• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.6°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 4.9°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.9°C / 9.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.3°C / 4.3°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.4°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  4 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.2°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 9.0°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 4.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.1°C / 5.0°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.9°C / -0.9°C
  1 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραπεζίτες: Μικρότερη ανάπτυξη, διατήρηση δυναμικής

 • A-
 • A+
Διατηρούν την αισιοδοξία τους οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Παρά την κρίση, θεωρούν εθνικό στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και εκτιμούν ότι δύσκολα θα προκύψει σημαντικός αριθμός νέων «κόκκινων» δανείων

Αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, διατηρώντας ωστόσο, άλλοι περισσότεροι άλλοι λιγότερο, την αισιοδοξία τους, καθώς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει, χωρίς μεγάλες αναταράξεις, τη νέα κρίση, λόγω πολέμου στην Ουκρανία, εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, όπως διατυπώθηκαν στο Money Review Banking Summit, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν μεταξύ 2,5%-4%, καθώς οι καλές επιδόσεις του 2021 έδωσαν ισχυρή δυναμική που θα διατηρηθεί, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, οι συσσωρευμένες καταθέσεις και η πορεία του τουρισμού, που προδιαγράφεται πολύ καλή για φέτος, δημιουργούν ισχυρό ανάχωμα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, «προφανώς και θα θέλαμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, ωστόσο δεν είναι… καταστροφή», καθώς αναμένεται ότι το ΑΕΠ θα ανακτήσει σύντομα την προηγούμενη δυναμική του και τελικά σε σωρευτική βάση για την επόμενη τριετία να μη διαφέρει πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Η ενεργειακή κρίση που προέκυψε είναι πράγματι μεγάλης κλίμακας και μακρύτερης διάρκειας από όσο αρχικά υπολογιζόταν, αλλά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Εκτιμώ ότι τούτο κρατά την Ελλάδα μέσα στον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, αμέσως μετά την υποχώρηση της αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, στο 6,5% έναντι 4% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η άνοδος του πληθωρισμού, πάντως, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, θα έχει θετική επίδραση στο χρέος, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, θα αποκλιμακωθεί στο 177% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εurobank, Φωκίωνα Καραβία, οι εξελίξεις υπονομεύουν το θετικό αφήγημα και επηρεάζουν δυσμενώς την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της. Ειδικά, η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται περισσότερο, καθώς χαρακτηρίζεται από την προϊστορία των δίδυμων ελλειμμάτων, το υψηλότερο δημόσιο χρέος και τα χειρότερα δημογραφικά στοιχεία.

«Ωστόσο, να μην ξεχνάμε τα ειδικά χαρακτηριστικά του χρέους μας, δηλαδή τη διακράτησή του από ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς, τη μεγάλη διάρκειά του, αλλά και το μαξιλάρι ρευστότητας της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε ο Φ. Καραβίας που χαρακτήρισε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εθνικό στόχο.

Πάντως, η νέα κρίση βρίσκει τις τράπεζες χωρίς τον βραχνά των «κόκκινων» δανείων, κυρίως λόγω του προγράμματος «Ηρακλής». Ο Π. Μυλωνάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φάγαμε τον γάιδαρο και τώρα μας μένει η ουρά». Εκτίμησε μάλιστα ότι με ανάπτυξη 2,5%-3%, δύσκολα θα προκύψει σημαντικός αριθμός νέων καθυστερήσεων σε δάνεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΚΟΜΒΙΚΟ για τις τράπεζες το 2020, καθώς πρέπει να μειώσουν δραστικά το τεράστιο στοκ των «κόκκινων» δανείων, με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις να είναι το βασικό εργαλείο, αλλά τα «γκάζια» είναι ήδη… πατημένα.
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων
Μετ’ εμποδίων η τελική ευθεία της αξιολόγησης των διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες. Το βασικό εμπόδιο αφορά στη συμμετοχή των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων στα Δ.Σ των...
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Μετά τη Eurobank και την Αlpha Bank, που κάλυψαν πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές τους...
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
Το πρωί του Σαββάτου θα λάβουν τον λογαριασμό των κεφαλαιακών τους αναγκών οι ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και το βασικό και το ακραίο...
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό
Τις επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα Δευτέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καθοριστεί στα 1.000 ευρώ, από 500, το όριο για μεταφορά χρημάτων ανά φυσικό πρόσωπο και ανά μήνα χωρίς… δικαιολογητικά,...
Δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας