Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η συμφωνία είναι «μια νέα Συνθήκη των Βερσαλιών»
AP Photo/Virginia Mayo

Η συμφωνία είναι «μια νέα Συνθήκη των Βερσαλιών»

  • A-
  • A+

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτηση του από το αξίωμα του υπ. Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο αυστραλιανό δίκτυο Abc, εξαπολύει επίθεση στους πιστωτές, αποκαλύπτει τις προετοιμασίες για πιθανή έξοδο από το ευρώ, προειδοποιεί για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και χαρακτηρίζει τη συμφωνία των 86 δισ. ευρώ που αποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ως «μια νέα Συνθήκη των Βερσαλιών». 

Αυτά είναι μερικά αποσπάσματα από την ραδιοφωνική εκπομπή Late Night Live: 

Για τη συμφωνία

• «Αυτή είναι η πολιτική της ταπείνωσης. Η Τρόικα βεβαιώθηκε ότι θα τον κάνουν (τον Τσίπρα) να καταπιεί κάθε λέξη που ξεστόμισε επικριτικά κατά της τρόικας τα τελευταία πέντε χρόνια. Οχι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά. Δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την προσπάθεια να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης.  Αυτή είναι μια νέα Συνθήκη των Βερσαλιών που στοιχειώνει ξανά την Ευρώπη και ο πρωθυπουργός το ξέρει. Ξέρει ότι θα είναι καταραμένος εάν το κάνει και θα είναι καταραμένος και εάν δεν το κάνει». 

Για τους πιστωτές

• «Στο πραξικόπημα  (το 1967) το όπλο της επιλογής προκειμένου να καταλυθεί η δημοκρατία  ήταν τα τανκς. Λοιπόν, αυτή την φορά ήταν οι τράπεζες. Οι τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν από ξένες δυνάμεις για να ρίξουν την κυβέρνηση. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι παίρνουν και όλη την κρατική περιουσία».

Για την παραίτηση του, τον πρωθυπουργό και το δημοψήφισμα

• «Περισσότερο έφυγα, παρά με έσπρωξαν έξω [...] Μπήκα στο γραφείο του πρωθυπουργού (μετά τα αποτελέσματα) ενθουσιασμένος. Ταξίδευα μέσα σε ένα όμορφο σύνεφο, με ωθούσε ο ούριος άνεμος του ενθουσιασμού του κόσμου από τη νίκη της Ελληνικής δημοκρατίας στο δημοψήφισμα. Τη στιγμή που μπήκα στο γραφείο του πρωθυπουργού, ένοιωσα αμέσως μια αίσθηση παραίτησης- μια αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα κλίμα ήττας, που ήταν σε πλήρη αντίθεση με αυτό που συνέβαινε έξω. Σε εκείνο το σημείο έπρεπε να το θέσω στον πρωθυπουργό: "Εάν θες να χρησιμοποιήσεις τον βόμβο της δημοκρατίας, που ακούγεται έξω από τις πόρτες αυτού του κτιρίου, μπορείς να υπολογίζεις σε μένα. Αλλά, εάν από την άλλη, νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτό το μεγαλειώδες "όχι"  απέναντι στις παράλογες προτάσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, τότε εγώ απλώς θα φύγω μέσα στη νύχτα"».

Για τις προετοιμασίες για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ

• «Όπως κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπάρχει μια σημαντική συμμαχία μέσα στο Eurogroup που σκοπό έχει να μας πετάξει έξω από το ευρώ, έπρεπε να καταστρώσουμε σχέδια. Επρεπε να έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων μυστικά, που θα κατέστρωναν το σχέδιο για την περίπτωση που μας ανάγκαζαν να βγούμε από την νομισματική ένωση, γνωστή ως ευρωζώνη. Φυσικά υπάρχει ένας γρίφος σε αυτό. Από τη στιγμή που αρχίζεις να εφαρμόζεις ένα σχέδιο, από τη στιγμή που από πέντε άτομα δουλεύουν γι αυτό καταλήγεις σε  500- ο οποίος είναι ο ελάχιστος αριθμός ανθρώπων που απαιτούνται για την εφαρμογή του- τότε γίνεται γνωστό στη κοινή γνώμη. Και από τη στιγμή που γίνεται γνωστό, η δύναμη της προφητείας δημιουργεί μια δική της δυναμική. [...] . Ποτέ δεν πήγαμε από 5 σε 500 άτομα. Ποτέ δεν νιώσαμε ότι είχαμε την εντολή να το κάνουμε. Ποτέ δεν σχεδιάζαμε να το κάνουμε. Είχαμε τα σχέδια σε χαρτί, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ». 

Για την λιτότητα και την ακροδεξιά

• «Στην Βουλή έπρεπε να κάθομαι κοιτάζοντας την δεξιά πλευρά της αίθουσας, όπου κάθονταν 10 ναζί, εκπροσωπώντας την Χρυσή Αυγή. Εάν το δικό μας κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλλιεργήσει τόσο πολύ ελπίδα στην Ελλάδα [...] εάν προδώσουμε αυτή την ελπίδα και σκύψουμε το κεφάλι σε αυτή την νέα μορφή της μεταμοντέρνας κατοχής, τότε δεν μπορώ να δω άλλη πιθανή έκβαση από την περαιτέρω ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής. Τραγικό, αλλά θα κληρονομήσουν τον μανδύα της αντι-λιτότητας. Το πρότζεκτ της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας, της ενωμένης Ευρωπαϊκής δημοκρατικής ένωσης μόλις υπέστη μεγάλη καταστροφή». 

Απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε απάντηση -μέσω ανάρτησής του στο twitter- στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ζήτησε την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Μνημόνιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, είναι απολύτως αναγκαία η ακρόαση του κ. Βαρουφάκη, λόγω των δηλώσεών του για την περί Grexit εισήγησή του στον πρωθυπουργό μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι οποίες «θέτουν ευθέως και αβίαστα θέματα σχετικά με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του σε σχέση με το μείζον θέμα της ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και όχι μόνο».

Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη είναι η παρακάτω:  

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ εύκολα εκτός Ευρώπης»
Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι ένας από τους γνωστότερους οικονομολόγους στη Γερμανία. Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πότσδαμ και στέλεχος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. Με βάση...
«Η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ εύκολα εκτός Ευρώπης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν νέα μέτρα για το 2016 και 2017
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί ακόμη και το «όπλο» των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων 2016-2017 για την ελληνική οικονομία προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Αθήνα για να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις...
Ζητούν νέα μέτρα για το 2016 και 2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα»
«Δεν είχαμε εμπλοκή ούτε σε πολιτικές συζητήσεις, ούτε σε αποφάσεις της κυβέρνησης», λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στο Spiegel, τονίζοντας ότι η δουλειά του ως συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη...
«Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το ΔΝΤ είναι το μόνο που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας»
Ναι, αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian και εξηγεί: «Η επιλογή του χρόνου ήταν άψογη. Μία ημέρα μετά τις διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων και Αθήνας, αλλά 24 ώρες πριν από την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της...
«Το ΔΝΤ είναι το μόνο που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρουφάκης: Ανάπτυξη για να πληρωθούν και οι πιστωτές
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα έφτανε στο επίπεδο των άλλων χωρών της ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο υπ....
Βαρουφάκης: Ανάπτυξη για να πληρωθούν και οι πιστωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις από το μηδέν
Ηρθη το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup της περασμένης Τετάρτης μεταξύ των εταίρων και της νέας ελληνικής κυβέρνησης και ετέθησαν οι βάσεις για την επίτευξη μιας πολιτικής...
Διαπραγματεύσεις από το μηδέν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας