Ενώ η κυβέρνηση, για τρίτη συνεχή μέρα, σιωπά για την πρώτη δικαστική νίκη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που παγώνει τις απολύσεις, προκαλώντας εμπλοκή στους διαγωνισμούς πώλησής της (με προθεσμία κατάθεσης προσφορών από τους μνηστήρες στις 31/3), το σωματείο της Λάρυμνας με εκτενή ανακοίνωσή του αποδομεί τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών για την κατάσταση της εταιρείας και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό της. Καταλογίζει μάλιστα στον κ. Σταϊκούρα «καραμπινάτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».
Με αφορμή όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, για τον εξοπλισμό και τη μειωμένη παραγωγική ικανότητα της ΛΑΡΚΟ, το σωματείο των εργαζομένων στη Λάρυμνα αναφέρει:
■ Οι εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο δεν είναι οι ίδιες εδώ και 50 χρόνια, όπως είπε ο υπουργός. Τόσο στις ηλεκτροκαμίνους (Η/Κ) και τις περιστροφικές καμίνους (Π/Κ) όσο και σε άλλες εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχουν γίνει βελτιώσεις μεγάλης εμβέλειας, κυρίως την περίοδο 2000-2005.
■ Τα τελευταία δυο χρόνια η λειτουργία με 2 Η/Κ, έναντι 5 που θα μπορούσε, ήταν απόφαση της Ειδικής Διαχείρισης που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Με συνειδητή επιλογή της σε κάθε εγκατάσταση που συμπλήρωνε τον προκαθορισμένο χρόνο λειτουργίας, αντί να γίνει η προβλεπόμενη επισκευή, εγκαταλειπόταν. Με αυτή τη μέθοδο τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι Η/Κ 5, Η/Κ 3, Η/Κ 2 και η Π/Κ 4.
■ Αν εκτελεστούν οι παραγγελίες των ανταλλακτικών που έχουν ζητήσει τα στελέχη της ΛΑΡΚΟ και έχουν «παγώσει» με εντολή της κυβέρνησης, μπορούν να δουλέψουν σε 30-40 μέρες τέσσερις ηλεκτροκάμινοι.
■ Η Η/Κ 5 σταμάτησε να λειτουργεί με απόφαση της Ε.Δ., 1 χρόνο πριν καταρρεύσει η στέγη, και όχι λόγω της πτώσης της στέγης, όπως είπε ο υπουργός.
■ Η Η/Κ 4 δεν σταμάτησε λόγω του ρήγματος στο μεταλλικό κέλυφος, που επικαλέστηκε ο υπουργός, αλλά με εντολή της Ε.Δ.
■ Στις 8/2/22 υπήρξε πραγματική αγοραπωλησία 1.818 τόνων νικελίου στην τιμή των 48.201 δολ./τόνο και όχι 22.000 δολ. που λέει ο υπουργός.
■ Με τα 52 εκατ. από τον προϋπολογισμό και τα 15 εκατ. επιπλέον από το ξεπούλημα του ανομοιόμορφου νικελίου που προϋπήρχε μπορούσαν να έχουν επισκευαστεί όλα τα παραπάνω. Η ΛΑΡΚΟ μπορούσε να πιάσει το μέγιστο της παραγωγικής δυναμικότητάς της, 60 τόνους νικελίου την ημέρα με 48.000 δολάρια τον τόνο.
■ Οι εργαζόμενοι, ακόμη και μέσα από αυτήν την επικίνδυνη, υποτυπώδη λειτουργία, έχουν παράξει νικέλιο 170 εκατ. ευρώ, με τη μισθοδοσία τους να μην ξεπερνά τα 60 εκατ. τα δυο χρόνια της ειδικής διαχείρισης.
«Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή η κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψει το έγκλημα, το μόνο που της μένει είναι η παραπληροφόρηση, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας