωτικό της συμφέρον και συχνά βασίζεται σε επιχειρηματίες που ενεργούν για λογαριασμό της στο πλαίσιο μιας δομής όπου συνήθως οι πραγματικοί δικαιούχοι και ιδιοκτήτες συγκαλύπτονται, δηλαδή σε αχυρανθρώπους. Τα «ολιγαρχικά συστήματα», αναφέρει η έκθεση, σχετίζονται συχνά με καταστάσεις εκτεταμένης διαφθοράς, ασφυκτικού ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και ενός δικαστικού συστήματος που δεν διαθέτει ανεξαρτησία έναντι των ίδιων των ολιγαρχών.

Σύμφωνα με τον Σαρβάμα, η Επιτροπή πρέπει να δώσει σαφέστερο ορισμό στη σύγκρουση συμφερόντων, ώστε να συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες άσκησης πίεσης από ομάδες συμφερόντων και φαινόμενα μεταπήδησης προς ή από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα (περιστρεφόμενες πόρτες). Η έκθεση τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και η Europol, παρά τις προσπάθειές του, πάσχουν από χρόνια έλλειψη προσωπικού και πόρων. Η έκθεση, τέλος, τονίζει την ανάγκη ενός ενιαίου εργαλείου εξόρυξης δεδομένων και βαθμολόγησης κινδύνου για την ανάλυση δεδομένων σχετικά με εκείνους που τελικά επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Εχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι αναφορές σε χώρες στις οποίες ευδοκιμεί η ολιγαρχία των επιδοτήσεων. Η Ουγγαρία του Ορμπαν και η Τσεχία, πρωταγωνιστούν στις αναφορές, από τις οποίες όμως δεν λείπει η Ελλάδα. Το Ευρωκοινοβούλιο «σημειώνει με μεγάλη ανησυχία ότι, σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς, τα ποσοστά των δημόσιων συμβάσεων που ανατέθηκαν με μόλις έναν υποψήφιο ανήλθαν σε περίπου 50% στην Τσεχία και την Πολωνία το 2018 και το 2019, σε 40% στην Ουγγαρία και την Ελλάδα το 2019 και σε 38% στην Πορτογαλία».

Σκεφτείτε να πέσουν στα χέρια του και τα στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις ύψους 6,6 δισ. στην Ελλάδα την διετία 2020-2021 τι θα έχει να πει περί «ολιγαρχίας» των ευρωπαϊκών και δημοσίων πόρων το Ευρωκοινοβούλιο στην επόμενη έκθεσή του ο κ. Βαρσάμα – εκτός αν προλάβει ο OLAF ή η ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράκαμψη τραπεζικής απροθυμίας...
Τους φραγμούς του χαμηλού πιστοληπτικού προφίλ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξ αιτίας του οποίου κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα οποία τον βασικό λόγο έχουν οι ίδιες οι...
Παράκαμψη τραπεζικής απροθυμίας...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτήσεις «δύο σε ένα»
Εκτός από τις συνδυαστικές ερωτήσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις, υπάρχουν και τα «συνδυαστικά αναπτυξιακά εργαλεία», όπως παρουσιάστηκαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, Θ....
Επιδοτήσεις «δύο σε ένα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και «Επενδυτικό Συμβούλιο» στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Aλλο ένα νομοθετικό «λίφτινγκ» στον μηχανισμό διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προωθεί η κυβέρνηση με τέσσερις διατάξεις.
Και «Επενδυτικό Συμβούλιο» στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτο «ναι» στην πρώτη δόση
Το πρώτο «ναι» πήρε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της Ελλάδας για την καταβολή της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Πρώτο «ναι» στην πρώτη δόση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα καύσιμα το 40% των ναύλων
Στα 130 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο τ. πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης, την επιβάρυνση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων το 2021 από την αύξηση του κόστους των καυσίμων κατά 45%
Στα καύσιμα το 40% των ναύλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης
Η έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας» συμμερίζεται μεν την εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ περίπου 5% το 2022, αλλά καταδεικνύει και πόσο εύθραυστη είναι λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό και το Ταμείο...
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας