Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς θα λειτουργήσει το «νέο ΤΑΙΠΕΔ»

Το 50% των εσόδων προβλέπεται να διατεθεί για να καλύψει την «τρύπα» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το υπόλοιπο θα μοιραστεί στα δύο και θα πάει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Πώς θα λειτουργήσει το «νέο ΤΑΙΠΕΔ»

  • A-
  • A+

Με περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας του Δημοσίου προβλέπεται να «προικοδοτηθεί» το ανεξάρτητο Ταμείο που θα δημιουργηθεί με βάση τη σκληρή συμφωνία για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο Δημόσιου Πλούτου, όπως προβλέπεται να ονομαστεί, θα λειτουργεί ως κρατικός φορέας στον τομέα του real estate και δεν θα διαθέτει μόνον ακίνητα. Θα διαχειρίζεται επίσης επιχειρήσεις και μετοχικά πακέτα του Δημοσίου, με συνολική αξία 50 δισ. ευρώ.

Για τα χαρακτηριστικά του δόθηκε πραγματική μάχη στις Βρυξέλλες από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που έληξε με συμφωνία ότι θα ανήκει στο Δημόσιο και θα έχει έδρα την Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επέμενε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα βρίσκεται όμως «υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες ημέρες για το αν θα αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο άλλωστε δεν έχει να επιδείξει σημαντικές επιδόσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ή θα δημιουργηθεί νέο σχήμα. Το μέτρο δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν ώς τις 22 του μήνα, αλλά στόχος είναι να θεσμοθετηθεί και να δουλέψει άμεσα.

Με βάση τη συμφωνία, το 50% των εσόδων προβλέπεται να διατεθεί για να καλύψει την «τρύπα» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το υπόλοιπο θα μοιραστεί στα δύο και θα πάει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο διαθέτει περίπου 80.000 ακίνητα, τα οποία χαρακτηρίζονται «εντός συναλλαγής» και επομένως επιτρέπεται να μεταβιβαστούν, από αυτά όμως το 65% έχει καταπατηθεί από ιδιώτες και θεωρείται χαμένο. Η συνολική τους επιφάνεια ξεπερνά τα 400.000 στρέμματα, αλλά μόνον 246.201 στρέμματα αποτυπώνονται σε χάρτες της Κτηματικής Υπηρεσίας. «Καθαρά» χαρακτηρίζονται 10.626 ακίνητα, ενώ υπάρχουν άλλα 1.435 με αντιμετωπίσιμες εκκρεμότητες. Αμεσα αξιοποιήσιμα θεωρούνται 3.000, από τα οποία έχουν ήδη περάσει από «κόσκινο» περίπου 1.000 και έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Από το 2011

Η ανακοίνωση του νέου φορέα επανέφερε το πρόγραμμα «Eureka», που είχε εκπονηθεί το 2011 από τη γερμανική εταιρεία συμβούλων Ρόναλντ Μπέργκερ και ήταν μία από τις προτάσεις του Βερολίνου για το ελληνικό πρόβλημα.

Στη μελέτη με τον τίτλο «Μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη», είχε αποτιμήσει την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου σε 125 δισ. ευρώ και πρότεινε να μεταβιβαστεί σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο, με σκοπό να αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διατεθεί αποκλειστικώς για την αποπληρωμή του χρέους που θα αντιστοιχεί έως το 90% του ΑΕΠ.

Το ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε με τον νόμο 3986/2011 και, με βάση τα επίσημα στοιχεία, έως τώρα έχει ιδιωτικοποιήσει ακίνητα και επιχειρήσεις του Δημοσίου με συνολικό τίμημα 7,7 δισ. ευρώ, από τα οποία έχει εισπράξει 3,1 δισ. Στην πραγματικότητα και τα δύο ποσά είναι «φουσκωμένα». Πάντως, με βάση τους ιδρυτικούς στόχους του Ταμείου τα έσοδα ώς το τέλος του χρόνου έπρεπε να έχουν διαμορφωθεί στα 50 δισ. ευρώ.

Στην αρμοδιότητά του ανήκουν όλα τα ολυμπιακά ακίνητα, τα σπουδαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας (Παρνασσού, Βασιλίτσας κ.λπ.), η αλυσίδα των μικρών ξενοδοχείων «Ξενία», καθώς και περίπου 900 σημαντικά «φιλέτα» που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε οικολογικά ευαίσθητες ζώνες, όπως οι NATURA.

 

Τα 14 αεροδρόμια και το 10% του ΟΤΕ

Στο... καλάθι οδεύουν οι διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών ότι θα υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου στο σχήμα που θα αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η συμφωνία προβλέπει ότι προχωρά, χωρίς αλλαγές, ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο με αναδόχους τη γερμανική Fraport και τη Slentel του ομίλου Κοπελούζου, αλλά δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας. Χωρίς αλλαγές θα γίνει η δεύτερη φάση των διαγωνισμών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ROSCO του ομίλου του ΟΣΕ.

Από το 2011 προβλέπεται η πώληση στη γερμανική Deutcshe Telekom του 10% των μετοχών που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Σύμφωνα με τη μετοχική σύνθεση του Μαρτίου, το 6% ανήκει στο Δημόσιο και το 4% στο ΙΚΑ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μaster plan για το Ελληνικό
Από το μητροπολιτικό πάρκο και τη διαμόρφωση του παράκτιου μετώπου προβλέπεται να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό, με βάση το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που κατατέθηκε χθες από τη Lamda Development....
Μaster plan για το Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και στις επισκευές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Με τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και την υπό ιταλικό έλεγχο ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η τελευταία επέκτεινε την παρουσία της και στον τομέα της συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου...
Και στις επισκευές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιζήτητη «νύφη» τα ΕΛ.ΠΕ.
Αλλοι δύο σοβαροί «παίκτες» από την αγορά ενέργειας, η αλγερινή Sonatrach και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης CIEP Participations, συμπράττουν με τους δύο μεγάλους ομίλους που διεκδικούν το 50,1%...
Περιζήτητη «νύφη» τα ΕΛ.ΠΕ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται μονοψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Μονοψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης. Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους... συνεπείς καταναλωτές....
Ερχονται μονοψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα κατάθεση φακέλων για το «Ξενία» της Κύθνου
«Ξεπαγώνει» ο διαγωνισμός για την 99ετή παραχώρηση του «Ξενία» και της ιαματικής πηγής στην Κύθνο, που είχε κριθεί άγονος τον περασμένο Ιούλιο, γιατί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η μοναδική προσφορά είχε...
Νέα κατάθεση φακέλων για το «Ξενία» της Κύθνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 525 εκατ. ευρώ οι πόροι για την «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»
Πόροι που αγγίζουν τα 525 εκατ. ευρώ διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την...
Στα 525 εκατ. ευρώ οι πόροι για την «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας